Zimski uspon Milana Krznarića i Stipe Piršljina na Kamniško-Savinjske Alpe

Objavljeno: 21/01/2019

OTOČAC- U Subotu ujutro, u jedan sat, krenuli su Milan Krznarić i Stipe Piršljin iz Otočca u Sloveniju na Kamniško-Savinjske Alpe koje se nalaze na granici Austrije i Slovenije. Vremenski uvjeti su ukazivali na velike minuse u temperaturi i visoki snijeg. Uspon je krenuo u šest sati ujutro iz Logarske doline, uz slap Rinka, prateći rijeku Savinju do doma na Okrešlju. Puni dojmova, od avanturističkog pothvata i ljepote Alpskog krajolika, vratili su se u nedjelju sretno kući.

Uspon je bio jako naporan i strm jer je dan prije napadalo 70 cm novoga snijega, pa ga je bilo ukupno oko 100 cm. Prema vremenskoj prognozi bila je predviđena temperatura od -18°C no međutim temperature su bile povoljnije oko -10°C. Uvjeti koji su nas dočekali bili su jako opasni i tražili su posebnu psihofizičku spremnost. Pošto su uvjeti bili visokog rizika od lavina u domu smo dobili informaciju od Gorske rešavalne službe da se često aktiviraju lavine u što smo se i sami uvjerili, pa zbog naših života i sigurnosti nažalost smo morali odustati od daljnjeg uspona prema samim vrhovima kamniških Alpa. Očekujemo još dosta uspona iza nas, pa ne vrijedi riskirati da ovo bude posljedni, jer pravo alpinističko iskustvo je znati kad treba odustati. Ovim putem se zahvaljujem našim sponzorima Red Bull koji uvijek daje krila našim aktivnostima i Alpina Hrvatska.” (Stipe Piršljin)

Ekstremni uvjeti koji su vladali nad Kamniško-Savinjskim alpama i trećem stupnju lavinoznosti (značajna opasnost), a koje su naznačene i na službenim stranicama, odlučile su o našem odustajanju od daljnjeg uspona na same vrhove, ali to nije uspjelo pokvariti raspoloženje koje se doživi od samog početka uspona. Bilo je predivno doživjeti prodorni zvuk lavine koja se obrušava niz padinu. Očarao nas je pogled na ledenu galeriju stvorenu od slapa Rinka rijeke Savinje koji je visok 90 m. Uz slap je sagrađeno Orlovo gnijezdo -drvena suvenirnica u kojoj se prodaju suveniri tjekom ljetnog razdoblja. Zimski pokrivač nad alpskom crnogoricom i bora Ariša stvorili su lijepu sliku zimskog prirodnog krajolika kojeg smo zabilježili fotografijama. Zahvaljujemo se našim sponzorima Red Bull i Alpina Hrvatska čije čizme modela Lhotse su mi pružile udobnost i sigurnost.” (Milan Krznarić)

Foto: M. Krznarić / S. Piršljin

Možda Vas zanima