Ima li šumskih cesta na Velebitu previše ili premalo?

Objavljeno: 13/11/2016

Često se u javnosti može čuti da je na Velebitu izgrađeno puno šumskih cesta zbog kojih problema imaju planinari, ljubitelji prirode, a ponekad ti putovi zatvore velebitske potoke pa ima problema i sa odronima i opskrbom vodom. Kakvo je stanje, kakav je stav Hrvatskih šuma i jesu li informacije iz javnosti subjektivna stvar pokušali smo doznati u Hrvatskim šumama

 GOSPIĆ- Od planinara, zaljubljenika u prirodu, lokalnog stanovništva, često se može čuti da se na Velebitu gradi puno šumskih cesta što ometa njihovo kretanje i narušava ekosustav i život na Velebitu. Vođeni takvim informacijama potražili smo konkretnije informacije u Upravi Hrvatskih šuma. Oni ističu da otvorenost Uprave šuma,Podružnica  Gospić je 8,5 km na 1000 hektara. Optimalna otvorenost šumskim cestama za planinsko područje je 22 km na 1000hektara. Drugim riječima,  na području Velebita još nema dovoljno šumskih cesta. Osim toga, šumske ceste ne bi trebale smetati nikome, jer osim što služe za gospodarenje šumama, služe i za lovstvo, protupožarnu zaštitu, rekreativce i turiste.

Hrvatske šume d.o.o., navodi se u odgovoru iz ovog javnog poduzeća,  već 14 godina imaju FSC certifikat. Da pojasnimo, to  znači da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. „Između ostalog, i gradnja šumskih cesta i traktorskih vlaka mora biti u skladu s tim certifikatom, a to je dokaz da se gospodari šumama prema najvišim ekološkim standardima. Velebit je u sklopu Parka prirode. Na tom području za gradnju svake ceste moramo dobiti suglasnost  Ministarstva Poljoprivrede, Ministarstva zaštite prirode i Parka prirode Velebit. Prilikom gradnje šumskih cesta grade se i cijevni propusti, tako da šumske ceste ne utječu na potoke“- ističu iz Hrvatskih šuma.

Druga primjedba koju smo nedavno dobili bila je iz dijela sela Bužim. Mještani dijela tog sela koji imaju  sreću, pa imaju vodovod,  su se žalili  da im je nakon jedne obilnije kiše iz slavina curila doslovno smeđa voda. Iz Hrvatskih šuma nam odgovaraju sljedeće: „Glede konkretnog potoka za koji pitate, šumarija Gospić 2016. godine na području sela Bužim nije imala izgradnje novih traktorskih vlaka već samo popravak postojećih u odjelu 88a GJ Jadovno-Jazbine. Izgradnje cesta na tom području nije bilo. Prije 2 mjeseca imali smo pritužbu jednog mještanina Bužima da je zamućen potok koji istome prolazi kroz dvorište. Naši su djelatnici odmah izišli na teren i utvrdili da je do zamućenja došlo zbog toga što je potok izišao iz postojećeg toka i djelomično tekao šumskom vlakom, na kojoj su se obavljali radovi privlačenja i otpreme. Razlog izlaženja iz postojećeg toka nije bio uvjetovan šumskim radovima već je do promjene toka došlo ranijih godina zbog zarastanja starog toka potoka“. Iz Hrvatskih šuma nadalje ističu da je već  sljedeći dan  angažiran  stroj koji je očistio stari tok potoka u duljini od oko  50 metara  i time omogućio normalan protok vode. „Za vrijeme radova bio je nazočan i gospodin koji je uputio žalbu, bio je zadovoljan učinjenim i kasnije se nije javljao.

   U posljednje vrijeme i sami imamo velikih problema s posljedicama bujica koje nastaju nakon obilnih oborina. Dolazi do znatnih oštećenja šumskih cesta pa je UŠP Gospić i ove godine uložila više od 300.000 kn u popravak istih. I za kraj, gotovo sve dionice koje smo ove godine popravili ponovno su oštećene zbog kiša koje su obilno padale posljednjih dana“– odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima