KONAČNO: uređuje se Trg hrvatskih žrtava Široke Kule u Ličkom Osiku. U punom su zamahu i radovi na energetskoj obnovi osičke osnovne škole

Objavljeno: 30/07/2019

LIČKI OSIK- Grad Gospić ove je godine u proračunu osigurao 300.000 kuna kako bi se napokon, nakon više od 20 godina, uredio Trg hrvatskih žrtava Široke Kule. Uređenjem navedene javne površine želi se potaknuti građane na  boravak, kretanje i zadržavanje na otvorenom prostoru, a jedan od ciljeva samog uređenja je i povećanje standarda i kvalitete života svih stanovnika Ličkog Osika.

Radovi na uređenju trga u Ličkom Osiku su u tijeku, a obavlja ih gradsko trgovačko društvo Komunalac Gospić d.o.o.. Prema projektu završetak radova planiran je do kraja rujna 2019. godine.

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana Lički Osik u punom su zamahu.

Trenutno se izvode radovi na energetskoj obnovi fasade, dok će se u narednim mjesecima obaviti i ostatak energetske rekonstrukcije škole koja, uz obnovu fasade, obuhvaća i zamjenu rasvjetnih tijela te zamjenu kotla, čime će se stvoriti preduvjeti za financijske uštede i ugodnije uvjete rada.

Cilj ovog projekta je smanjiti negativne učinke na okoliš kroz provedbu 4 mjere energetske učinkovitosti:

  1. povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice,
  2. povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i stropa prema tavanu,
  3. zamjena kotla na biomasu i
  4. zamjena rasvjetnih tijela.

Ukupna vrijednost projekta iznosi  5.182.604,63 kn.  Grad Gospić je preuzeo obvezu realizacije projekta energetske obnove, a Projekt  se sufinancira  bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.122.559,13 kn.

Provedbom navedenih mjera energetske učinkovitosti očekuje se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 791.605,92 kWh i smanjenje CO2 za 190 t/god te se uvodi korištenje OIE u predmetnoj zgradi, što će dovesti do projektirane uštede toplinske energije za grijanje od 57,23%.

Zahvaljujući uštedama koje će se postići ulaganjem u energetsku obnovu povećat će se školski proračun, čija će se sredstva koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja.

Grad Gospić

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima