Gradonačelnik Karlo Starčević: “Jesen u Lici” nije privatni događaj župana Milinovića

Objavljeno: 01/10/2020

GOSPIĆ- S obzirom na događaj napravljen na Facebook stranici župana Darka Milinovića, a što ukazuje na to da župan samostalno organizira manifestaciju “Jesen u Lici”, dužan sam kazati kako manifestacija “Jesen u Lici” nije ničiji  privatni  događaj već manifestacija iza  koje stoji cijeli tim Ličko- senjske županije, Razvojne agencije Ličko – senjske županije pa i Grad Gospić kao suorganizator. Grad Gospić već godinama financijski sudjeluje u organizaciji Jeseni u Lici – ove godine sukladno potpisanom Ugovoru sa 80.000,00 kn što je naravno u medijskom obraćanju župana Darka Milinovića namjerno izostavljeno.Bez obzira na podršku u financijskim sredstvima kao i potporu organizaciji koju Grad Gospić redovito pruža manifestaciji, ova godina je po mnogočemu posebna i zahtijevala je poseban tretman. Naime, Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske je 21. rujna 2020. godine donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za Ličko-senjsku županiju, s izuzećem Grada Novalje.„Te nužne mjere dozvoljavaju na svadbama i sahranama, i to bez karmina, po 50 ljudi, na privatnim slavljima 20, dok su sportska natjecanja bez gledatelja. Odluku potpisuje načelnik Stožera Civilne zaštite RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. Davor Božinović, a njome se zadužuju stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera, o čemu danas govori i Novi list https://www.novilist.hr/rijeka-regija/lika-senj/jesen-u-lici-nevjerojatno-ignoriranje-posebnih-epidemioloskih-mjera/ .“

Zbog svega toga napominjem kako uloga Grada Gospića, niti Gradskog stožera civilne zaštite nikada nije bila, trenutno nije, niti će ikada biti opstrukcijske naravi kako to neki navode. Napominjem da smo u trenutku  kad je  epidemiološka situacija u Gospiću bila nepovoljna, sazvali stožer Civilne zaštite Grada Gospića i donijeli preporuke vezano za održavanje manifestacije  s obzirom da je gradskom stožeru na prvom mjestu zdravlje naših građana, a nikako političke špekulacije. Samo dan nakon sastanka stožera održali smo i sastanak sa županom Darkom Milinovićem kako bismo iznašli zajedničko rješenje da se manifestacija Jesen u Lici održi, ali da u isto vrijeme poduzmemo i ispoštujemo sve potrebne mjere zaštite kako ne bi došlo do pogoršanja cjelokupne situacije. Županova želja bila je održavanje Jeseni u Lici, a zajednički cilj bio je dogovoriti način kako bi se ona što sigurnije provela.Župan Milinović naknadno spominje neke opstrukcije i sebe ističe kao jedinog organizatora na društvenim mrežama. Nadam se da građani razumiju da se ne radi o razvoju gospodarstva, iako je Jesen u Lici zaista velika i uspješna manifestacija koja promovira vrijedan rad naših OPG-ovaca, već se radi o samopromociji župana Milinovića koji svaku prigodu koristi da istakne sebe kao spasitelja Like i ličkog seljaka. Da je župan Milinović trenutno  član vladajuće strukture na nacionalnoj razini, sigurno bi poštovao mjere Nacionalnog stožera i nama bi u Gospić autobusima pristizali  stručnjaci uvjeravajući nas da se Jesen u Lici ne smije održati radi zdravlja građana. Budući da je županova politička  ljestvica svake godine sve niža, Jesen u Lici kao i sve što radi, način je njegove samopromocije da se održi jakim makar i na lokalnom političkom nebu. Grad Gospić podržava sve dobre projekte ma čiji oni bili, ali  prije svega brine i za zdravlje sugrađana.

Poštovani sugrađani, vaše je zdravlje primarno i vaša obaveza pa vas molim da se tijekom vikenda, a i u sve ostale dane brinete o poštivanju epidemioloških preporuka.

S poštovanjem,

 

GRADONAČELNIK

Karlo Starčević

Možda Vas zanima