90 milijuna kuna za razminiranje Ličko-senjske županije!!!

Objavljeno: 05/04/2018

GOSPIĆ- I skoro 23 godine nakon domovinskog rata Hrvatska se razminira. Prijašnji plan bio je da će Hrvatska od mina biti očišćena do 2019.godine. Ipak, taj rok produžuje se do 2026.godine. Ličko-senjska županija i dalje je minski najzatrovanija u Hrvatskoj  i upravo u njoj se radi puno posla na razminiranju. Danas su u Gospiću, u središtu županije ugovor o razminiranju vrijedan 90 milijuna kuna potpisali župan Darko Milinović i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

S ovih 90 milijuna kuna nastavlja se razminiranje poljoprivrednih površina, u većem iznosu u ovoj županiji,a u manjem u Sisačko-moslavačkoj.  Trenutni je odnos 97% zatrovanosti u šumama, 3% na poljoprivrednim površinama,a nakon ovoga posla u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji više na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo biti mina. Da se radi o velikim novcima svjedoči podatak da je ovaj aktualni projekt, zajedno sa ovih 90 milijuna kuna težak oko 223 milijuna kuna. Razminirano je 18 kvadratnih kilometra poljoprivrednih površina, sada će biti još njih 26.

Ravnatelj HCR-a Zdravko  Modrušan, kaže da je u Hrvatskoj 405,6 kvadratnih kilometara minsko sumnjivog prostora, no ono na što se ne ponosi je da je trećina u Lici. Ipak, uz Liku ga veže tužan događaj, u Lici je ranjen u akciji Oluja, u Medku i za Liku je zato posebno vezan i osjetljiv pa će malo i “vući” za Liku. Ono što on smatra posebno važnim je da se dosta sredstava povlači iz Europe, više od 50%. A ono što nas posebno veseli je to da je prošla, 2017.godina prva od 1990.u kojoj nitko, od minera, do građana, nije stradao. To je veliki uspjeh HCR-a,ali dodaje Modrušan i Policije i Crvenog križa.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima