Velika međunarodna podrška ostanku spomenika žrtvama fašizma u središtu Perušića

Objavljeno: 11/08/2020

PERUŠIĆ- Oni  koji su protiv izmještanja spomenika žrtvama fašizma u središtu Perušića  ovih dana dobili su veliku podršku. Naime dr.sc.Sanja Horvatinčić sa zagrebačkog  Instituta za povijest umjetnosti predstavila je on-line pismo podrške za ostanak tog spomenika koje je tijekom mjesec dana, od 30.lipnja do 30.srpnja, potpisalo  1,073 pojedinca iz čak 41 zemlje. Spomenik i spomen kosturnica posvećeni su poginulim ili ubijenim pripadnicima antifašističkog pokreta, žrtvama fašističkog terora tijekom drugog svjetskog rata s perušićkog područja ,ali i sudionicima iz Španjolskog građanskog rata pa je baš iz te zemlje i pristiglo najviše on-line potpisa.

Kako ističe dr.Horvatinčić „brojnost potpisnika i raznolikost njihova društveno –ekonomskog profila, od manualnih radnika i sindikalnih aktivista do sveučilišnih profesora i međunarodno priznatih umjetnika, ukazuje na univerzalni značaj teme koja se spomenikom komerira, te svjedoči o međunarodnom interesu za očuvanjem memorijalnog naslijeđa koje nam pomaže da očuvamo svijest o značaju pamćenja borbe protiv fašizma“ .  Među potpisnicima su svjetski poznati intelektualci, članovi nacionalnih i EU parlamenta, te stručnih organizacija koje se bave istraživanjem i očuvanjem sjećanja na Španjolski građanski rat. Najviše potpisnika ovog on-line pisma podrške, njih 308 je iz Španjolske, 199 ih je iz Hrvatske.

Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u središnjem perušićkom parku podignut je 1954.godine. Ispod njega nalazi se spomen kosturnica u kojoj su sahranjena 52 partizana. Spomenik je nadograđen 1980.godine dodavanjem brončanog reljefa i brončane spomen-ploče s popisom imena. Tako je odana počast veteranima Španjolskog građanskog rata, borcima NOB-a i 401 žrtvi fašističkog terora na području općine Perušić. Podsjećamo, prema općinskom projektu spomenik i spomen kosturnica izmjestili bi se na područje nekadašnjeg,starog groblja u Perušiću.

Na kraju recimo da u ime potpisnika dr.sc.Sanja Horvatinčić predlaže da općinsko čelništvo razmisli o promjeni plana uređenja parka na način da sredstva namjenjena uklanjanju spomenika uloži u njegovu sanaciju i obnovu.

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima