Uspješna kazališna družina

Objavljeno: 17/07/2016

Iza Amaterskog kazališta Gospić tri su godine rada, truda, ali i uspjeha. Dvije godine za redom među osamnaest su najboljih amaterskih kazališta u Hrvatskoj. Prepoznati su i od domaće publike koja im je veliki oslonac. Povodom Dana grada Gospića dobit će i gradsko priznanje. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti amaterskog kazališta Gospić razgovarali smo s njegovom voditeljicom Anelom Serdar Pašalić

GOSPIĆ- „Temeljem tradicije amaterskih kazališta   u gradu Gospiću koji su djelovali  pedesetih godina  prošlog stoljeća, na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta „dr.Ante Starčević“ i uz podršku Grada Gospića u travnju 2013.osnovano je Amatersko kazalište kao djelatnost pri Pučkom otvorenom učilištu“- govori nam, vraćajući se u same početke osnutka Amaterskog kazališta,  njegova  voditeljica Anela Serdan Pašalić. Njoj i stručnoj suradnici Dragici Uzelac bio je veliki izazov upustiti se u to jer sve što se ticalo dramskoga stvaralaštva i kazališnog života  do tada  upoznale su kroz izvannastavne aktivnosti kao nastavnice u  osnovnoj i srednjoj školi.  Ipak 2013.godine  krenule su u tu avanturu kako bi nastavile tradiciju i njegovanje kazališne umjetnosti, života i produkcije, a sve kako bi oplemenile kulturnu scenu grada Gospić i  publici približile kazališni svijet. „U rasponu od tri godine izveli smo šest  predstava: „Nora danas“ Mire Gavrana, „Gostioničarka Mirandolina“ Carla Goldonia, Mollierovu „Školu za žene“, zatim predstavu utemeljenu na domaćem tekstu Pere Budaka „Klupko“, a zadnja predstava koju smo  izveli je „Žena s cvijetom u ustima“  Luiggia Pirrandela. U samom početku djelovanja izveli smo predstavu za djecu „Božićna bajka“- ističe  Serdar Pašalić.

 

Veliki izazov bilo im je i sudjelovanje na prednatjecanjima i natjecanjima na Festivalu Hrvatskih kazališnih amatera. Prve godine natjecanja  nisu se uspjeli plasirati, no 2015.i 2016.godine bili su uspješni, u konkurenciji 180 amaterskih kazališta dvije godine bili smo među 18 najboljih kazališta u Hrvatskoj.

Kazalište danas broji petnaestak aktivnih članova, a ono što je meni kao srednjoškolskoj profesorici vrlo drago je to što se mladi uključuju u kazališni svijet, bilo kao tehnička podrška ili kao dio svijeta glume. A svi ostali su veliki entuzijasti koji s velikim trudom i željom rade i postižu izvrsne rezultate, naravno kroz stalnu edukaciju i traženje savjeta od strane struke“- kaže Serdar Pašalić. Smatra da je složila jako dobar tim, postavljena je ljestvica kvalitete ispod koje se neće ići jer ovi ljudi mogu napraviti odličan posao. Ipak imaju jedan veliki problem, a to je nedostatak muških glumaca. Tako su primjerice Pirrandelov tekst, koji je izvorno „Čovjek s cvijetom u ustima“ morali transformirati u žensku ulogu. Imaju oni i predstave u kojima žene igraju muške uloge što zahtjeva velike pripreme od čitalačkih, preko izvedbenih pa sve do vizualnih. Niz takvih uloga imala je Vera Poljak koja se u tome odlično iskazala.  „Svi koji vole kazalište i žele se okušati u njemu neka nam se slobodno pridruže“- poziva  Anela Serdar Pašalić, voditeljica Amaterskog kazališta Gospić.

Odlično je ova družina prihvaćena i od domaće publike koja joj je pravi oslonac. Sudjeluju i u nekim drugim projektima, ne samo izvodeći svoje predstave. Tako su sudjelovali primjerice i na Adventu u Gospiću i u Noći kazališta. Ove godine, povodom dana Grada Gospića dobiti će i priznaje grada Gospića i to im jako puno znači. Sada je pred Amaterskim kazalištem godišnji odmor, iako će se možda pojaviti u Skradinu na „Festivalu pod murvom“, no to ovisi o zauzetosti glumaca. A od 1.rujna krenuti će dalje s novim poslovima i izazovima, pripremaju novi tekst, za sada je tajna s kojom će nas ugodno iznenaditi na jesen.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima