Još jedan iskorak ličkog turizma zahvaljujući LAG-u Lika

Objavljeno: 02/03/2017

 Već na skorom turističkom sajmu u Berlinu, Javna ustanova Nacionalni park  Plitvička jezera promovirati će cijelu destinaciju kroz LAG-ov projekt STAY 3 DAYS IN LIKA. Plod je to razgovora Plitvičke javne ustanove i LAG-a Lika. Nova  marketinška koncepcija Javna  ustanova Nacionalni park Plitvička Jezeraosim na njih odnosi se i  druga zaštićena područja u turističkoj destinaciji Lika-podvelebitsko primorje.

PLITVIČKA JEZERA- Iz LAG-a Lika dobili smo priopćenje o novostima u ličkom turizmu. Na sastanku kojem su uz Upravu Nacionalnog parka Plitvička jezera prisustvovali ravnateljica JU NP Sjeverni Velebit, ravnatelj JU NP Paklenica, ravnateljica JU Baraćeve špilje, ravnateljica Parka prirode Velebit te stručne službe Nacionalnog parka i LAG-a Lika, donesena je za Liku revolucionarna odluka o promociji cijele destinacije kroz marketinški kanal našeg najjačeg i svjetski poznatog Nacionalnog parka Plitvička jezera. Naglasak ovog pristupa biti će na promociji zaštićenih područja, ali kako znamo da je oko 60% područja destinacije u nekom obliku prirodne zaštite, promocija će obuhvatiti cijelu destinaciju. Uspjeh je tim veći što su stanovnici Like već desetljećima bili nezadovoljni odnosom s Nacionalnim parkom koji se, kako kažu, ponašao poput države u državi i nije imao senzibiliteta prema lokalitetu na kojem se nalazi. Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera,  Anđelko Novosel jasno je naglasio kako se takva praksa prekida te da Park mora postati važna poluga razvoja gospodarstva Like. Potpuno mijenjamo dosadašnji obrazac indiferentnosti Parka u odnosu na destinaciju. Cilj je očuvati Nacionalni park kao zaštićeni prirodni lokalitet a turizam razvijati isključivo po modelu održivog razvoja.

Prezentaciju novog marketinškog koncepta održao je voditelj LAG-a Lika i predsjednik novoosnovanog Klastera LIKA DESTINATION,  Tomislav Kovačević, koji je zorno prikazao statistiku kao i trenutnu sliku turizma u destinaciji te potencijale koji se mogu ostvariti. Istaknuo je kako je od 1,4 milijuna turista, koji su prošle godine kupili ulaznicu za posjetu NP Plitvička jezera, njih gotovo milijun jednostavno „nestalo“, odnosno isti dan su napustili destinaciju, što je nedopustivo. Oni turisti koji su ipak ostali, zadržali su se u prosjeku samo 1,2 do 1,6 dana, ovisno o mjestu noćenja. Na dosadašnjem pristupu ne može se temeljiti budućnost turističkog razvoja Like, istaknuo je. Kao rješenje ovog problema predložio je projekt STAY 3 DAYS IN LIKA. Ovaj projekt nastao je iz LAG-ovog petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvoja, INTEGRA LIKA 2020, koji ima za cilj brendiranje Like i podvelebitskog primorja. Kako ovaj, u Hrvatskoj jedinstveni projekt, u sebi sažima cijeli niz mjera od stimuliranja proizvodnje domaće hrane do razvoja ruralnog turizma kao i selektivnih oblika turizma, nuđenjem specijaliziranih paketa na emitivnom tržištu dobiti ćemo kvalitetne individualne dolaske uz veću prosječnu potrošnju i dulje zadržavanje turista. Također, kroz popularizaciju selektivnih oblika turizma razvijati ćemo cjelogodišnji turizam. Razlog dosadašnjem kratkom zadržavanju turista u Lici bio je neprepoznatljivost destinacije, slaba i neujednačena turistička ponuda, nepostojanje standarda ponude i vrlo slab marketing. S novim konceptom profitirati će cijela turistička industrija u destinaciji, od iznajmljivača, lokalnih turističkih agencija, ugostitelja i drugih poduzetnika kao i poljoprivrednika koji proizvode hranu.

Prisutni predstavnici institucija pohvalili su inicijativu i iskazali zadovoljstvo što će svi zajedno nastaviti razvijati predloženi model.

 

LAG LIKA/Milan Tomašević

Možda Vas zanima