HDZ i koalicijski partneri odlučili da će se parking u Gospiću i dalje naplaćivati

Objavljeno: 06/06/2018

Na vijećničkim klupama na današnjoj sjednici Vijeća grada Gospića našla se odluka o ukidanju naplate parkinga. Vijećnici HDZ- a i njihovih koalicijskih partnera ovu odluku su odbili.  Iako su se mogla čuti razna objašnjenja, od edukativnih do socijalnih, čini se da ipak iza svega stoji samo obična politika. Podsjećamo da je ukidanje naplate parkinga u Gospiću bilo predizborno obećanje sadašnjeg gradonačelnika Karla Starčevića pa je sada teško očekivati da će HDZ i partneri, dakle Starčevićevi politički protivnici prihvatiti takav prijedlog. Dakle i dalje će se u Gospiću plaćati parking iako je činjenica da su parkirna mjesta uglavnom prazna,a ovo što se i plaća uglavnom su vozači s područja Gospića. Kada bi neki koji rade primjerice u turizmu više radili na privlačenju turista u Gospić onda bi možda bila i pokoja kuna više u gradsku škrabicu

GOSPIĆ- Na današnjoj sjednici Vijeća grada Gospića našao se i prijedlog Odluke o ukidanju naplate parkinga u ličkoj metropoli. Podsjećamo naplata parkinga u Gospiću je započela početkom prosinca 2016.godine  i taj prvi mjesec bio je pokusni. Od 31.siječnja 2017.godine do 3o. travnja ove godine sustav naplate imao je gubitke nešto veće od 18,000 kuna. Zbog gubitka i neisplativosti predloženo je ukidanje sustava naplate. Ispred HDZ-a ovoj odluci usprotivio se vijećnik Ivan Bronzović koji smatra da je naplata parkinga pokazatelj kulture jednoga grada. “Ne znam grad koji to nema,pa čak i neke općine. Doduše neke sezonski, zbog zarade,a neke samo zbog reda“- kaže Bronzović i ističe da je prije naplate prići centru grada bilo nemoguće. Bronzović smatra da je kultura parkiranja došla s naplatom parkinga. No činjenica je i to da su jako često parkirna mjesta koja se naplaćuju prazna (to se može vidjeti i na fotografiji u galeriji što je jako česta slika),a brojni parkiraju po okolnim ulicama, pa čak i po travnatim površinama,kao i na nekoliko parkirališta na kojima nema naplate. Najbolje se to vidi na parkiralištu pored “malog” Konzuma koje je uvijek puno,a nekoliko metara udaljeno parkiralište koje se naplaćuje često stoji prazno. Možda bi ta kultura parkiranja bila još vidljivija da policija  više kažnjava “nekulturno” parkiranje. Bronzović je prozborio o socijalnoj osjetljivosti, kaže bez posla bi ostala dva radnika koji naplaćuju parking. No vijećnik Ivan Nekić na to gleda drugačije. On smatra da socijalno treba biti osjetljiv i na one koji troše novac na plaćanje parkinga, SMS-ove ili eventualne kazne koje dobiju. On ističe da Gospić nažalost nije turističko mjesto i najviše novaca u naplatu parkinga koja pokazuje manjak opet se slije iz džepova građana Gospića. Nekić smatra da ima i jeftinijih i jednostavnijih načina stvaranja prometne kulture. Gradonačelnik Karlo Starčević dodao je da u račun dobiti i gubitka naplate parkinga nije uvršten dio dokumentacije o amortizaciji jer se čeka točna nabavna vrijednost parkirnih automata. “Tada će ta bilanca biti i više nego negativna. Ako uračunamo amortizaciju automata koji su koštali enormnu sumu novca, to će biti i više nego porazno za porezne obveznike grada Gospića“- kaže gradonačelnik Starčević.

Inače ukidanje naplate parkinga bilo je i njegovo predizborno obećanje, uistinu teško je za očekivati da bi HDZ prihvatio takav prijedlog. Tako su danas HDZ-ovi vijećnici i dva njihova koalicijska partnera ponovno, za razliku od nekih ranijih sjednica bili ujedinjeni. Ovoga puta u tome da građani i dalje plaćaju parking u Gospiću.

Iz arhive portala Lika-express možete pročitati dva teksta o uvođenju naplate parkinga, odnosno TEXT o parkiranju u prvom mjesecu naplate, u siječnju prošle godine i TEXT o najavi plaćanja s kraja  studenoga 2016.godine.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima