Buša i pramenka, od izumiranja prema uspješnoj budućnosti

Objavljeno: 01/10/2016

I ovca pramenka i krava buša svaka na svoj način kroz surovu ličku povijest i prirodu othranile su generacije i generacije Ličana. I jedna i druga, pogotovo buša, bile su na rubu izumiranja. Danas brojke i grla i uzgajivača rastu. Buša je izložbu na Jeseni u Lici imala po prvi, a pramenka po sedmi put.

GOSPIĆ- Ovogodišnja, 18.Jesen u Lici dala je i jednu novost, prvu smotru ličke buše. Govedo koje je othranilo generacije i generacije Ličana,a onda gotovo izumrlo zadnjih nekoliko godina doživjelo je preporod. Ne tako davno jedini uzgajivač buša na gospićkom i ličkom području bio je učitelj Ivica Franić iz Smiljana. Danas je, uz sve veću pomoć države i uzgajivača sve više . Među najjače i po broju grla „najmoćnije“ prometnuli su se jedan od najpoznatijih ličkih mesara Robert Ćaćić sa  suprugom Alenkom,   te poznati gospićki gospodarstvenik Jurica Miškulin i njegov sin Nikola.  Njih trojica, te još nekoliko uzgajivača prikazalo je, u sklopu nagradnog predvođenja, osam krava buša, pet junica i četiri bika. Organizatori ovoga natjecanja, Ličko-senjska županija , te općine Brinje, Plitvička Jezera i Perušić pripremili su za najuspješnije uzgajivače i novčane nagrade, najizdašniju nagradu dobilo je šampionsko grlo. U konkurenciji junica prvu nagradu osvojila je Barbara izlagača Marka Živkovića, drugu Dora Nikole Miškulina,a treću Fahreta Ivice Franića. Najbolje ocjenjena krava je Žujova Mile Starčevića, druga je Ajša Ivice Franića, a treća Drina Nikole Miškulina. Najbolje ocjenjeni bik je Gare Alenke Ćaćić , drugo mjesto pripalo je biku Nole Ivice Franića, a treće Tori Nikole Miškulina. Šampionsko grlo je bik Adolf uzgajivača Marka Starčevića.

Održana je i sedma smotra ličke ovce pramenke koja je, zahvaljujući Udruzi uzgajivača ovaca „Lika“ i veterinaru Tomislavu Rukavini, postala sve prepoznatljivija s mogućnošću značajnijeg prodora na tržište. Prema ocjeni žirija najbolje ovce na Jeseni u Lici izložila je Katica Obućina, najboljeg ovna Frane Ramljak, šampionsko grlo vlasništvo je Ante Starčevića. Uz Ličko-senjsku županiju veliku ulogu u ovoj manifestaciji odigrala je Hrvatska poljoprivredna agencija.

Nadamo se da će nagrade i dobra posjećenost ove izložbe biti još veći poticaj i onim izlagačima koji su bili na ovim izložbama kao i onima koji nisu da se što masovnije i što uspješnije nastave ili započnu baviti ovčarstvom i stočarstvom.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima