Važna predavanja o razvoju agroturističkih gospodarstava

Objavljeno: 18/11/2017

U ponedjeljak 20.studenoga u Otočcu započinje serijal predavanja o regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality i mogućnostima financijskih potpora za razvoj turizma. Predavanje u Otočcu održati će se u prostorijama Županijske komore. I ovo, kao i sva sljedeća predavanja počinje u 11 sati. Nakon Otočca u utorak 21.studenoga predavanje će se održati u Gospiću, u KIC-u, potom u ponedjeljak 27.studenoga u Korenici i u srijedu 29.studenoga u Gračacu. Želja je upoznati javnost s mogućnostima spajanja poljoprivredne proizvodnje i turističkih potencijala. A mogućnosti su velike kada su u pitanju izdašna europska sredstva

 

GOSPIĆ- Lička hrana konačno nosi zasluženu oznaku koja kvalitetne lokalne proizvode svrstava u premium kategoriju. Prvih 39 proizvoda, koji su prošli kroz strogu selekciju sustava, od lipnja ove godine su ponosni nositelji znaka Lika Quality. Osim prehrambenih proizvoda, ovaj znak odnosi se i na ličku rakiju, sokove i sirupe te ličke suvenire.

Iz Lokalne akcijske grupe LIKA podsjećaju nas kako je uopće  sve krenulo. U rujnu 2015. godine LAG LIKA pokreće projekt integralnog gospodarskog razvoja Like i Primorja, INTEGRA LIKA 2020, koji počiva na 5 stupova: poljoprivreda, stvaranje identiteta, specifični oblici turizma, samoodrživost i ekologija. Projekt počiva na filozofiji održivog razvoja. Na inicijativu LAG-a LIKA osnovan je turistički Klaster Lika Destination s ciljem zajedničke promocije destinacije Like i podvelebitskog primorja. Svrha osnivanja klastera je brendiranje destinacije Lika i podvelebitsko primorje (Lika Destination) kao globalno prepoznatljive i ekološki prihvatljive. U sklopu projekta INTEGRA LIKA 2020 razvijen je i projekt Gastro Lika kroz koji se razvija gastronomski potencijal destinacije. Provodi se edukacija ugostitelja kako bi pomoću tradicionalnih domaćih namirnica ponudu obogatili suvremenijim načinima pripreme. Da bi se istaknula iznimna kvaliteta odabranih proizvoda te se kao takvi zaštitili, razvijen je regionalni sustav kvalitete Lika Quality, vođen filozofijom održivog razvoja. S razvijenim marketinškim pristupom, brend Lika Quality početak je priče o brendiranju lokalno proizvedene hrane i suvenira te stvaranju prepoznatljive gastro-destinacije.

Znak Lika Quality zaštićen je kao jamstveni žig u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH, nositelj je LAG LIKA kao idejni začetnik, a projekt provodi Klaster Lika Destination. Navedena oznaka se, sukladno unaprijed definiranim pravilima, dodjeljuje proizvodima koji su proizvedeni na području Like i podvelebitskog primorja a odlikuje ih viši stupanj kvalitete te imaju uporište u lokalnoj tradiciji. Dodatno, oznaka će se dodjeljivati ugostiteljskim objektima koji u svojoj ponudi koriste proizvode s oznakom Lika Quality. Na taj način omogućit ćemo veću zastupljenost lokalnih namirnica u ugostiteljskoj ponudi.

Poljoprivredna proizvodnja i bogata gastronomska ponuda u kombinaciji s turističkim potencijalom kraja odličan su zalog za razvoj agroturističkih gospodarstava – gospodarstva sa zaokruženom ponudom hrane, smještaja i turističkih atrakcija. Potpora razvoju ovog vida gospodarstava svakako su sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Podmjerama 6.2. i 6.4. proizvođači imaju priliku razvijati nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu do 200.000 EUR bespovratnih sredstava.

Predavanja će se održati u četiri grada s početkom u 11:00 sati:

  • Otočac – 20.11.2017., Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Otočac
  • Gospić – 21.11.2017., Kulturno informativni centar Gospić
  • Korenica – 27. 11.2017., Učenički dom srednje škole Plitvička jezera
  • Gračac – 29.11.2017., Velika vijećnica Općine Gračac

Pozivamo sve proizvođače s područja Lika destinacije, ugostitelje kao i  pružatelje usluga u turizmu i građane da sudjeluju na predavanju i informiraju se o mogućnostima kako pokrenuti ili unaprijediti svoje poslovanje.

 

LAG LIKA/Milan Tomašević

Možda Vas zanima