Zahvala vatrogascima

Objavljeno: 02/02/2021

ZAGREB- Nakon 34 dana angažiranja dodatnih vatrogasnih snaga iz svih županija RH na području Sisačko-moslavačke županije koje je pogodio razoran potres, a zbog smanjene potrebe za intervencijama, vatrogasce iz drugih županija povukli smo u matične vatrogasne postrojbe. Rad u vatrogasnim operativnim zonama su postupno preuzeli vatrogasci sa svog područja djelovanja, ali su ostale vatrogasne snage i dalje u pripravnosti kako bi se angažirale na potresom pogođeno područje u slučaju potrebe, a angažman će svakodnevno biti reguliran zahtjevima o potrebama i nadležnim zapovijedima.

Već sada možemo reći da je pomoć i interventno djelovanje vatrogasaca na područjima pogođenim potresom jedna od najvećih u povijesti Republike Hrvatske. Prema trenutno obrađenim podacima, od dana 28. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021. godine na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji kumulativno je sudjelovalo 10732 vatrogasaca s 2854 vatrogasna vozila, a odrađeno je ukupno 11890 vatrogasnih intervencija.

Od prvog trenutka svi smo pokazali veliko zajedništvo. Prvi na teren su izašli vatrogasci Sisačko-moslavačke županije. Na njima je bio dodatan pritisak jer su u potresu bile ugrožene i njihove obitelji i kuće, ali su krenuli pomagati svojim sugrađanima odlučno i hrabro. Nakon tragičnog potresa od 29. prosinca brzo smo organizirali dodatne snage i imali preko 800 vatrogasaca na terenu. U dislokacijama su sudjelovale sve vatrogasne zajednice županija i Grada Zagreba.

Ne smijemo zaboraviti da su uz područje Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba, vatrogasci intervenirali i na području Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Koprivničko križevačke županije, gdje su vatrogasci radili također na uklanjanju posljedica potresa.

Dok je dio vatrogasaca obavljao operativne zadatke u Sisačko-moslavačkoj županiji u vatrogasnim organizacijama na području cijele RH prikupljala se humanitarna pomoć za građane stradale na potresom pogođenom području. Vatrogasci su vozili i distribuirali potrepštine u suradnji s Crvenim križem i lokalnom samoupravom te kao i nebrojeno puta do sada pokazali veliko hrvatsko vatrogasno srce.

Ubrzo su pomoć ponudili i kolege iz susjednih zemalja i gotovo cijele Europe te pokazali da sve vatrogasce spaja isti cilj – pomaganje svima koji se nađu u nevolji.

Opet je do izražaja došla odlična suradnja s državnim tijelima, županom i gradonačelnicima i načelnicima općina, njihovim zamjenicima i načelnicima stožera, te drugim ustanovama i udrugama koje se brinu za sigurnost građana. Zahvaljujem svim pripadnicima Hrvatske vojske, Hrvatske policije, Hitne medicinske pomoći, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, civilne zaštite, građanima, ali i svim privatnim tvrtkama, volonterima, navijačkim skupinama s kojima smo zajednički radili na uklanjaju posljedica ove katastrofe. Hvala na velikoj podršci Predsjedniku Vlade RH i Predsjedniku RH, kao i svim ministrima u Vladi RH i državnim tajnicima.

Također  zahvaljujem i medijima, koji su javnosti prikazali pozitivnu sliku o radu vatrogasaca i njihovoj spremnosti da pomognu u svim situacijama.

Drage vatrogaskinje i vatrogasci, zapovednice i zapovjednici, vatrogasni dužnosnici, još jednom zahvaljujem na vašem angažmanu. Budite uvijek ponosni  hrvatski vatrogasac velikog srca i ponosni na ono što svakodnevno činite za građane Republike Hrvatske.

Glavni vatrogasni zapovjednik

Slavko Tucaković

Možda Vas zanima