Vidovo na bužimskim izvorima

Objavljeno: 10/06/2016

 

15.lipnja, blagdan Svetoga Vida U Bužimu se obilježava godinama, veseli što u zadnje vrijeme iz godine u godinu duh slavlja ovoga suzaštitnika župe Bužim raste

GOSPIĆ- Mještani Bužima i ove godine  misnim slavljem i kulturno-zabavnim programom proslavit će blagdan Svetoga Vida, suzaštitnika župe, zaštitnika očiju i ljudskoga vida.  Na radnoj akciji  i  pripremama  za slavlje sa svojim župljanima bužimcima bio je i župnik velečasni Nikola Turkalj koji aktivno sudjeluje u svim akcijama uređenja ovoga sela, pogotovo crkve i župnog dvora. Tako je bilo i proteklih nekoliko godina kada je zajedno sa mještanima, odnosno mjesnim odborom,  i udrugom „Bužimski izvori“ radio na obnovi župnog dvora koji postaje mjesto za razna okupljanja bužimaca. Samo obilježavanje Svetoga Vida važno je za mještane ovoga sela, ali i sve koji su se iselili pa nastoje svoje životne obaveze prilagoditi da 15.lipnja obavezno budu u Bužimu. „Svi znaju da je Vidovo pa svi gledaju kako doći taj dan u Bužim. Jako je bitno da smo u narod vratili slavlje ovoga sveca i da je to zaživjelo kod mještana jer oni i jesu nositelji i samog događanja,ali i radnih akcija koje održavam. Vidi se kontinuitet zajedništva oko blagdana Vidova i to me veseli“- kaže vlč.Turkalj.

Nažalost Bužim živi život tipičnog ličkog sela. Iako ima svijetlih primjera i povratnika u ovo selo, ima i nešto mladih koje smo zatekli i na ovoj radnoj akciji, i ovo selo izumire. Nadamo se da će i taj duh koji se širi oko proslave Svetoga Vida udahnuti novi život u ovo predivno podvelebitsko selo. Uvod u misno slavlje bit će mise trodnevnice, prva je u nedjelju 12.lipnja u 13 sati, u ponedjeljak i utorak mise će biti služene u 19 sati, a na sam blagdan, u srijedu 15.lipnja misa će biti služena u 17 sati. Nakon toga kreće kulturno tradicijski program.

 

Milan Tomašević

buzim2

 

Možda Vas zanima