Krumpir naš svagdašnji

Objavljeno: 07/10/2017

Krumpir, taj gomoljasti plod koji je othranio generacije i generacije Ličana, živi i dalje. Njemu u čast već petu godinu za redom manifestaciju Dan ličkih krumpira organiziraju općina Lovinac i tvrtka AgroVelebit. Lički krumpir danas ima europsku zaštitu, iako stidljivo, površine pod krumpirima, barem kada su u pitanju polja pod upravom AgroVelebita, pomalo se šire. Da je krumpir uistinu proizvod koji se može pripremiti na više načina pokazali su učenici i nastavnici Sektora turizma i ugostiteljstva Strukovne škole Gospić koji su pripremali jela od jednostavnih pola i pommes fritesa, preko  punjenih  krumpira, juhe od krumpira i njoka pa do torte od krumpira. 

LOVINAC- “Mi kao mlada tvrtka koja je s radom počela prije 4 godine ove godine imamo 30 hektara krumpira. Prodajemo ga u trgovačkim lancima, a u Zagrebu smo pokrenuli i projekt direktne prodaje. Imamo jednu veliku ideju,a to je da za 5 godina imamo 10,000 tona krumpira u organiziranoj proizvodnji u kojoj će sudjelovati cijela Lika. To nije samo ideja već i cilj,a ja obećavam da ćemo ga ostvariti”- kaže Nikola Vidaković, direktor AgroVelebita koji očekuje i podršku nadležnih institucija. Oni mogu pomoći da krumpir, koji je u prošlosti bio važan prehrambeni proizvod za Liku,  u budućnosti bude važan u tom smislu da osigura perspektivu življenja u ličkom kraju. Načelnik općine Lovinac Ivan Miletić , koji je inače svoj govor započeo pozdravima Dobar dan i Hvaljen Isus i Marija,  ističe da mu je srce puno kada vidi koliko se ljudi okupilo na ovoj manifestaciji. “Nadam se da će iz godine u godinu biti ovdje sve bolje, te da će manifestacija trebati dva, tri šatora za održavanje,a ne samo jedan kao ove godine“- kaže Miletić. Podršku je AgroVelebita i svim uzgajivačima krumpira i poljoprivrednih proizvoda dala  i pročelnica Odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije Ana Rukavina Stilinović koja ističe da je kvaliteta krumpira poznata od davnina. Zahvalila se svima koji su sudjelovali u brendiranju krumpira, pripremi za zahtjevno europsko tržište i na dosad učinjenom u revitalizaciji proizvodnje. Obećala je da će Ličko-senjska županija u svim aktivnostima biti pouzdan partner.

Uz krumpir, čiji se miris dok su ga  pripremali učenici gospićke Strukovne škole širio šatorom, posjetitelji su razgledali i brojne druge proizvode. Tako su kupovali i jabuke, kupus, češnjak. Kako i prigodi bilo je dosta i krumpira koje su kupovali i Ličani,ali i Dalmatinci kojima je Lovinačko područje i blisko  i poznato i primamljivo već nekoliko godina, iz vremena bivšeg načelnika općine Hrvoja Račića. Možda godina za krumpir i nije bila dobra,ali snimili smo i rekordera, crveni krumpir težak tek nekoliko grama manje od jednog kilograma. Lovinac je ove subote bio mjesto obavijeno mirisima delicija, nedaleko od izložbenog šatora pekli su se janjci. No, bilo je i ribe.U Lovinac su došli gosti iz Pitomače i pripremali šarana. Bilo je i dječjih igara za djecu,ali i za odrasle pa su bacanje “krumpira” s ramena odigrali načelnici općina Lovinac i Pitomača. Taj zabavni dio programa vodila je nekada velika TV zvijezda, i dalje rado viđen itekako zabavan voditelj Siniša Cmrk. U kulturnom dijelu programa nastupio je Folklorni ansambl Pučkog otvorenog učilišta dr.Ante Starčević iz Gospića i svojim plesom i pjesmom oduševio okupljeno mnoštvo.

Uistinu raznolika, šarolika i zanimljiva manifestacija, možda i dobar primjer da bi i neke druge manifestacije na našem području trebale malo poraditi na raznolikosti,a ne samo na stavljanju proizvoda na štandove i to je to.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima