Kreće energetska obnova osnovne škole u Ličkom Osiku, grad Gospić ulaže oko 3 milijuna kuna, ostatak ide iz europskih fondova

Objavljeno: 13/05/2019

 

GOSPIĆ- Potpisivanjem 5,2 milijuna kuna vrijednog ugovora između gradonačelnika Gospića Karla Starčevića i direktora tvrtke izvoditelja radova JUKIĆ DAM iz Otoka pored Sinja Danijela Jukića,  danas je i službeno zaživio projekt: Energetska obnova zgrade Osnovna škola dr.Franje Tuđmana.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavilo Javni poziv: „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ .  Pozivom su se dodjeljivala bespovratna sredstva za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora, Na navedeni natječaj je prijavljen projekt Energetska obnova zgrade Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana na adresi Riječka 2, Lički Osik.

Nakon provedene evaluacije projekta, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava  između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja , Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  i Grada Gospića te je Grad  preuzeo obvezu realizacije projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana Lički Osik. Projekt  sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Cilj ovog projekta je smanjiti negativne učinke na okoliš kroz provedbu 4 mjere energetske učinkovitosti na zgradi OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik, na adresi Riječka 2, Lički Osik, u svrhu ostvarenja doprinosa smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Mjere energetske učinkovitosti koje će se provesti na ovoj zgradi su:

  1. povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice,
  2. povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i stropa prema tavanu,
  3. zamjena kotla na biomasu i
  4. zamjena rasvjetnih tijela.

Provedbom navedenih mjera energetske učinkovitosti očekuje se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 791.605,92 kWh i smanjenje CO2 za 190 t/god te se uvodi korištenje OIE u predmetnoj zgradi, što će dovesti do projektirane uštede toplinske energije za grijanje od 57,23%.

Odgovarajući na novinarske upite gradonačelnik Starčević istakao je da su tijekom obnove prije 15-ak godina postavljene fasade i obnovljeno skrovište, no evidentan je strašan gubitak energije, veći od 57%. To bi se gradu trebalo isplatiti u samo  dvije godine. Osnovna škola u Gospiću je djelomično energetski učinkovito obnovljena, očekuje se da će se ići u energetsku obnovu i ostalih škola.

 

 

Možda Vas zanima