Nastavlja se razminiranje ličkih polja

Objavljeno: 25/03/2017

Tijekom prošle godine u Ličko-senjskoj županiji razminirano je skoro 7 milijuna kvadratnih metara prostora. Ove godine trebalo bi se razminirati dodatnih 11. Sve to dio je projekta Razminiranje poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije vrijednog 134 milijuna kuna

GOSPIĆ- U nastavak poslova razminiranja Ličko-senjske županije uvedeni su  izvoditelji usluge razminiranja na poljoprivrednim površinama u Ličkom Ribniku i Ornicama na području grada Gospića i  u općini Perušić na području Tromeđe i Bliznice  u naselju Jurkovići . Uskoro će uslijediti i   uvođenje na ostalim ugovorenim površinama uslijediti. Inače tijekom ove godine osim na ove dvije lokacije razminiranje će se provoditi na još četiri. Konkretno kada se radi o ovim novim lokacijama na kojima kreće razminiranje, na području Lički Ribnik i Ornice radi se o poljoprivrednim  površinama   površine većima  od 4 milijuna četvornih metara , izvoditelj usluge razminiranja tvrtka ZELENI KVADRAT d.o.o. Lukarišće, s partnerima. Na području Jurkovića poljoprivredna površina veliko je 1,7 milijuna četvornih metara i razminirati će je  tvrtka DOK-ING RAZMINIRANJE d.o.o. Zagreb, s partnerima. Preostala 4 “posla” za razminiranje su: Poljoprivredne površine u naselju Agbabe i Čanak, površine 2.074.952 m2, izvoditelj usluge razminiranja tvrtka FAS d.o.o. Karlovac  s partnerima, Poljoprivredne površine u naseljima Barlete i Bilaj, površine 1.532.605 m2, izvoditelj usluge razminiranja tvrtka EXPLORATOR d.o.o. Zagreb s partnerima, Poljoprivredne površine u naselju Donji Vaganac, površine 1.159.200 m2; izvoditelj usluge razminiranja tvrtka DETEKTOR d.o.o. Vukovar  s partnerima i Poljoprivredne površine na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, površine 169 m2; izvoditelj usluge razminiranja tvrtka COR d.o.o. Požega s partnerima.

Projekt „Razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije“ financira se sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Mjere  5.2. – „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, Operacija 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“. Tijekom 2016. godine razminirano je ukupno 6.819.170 m2 poljoprivrednog zemljišta, a ukupna površina poljoprivrednog zemljišta koja će biti obuhvaćena nastavkom Projekta u 2017. godini iznosi 11.253.465 m2 . Sveukupna vrijednost Projekta iznosi oko 134 mil. kn.

Ličko-senjska županija uskoro planira organizirati predstavljanje početka provedbe projekta razminiranja minski sumnjivog područja u Ličko-senjskoj županiji široj javnosti kom prigodom će sveukupan projekt predstaviti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Hrvatskog centra za razminiranje.

 

Ličko-senjska županija/Milan Tomašević

Možda Vas zanima