Lički škripavac dobio svoj znak

Objavljeno: 27/04/2017

 

GOSPIĆ- Danas je prezentiran projekt Zaštita sira lički škripavac i znaka tog projekta. To su u  Kulturno Informativnom Centru organizirali   LAG LIKA i Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „LIČKI ŠKRIPAVAC“  Okupljene sudionike ispred LAG-a LIKA pozdravio je  Tomislav Kovačević koji je istaknuo zadovoljstvo dobrim smjerom zaštite Ličkog škripavca. Istakao je da je pristiglo 40-ak radova, za najboljeg je izabran rad osmašice iz Gospića Ane Mataija, učenice 8c razreda. U ime Ličko-senjske županije okupljenima se obratila pročelnica Odjela za gospodarstvo  Ana Rukavina Stilinović koja je predstavila mjere kroz koje Ličko-senjska županija subvencionira poljoprivredne proizvođače.  Ivana Starčević, stručna suradnica u LAG-u LIKA predstavila je sve što je do sada napravljeno u postupku zaštite Ličkog škripavca te najavila službenu prijavu zaštite prema Ministarstvu poljoprivrede. „Specifikacija Ličkog škripavca je gotova te će nakon pripreme popratne dokumentacije prijava biti upućena Ministarstvu poljoprivrede“ istaknula je. Radna skupina za izradu specifikacije Ličkog škripavca je na temelju Poziva za izradu ideje izgleda znaka Ličkog škripavca imala slatke muke – između 44 pristigla učenička rada, od kojih je svaki poseban i jedinstven na svoj način, izabrati onaj najbolji – onaj koji najbolje objedinjuje elemente kulture i tradicije ličkog kraja. Kao što smo rekli odabran je rad Ane Mataija iz 8c razreda.

Zahvalnice su dodijeljene i drugim školama sudionicama Poziva: OŠ Karlobag, OŠ dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića iz Senja, OŠ Braće Pavlić Drežnik Grad, OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ Eugena Kvaternika Rakovica i OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik.

Kako ne bi sve ostalo na riječima, priređena je izložba pristiglih učeničkih radova i degustacija jela od Ličkog škripavca za čiju su pripremu bili zaduženi učenici i profesori Strukovne škole iz Gospića. Bila je to prilika i za promociju regionalne oznake kvalitete Lika Quality čiji je nositelj također LAG LIKA.

Podsjećamo, postupak zaštite Ličkog škripavac pokrenut je krajem 2015. godine na inicijativu LAG-a LIKA, a u suradnji s Udrugom malih sirara Ličko-senjske županije. Interes za uključivanje u postupak zaštite iskazali su i sirari s područja Karlovačke županije te je kao područje proizvodnje Ličkog škripavca u specifikaciji definirano područje: gradove Gospić, Senj i Otočac te općine Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička jezera, Udbina, Vrhovine i Brinje u Ličko-senjskoj županiji, općinu Gračac u Zadarskoj županiji, općine Rakovica, Josipdol, Saborsko i Plaški te grad Ogulin u Karlovačkoj županiji. Kao izrađivač specifikacije angažiran je Agronomski fakultet iz Zagreba i prof.dr.sc. Samir Kalit.

 

LAG LIKA/ Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima