Delegacija Ličko-senjske županije u posjetu Istarskoj županiji

Objavljeno: 13/04/2022

GOSPIĆ- Delegacija Ličko-senjske županije, na čelu sa županom Ernestom Petryem, danas je službeno posjetila Istru, a u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, primio ih je istarski župan Boris Miletić. Na radnom sastanku sudjelovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, pročelnica UO za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina-Stilinović te predstavnici Udruge uzgajivača buše – predsjednik Marko Živković, dopredsjednik Bariša Dejanović i član Robert Čačić, vlasnik obrta za preradu i konzerviranje mesa Cesarica.

Župan Miletić zaželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što će imati priliku razgovarati o primjerima dobre prakse Istarske županije na području poljoprivrede i stočarstva.

Župan Petry je predstavio Ličko-senjsku županiju naglasivši da je najveći izazov zaustavljanje negativnih demografskih trendova, na koje Županija želi odgovoriti nizom mjera. Županija, prema zadnjem popisu stanovništva, broji ispod 43 tisuća stanovnika, ima 4 grada u 8 općina, 3 nacionalna parka i 1 park prirode. Jedan od prioriteta je razvoj brdsko-planinskog područja u smislu razvoja poljoprivrede, stočarstva, gastronomije i kulinarstva, zaštite ugroženih pasmina te stvaranje pametnih sela. Upravo o tome, kazao je župan Petry, žele učiti od Istre, jedne od najrazvijenijih hrvatskih županija.

“I Istra je osamdesetih i početkom devedesetih godina imala izražen trend depopulacije ruralnih sredina, a posebno su mladi ljudi napuštali sela i zato je Županija pokrenula konkretne projekte, koji su donijeli rezultate. Primjerice, krenuli smo s programima poticanja sadnje vinove loze i maslina, sufinancirajući troškove sadnica, potom razvijali agroturizme, pokrenuli Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre i osnovali Agenciju za ruralni razvoj Istre, kojoj je primarna zadaća bila spašavanje boškarina od izumiranja. Naime, tada je bilo samo 30-ak grla ove autohtone pasmine, a sada imamo 2000 grla. Danas možemo reći da je to bio odličan smjer razvoja, a od Istre smo stvorili jak i prepoznatljiv brend”, istaknuo je župan Miletić dodajući da suvremeni turist traži izvornost, što je velika prednost i Ličko-senjske županije.

Govora je bilo i o zelenoj tranziciji, odnosno kako odgovoriti na klimatske promjene, te okrenuti se obnovljivim izvorima energije. Župani su se dotakli i teme prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine. U Ličko-senjskoj županiji nalazi se jedan od prihvatnih centara u kojem je trenutno preko 600 ljudi, u osnovne škole upisano je preko 60 ukrajinskih učenika, kojima je omogućeno i učenje hrvatskog jezika s ciljem lakše prilagodbe novoj sredini. U Istarskoj županiji, rekao je pak župan Miletić, raseljene osobe se nalaze u privatnom aranžmanu, a trenutno ih je oko 1500, a oko šezdesetak djece pohađa osnovnu ili srednju školu u našoj županiji.

Nakon radnog sastanka, obišlo se Edukacijski gastronomski centar i štale za istarska goveda, na Gortanovom brijegu, u Pazinu. Bilo je govora o radu AZRRI-ja, a predstavljeni su i programi stočarstva i prerade, EU projekti, te Banka gena. Pročelnik Pinzan se, pak, osvrnuo na Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Boravak delegacije je završen posjetom Mljekari Latus i kušaoni Istarskog sira, u Žminju.

KABINET ŽUPANA

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima