Volonterska akcija u Gospiću

Objavljeno: 17/06/2016

Volonterska akcija u permakulturnom vrtu u Gospiću održat će se 18.i 19.lipnja i na nju su pozvani svi građani. Ponesite alat, svoje sadnice ukoliko ih imate, dobru volju i pomognite vrijednim volonterima ZIR-a,Pčelica i LAG-a Lika

GOSPIĆ- Permakulturni vrt u Gospiću koji na do sada zapuštenom terenu između KIC-a i Osnovne škole dr.Jure Turić niče zahvaljujući udrugama „ZIR“ i „Pčelice“, te Lokalnoj akcijskoj grupi Lika ide dalje. U subotu i nedjelju 18.i 19.lipnja planirana je volonterska akcija na koju su pozvani svi građani.

Značaj urbanog ekološkog permakulturnog vrta u Gospiću vidljiv je upravo u povezivanju i uključivanju zajednice u stvaranje zajedničkog mjesta druženja. Prilikom definiranja konačnog izgleda vrta i njegovih elemenata dizajneri vrta vodili su računa o specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na području Like, stoga će se u vrtu izrađivati visoke gredice i tople gredice koje na jednostavan način omogućuju produženje vegetacijske sezone. Kako bi dočarali mogućnost uzgoja na malom prostoru,  dio vrta je rezerviran za primjer balkonskog vrta i vrta okućnice u kojem je vidljiv uzgoj na 3 tipa vertikalnih gredica. Također, uvođenjem elemenata hotela za kukce i kućice za ptice osigurava se prisutnost kukaca i ptica, vrijednih pomagača svakog poljoprivrednika. Kao i svaki vrt i ovaj će imati dio predviđen za kompostiranje te glistarnik za proizvodnju kvalitetnog humusa.

Ova lokacija ima još jednu važnu pogodnost,   mjesto je povezivanja udruge Pčelice i OŠ dr. Jure Turića, odnosno omogućuje lakšu integraciju i socijalizaciju djece s posebnim potrebama s njihovim vršnjacima. Upravo iz tog razloga posebnost ovog vrta očituje se u postavljanju senzoričke staze koja će jednim djelom obuhvaćati stazu za bosonogo hodanje , odnosno  uključivati će razne podloge poput pijeska, šljunka, drva i trave. Tijekom ove dvodnevne akcije planira se izrađivanje začinske spirale i labirinta, postavljanje senzoričke staze, sadnja voćaka, kopanje rupa za vertikalne gredice, postavljanje visokih gredica, kompostare,glistarnika i namještaja od paleta.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima