Lijeva ruka, desni džep?

Objavljeno: 14/11/2016

Dulje vremena ličkom metropolom kruži priča o financijski nezakonitim radnjama u Ličko-senjskoj županiji. Navodno je netko „na stranu“ stavljao određena sredstva i tako plaćao svoje privatne obaveze ili nešto drugo. Pokušajte ne platiti neki račun, ili nešto zamutiti s parama, put novca se uvijek otkrije. Valjda će tako biti i u ovoj situaciji

GOSPIĆ- Gospić je mali grad, skupilo nas se u njemu jedva nekoliko tisuća i sasvim je normalno da se svi poznajemo. Zna se tko je što imao za ručak, kako se onda ne bi znalo da je netko „maznuo“ brdo love. Sad, ovo brdo je različitih veličina, neki kažu da se radi o 50-ak tisuća kuna,a neki kažu da se radi o 20-ak mjesečnih plaća po oko 5,000 kuna, znači nekih stotinjak tisuća kuna. Možda vam je uvod u ovu priču pomalo čudan, pa krećemo redom. Prije desetak dana Gospićem prođe priča da je žena koja radi u računovodstvu Ličko-senjske županije, stanovita gospođa J.,  primala, odnosno sebi davala, „duplu“ plaću, jednu stavljala na stranu, s „drugom“ plaćala kredit. Onda netko dobaci da je primala trostruku plaću i raspoređivala lovu u više banaka. Onda prođe priča da je i njen šef znao za to i da su oboje na bolovanju. Onda prođe priča da su zajedno uzimali lovu iz županijske kase za „treću“ osobu. Sljedeća priča s ulice kaže da njen šef ne zna ništa, ona je sama „mažnjavala“ lovu, sa svojim odvjetnikom zalazi u gospićkom sudu blizak (zemljopisno) kafić u kojemu slaže obranu. Onda prođe priča da se ništa ne zna, žena je bolesna srca pa je na bolovanju. Priča po priča, ulica puno toga zna, službeno nitko ništa ne zna, ili ne želi znati i ne želi da se zna da zna.  Zamršena priča, zar ne?

Onda, potaknuti novinarskom znatiželjom, krenemo u istraživanje priče. Policija ništa ne zna, stvari prebacuje na  USKOK iz kojega doznajemo da oni ne daju informacije o tome istražuju li što ili ne.  U ponedjeljak 14.studenoga kontaktiramo Ured župana. Nekoliko sati čekamo odgovor, onda doznajemo da ni oni ništa službeno ne znaju. Kontaktiramo predsjednika Antikorupcijskog vijeća pri županijskoj skupštini Antu Franića iz redova HSLS-a. Prije desetak dana, na konferenciji za novinare Franić je govorio o nepravilnostima i problemima u županiji. Ne konkretno o ovima. Kaže nam, „već ovaj tjedan sazvat ću antikorupcijsko vijeće, razgovarati ćemo i o ovoj,ali i o nekim drugim temama“. Nadamo se da će barem ti razgovori i sjednice uroditi plodom jer na ovom ispitu, krađi „love“ iz županijskog budžeta, bez obzira što je bilo i tko je što znao, političari u županiji,  pali su.  A oni korisnici županijskog proračuna koji su ostali bez novaca jer lopovi kradu…. Tko im je kriv, nisu bili u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Nadamo se da će ova situacija i ova priča koja još uvijek nema objašnjenja, malo- pomalo,  početi razvezivati lopovski čvor u županiji koja u demografskom, gospodarskom i svakom drugom smislu tone, dok oni, koji mogu, uzimaju lovu.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima