Josip Klemm i partneri dobili koncesiju na Zrću

Objavljeno: 14/03/2017

Koncesiju na planetarno popularnoj plaži Zrće u Novalji odlukom županijske skupštine dobio je konzorcij Cocomo. Medijski zanimljivo je da je dio toga konzorcija i tvrtka Klemm sigurnost, vlasništvo poznatog branitelja i gospodarstvenika Josipa Klemma. Od koncesije čini se profitirati će i grad Novalja, te županija i država. Koncesionar u prve tri godine  planira uložiti 25 milijuna kuna. Naravno, ostali igrači  koji su sudjelovali u natječaju mogu se žaliti na ovakvu odluku

GOSPIĆ- Ličko-senjska županija daje koncesiju na pomorskom dobru, u svrhu gospodarskog korištenja uređene javne plaže Zrće u Novalji,  konzorciju Cocomo. Tako je najprije odlučilo Povjerenstvo za dodjelu koncesije na plažama koje je razmatralo 4 pristigle ponude,a onda je tu odluku danas potvrdila skupština. Kako doznajemo dio  ovoga konzorcija,  kojemu je na čelu tvrtka Cocomo u vlasništvu ugostitelja iz Novalje Josipa Šonje, još su i  tvrtka poznatog branitelja i gospodarstvenika Josipa Klema Klem security,  Fero term, Telur, Arkada  i Kamgrad. Stručnim povjerenstvom predsjedao je čovjek iz Novalje Danijel Ropuš, dugogodišnji član županijske skupštine ispred HSS-a. On kaže da je sve odrađeno transparentno i zakonito. „Uvjeravam vas da je tisuću posto sve javno, transparentno i zakonito. Prihvaćena je najpovoljnija ponuda. S tim će profitirati i grad i županija i država jer 2 milijuna koji će se sada ubirati od koncesije na plaži Zrće je puno više od onoga što se ubiralo ranije“- kaže nam Ropuš i ističe da je taj ponuditelj dobio najviše bodova. Naime svi parametri se boduju, Ropuš kaže da je Cocomo imao na kraju 817 bodova,a svi ostali bili su ispod 700 bodova. Župan Milan Kolić zadovoljan je što je donesena ovakva odluka. Nije zadovoljan član skupštine iz HSLS-a Marijan Šuljić kojemu je glavna zamjerka to da šira javnost u Novalji ne zna puno o cijelom postupku. „Šira javnost nije znala i nije se pripremila. Nisu se pripremili ni najbolji novaljski poslovni subjekti  koji su mogli biti potencijalni ponuđači“- kaže Šuljić koji u regularnost samoga natječaja i postupka ni ne sumnja. Jedna od zamjerki je i ta što se ne radi samo o plaži već o plaži na koju je naslonjeno cijelo gospodarstvo Novalje i ishitrenim odlukama mogao bi se ugroziti turizam. Koncesionari su na plaži Zrće dobili i tri montažna ugostiteljska objekta koji imaju rješenje o izvedenom stanju,ali su u privatnom vlasništvu. Šuljić kaže da dosadašnji zakup završava ove godine pa on ne zna hoće li se za ovu godinu moći dogovoriti dosadašnji zakupac i budući koncesionar. Osim toga Grad Novalja još nema Urbanistički plan uređenja. Drugim riječima taj plan može biti sasvim drugačiji od sadašnjeg stanja pa se koncesionar ponovno može naći u neugodnoj situaciji.

Inače Šuljićeva pitanja i primjedbe izazvali su veliku raspravu na skupštini,ali i pokazali da još uvijek ima puno neznanja i nedoumica i među članovima skupštine. Naravno bilo je i politikantstva pa se moglo čuti da su se, dok je trajala „politička ljubav“ 2014.godine župan i gradonačelnik Novalje lako dogovorili o upisu pomorskog dobra s grada na županiju,a sada kada su na politički udaljenim pozicijama nema dogovora.

Tijekom rasprave moglo se čuti da turizam u Novalji ovisi o plaži Zrće i objektima koji tamo postoje. Iako su turističke brojke odlične i Novalja je perjanica ličkog turizma, brojke ovise o festivalima i zabavama na Zrću jer mimo njih kapaciteti su slabo popunjeni. Hoće li se to promijeniti sada s novim koncesionarom pokazati će vrijeme.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima