Novalja-raj na zemlji!

Objavljeno: 12/06/2017

Novalja, jedan od 4 Ličko-senjska grada, bajkovito mjesto na bajkovitom i mističnom otoku Pagu, sutra na Blagdan Svetoga Ante slavi svoj dan. Danas je uz brojne uzvanike održana svečana sjednica na kojoj su govorili čelnici grada i gosti, dodijeljena su i priznanja. Novalja je već danas iznimno  razvijena i ugodna za život,a ispune li se najave koje su dali predsjednica vijeća i gradonačelnik i ostvare li se svi projekti to će uistinu biti posebno mjesto, pravi raj na zemlji. Na tome tragu bio je i govor zastupnika u Saboru Marka Vučetića  koji je istakao da se sreća vidi na licu svakog stanovnika Novalje

NOVALJA- “Došao sam u grad u kojemu sam po prvi put od kada se bavim politikom osjetio onu pravu mjeru gdje se sreća uosobljuje u licima njezinih građana. Novalja je uistinu grad gdje su stanovnici ostvarili pravi susret sa srećom tako da se mogu nazivati sretnicima“- istakao je u svome nadahnutom govoru Nezavisni saborski zastupnik iz Zadra Marko Vučetić čije riječi pokazuju što bi u stvari lokalna vlast i trebala napraviti,a to je svojim javnim radom svoje građane učiniti sretnim. Jedna od rijetkih,ako ne i jedina lokalna jedinica u Ličko-senjskoj županiji koja je uspjela pokazati suosjećanje sa svojim građanima kada je kriza i sreću i blagostanje kada je uspjeh jest upravo Novalja. A sve to ide uz uspješnog gradonačelnika koji ovaj, zbog partijanera i plaže Zrće  planetarno popularni grad,  vodi stazama uspjeha. Puno je toga napravljeno, puno toga napraviti će se i u narednom razdoblju. U Novalji vlada politička idila, nema opstrukcija gradonačelnika kakve vise nad glavom gradonačelnicima Gospića i Otočca već sada,  iako primjerice gospićko gradsko vijeće nije ni konstituirano. U Novalji jednakopravno o projektima govori i izvršna vlast, Ante Dabo, i predstavnička vlast, odnosno predsjednica Gradskog vijeća Vesna Šonje Alenna. I jedno i drugo govorili su o Aglomeracija Novalja vrijedan 255 milijuna kuna koji u više od 70% financira EU, ostatak država, Hrvatske vode i grad Novalja. Gradi se kilometri kanalizacijskih cijevi, kilometri vodovoda, uređuje se gradska jezgra, obnavljaju se fasade, grade se domovi, kulturni centri, obnavljaju se crkve. Osim toga subvencionira se učenike, stipendira se učenike i studente za deficitarna zanimanja, nadograđuju se škole.  Ono što je najvažnije grade se hoteli koji neće imati manje od 4 zvjezdice, a sve kako bi Novalja imala,  skoro pa elitni turizam.

Pomalo nevjerojatno za ostatak županije zvuči podatak da svaki mjesni odbor ovoga grada u startu ima 300,000 kuna za rad, a tu se ne računaju projekti. U Gospiću su primjerice do sada mjesni odbori i njihovi čelnici služili za organiziranje političke kampanje jedne političke stranke u pojedinom odboru.

Prijatelj Novalje i prijatelj gradonačelnika Dabe je i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji je danas primio dužnost i u Novalji je kao gosti bio gradonačelnik sa svega dvosatnim mandatom. “Moram doista reći da sam ponosan na to jer od danas je Gospić otvoren za sve, Gospić je od danas slobodan grad“- rekao je Starčević i zahvalio se i Novaljcima što su pomogli da se u ovoj županiji dogode politički pomaci. “Donosim iz Gospića duh zajedništva koji je odavno potreban u županiji, poglavito između otočne i kontinentalne županije“- istakao je Starčević i dodao da će se od sada kontinentalna i otočna županija ujediniti kako bi ostvarila veličanstvene uspjehe koji su do danas izostali. “Računajte na nas. Mi kao centar županije stojimo u svakom trenutku na svakom mjestu i sa svim potencijalima na raspolaganju“- zaključuje on.

Iz glavnog ličko-senjskog grada u Novalju  je došao i župan Darko Milinović. Izrazio je uvjerenje da će županija i Novalja i dalje surađivati dobro. Prema njemu i do sada se surađivalo dobro,ali treba surađivati i bolje. “Iza nas je turbulentno vrijeme izbora kada su se mogle čuti  raznorazne riječi i interpretacije. Pozivam sve da političku boju dresa stavimo u ormar i stavimo dres Ličko-senjske županije i težimo boljem svake općine, grada i županije u cjelini“- poziva Milinović. On je uvjeren da će županija kročiti krupnim koracima naprijed. Ponovno je Milinović govorio o projektima, danas je izdvojio Kosinj 2 vrijedan više od 4,5 milijardi kuna koji bi čitavu građevinsku operativu iz ove županije zaposlio na nekoliko godina. Iz naftalina je Milinović izvukao i projekt Sveto Brdo,  koji je gurao bivši načelnik Lovinca Hrvoje Račić, ali bez posebnog interesa čelništva županije.No sada kada je HDZ osvojio Lovinac i taj projekt se spominje, njegovu  vrijednost Milinović je spomenuo sa više od milijardu kuna, dakle sada on govori i o više od 9 milijardi kuna investicija u županiju. Zanimljiv je detalj koji je iznio danas župan Milinović, jer čini se da mu je netko od savjetnika podvalio krivi podatak. Kaže da je prije 4 godine u Ličko-senjskoj županiji bilo 14,200 nezaposlenih,a na današnji dan je 12,800. No službeni podatak iz Zavoda za zapošljavanje kaže da je na kraju svibnja na Zavodu bilo 2,561 nezaposlena osoba. Izgleda da je Milinoviću netko dopisao jedinicu ispred. Bocnule su izgleda Milinovića Starčevićeve riječi o oslobađanju Gospića pa je rekao da se treba kaniti teških riječi- “nema gradova ili općina koje su bile zarobljene, nema ovdje oslobođenih gradova ili općina. Grad Gospić je oslobođen 1991.godine kada je stao na prvu crtu bojišnice“- kaže Milinović.

Tijekom sjednice dodijeljena su priznanja Novalje zaslužnim pojedincima, bilo je i glazbenih izvedbi dvaju Šupraha, mladih klavitista iz Novalje,nastupili su i gosti, jedan zbor  iz Ukrajine čija izvedba Lijepe naše može posramiti brojne hrvatske izvođače i zborove koji u svom repertoaru imaju i nacionalnu himnu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima