Danas kreću isplate izravnih plaćanja poljorpivrednicima

Objavljeno: 22/11/2016

Dobre vijesti stigle su nam iz Ministarstva poljoprivrede. Naime danas započinje isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima za ovu proizvodnu godinu. Najprije na red dolaze  isplatom proizvodno vezane potpore za voće, a do 28. studenog isplatit će se i osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje u ukupnom iznosu od 806 milijuna kuna. To je 50 milijuna kuna više nego lani.
Isplatu će primiti oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava, a novac se  povlači iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Kada završi ova avansna isplata poljoprivrednicima, a nakon usvajanja Državnog proračuna za sljedeću godinu   svi poljoprivrednici će unaprijed dobiti informaciju koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017.godini.
„Ova isplata ide prvo na račune naših voćara, jer oni su pretrpjeli najveću štetu od proljetnog mraza, a do kraja tjedna isplatit ćemo i preostale poljoprivredne proizvođače.“izjavio je ministar  poljorpivrede Tolušić.
Prema informativnom izračunu izravnih plaćanja i pod uvjetom da zadovolje sva propisana pravila, hrvatski će voćari za cijelu proizvodnu 2016. godinu prosječno dobiti oko 2.200 kuna po hektaru te dodatnih 1.300 kuna po hektaru proizvodno vezane potpore za voće. Ako imaju ekološku proizvodnju voća dodatno će im se isplatiti 5.530 kuna po hektaru, a za održavanje ekstenzivnih voćnjaka još 2.940 kuna. Voćari koji imaju proizvodnu u područjima s prirodnim ograničenjima dobit će između 620 i 1.720  kuna po hektaru, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazi njihovo gospodarstvo.

Možda Vas zanima