Obrasce za porez na nekretnine obavezno popunite i dostavite Gradu Gospiću do 31.listopada!!!

Objavljeno: 16/08/2017

Građanima Gospića, točnije rečeno obveznicima poreza na nekretnine, , kao uostalom i svima u Hrvatskoj, stižu Obavijesti i pozivi za dostavu podataka o poreznom obvezniku i podataka o nekretninama prema Zakonu o lokalnim porezima. U isto to vrijeme javili su nam se građani koje pojedine stvari u toj obavijesti bune pa smo dodatne informacije potražili u gradu Gospiću, kod zamjenice gradonačelnika Kristine Prša. 

GOSPIĆ- Zakon o lokalnim porezima novost je u našoj zemlji,a u sklopu njega nalaze se i članci koji se odnose na porez na nekretnine. Odnosno, od članka 50 pa nadalje su članci koji se odnose na porez na nekretnine, a članak 59 Zakona o lokalnim porezima odnosi se na građane. Jedinice lokalne samouprave vode i dopunjavaju evidenciju o obveznicima poreza na nekretnine. “Mi moramo prikupiti sve podatke, voditi bazu podataka i  postojeće evidencije o naplati komunalnih naknada prilagoditi plaćanju poreza na nekretnine“- kaže nam zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Nadalje pojašnjava da su  do 31.ožujka iz državne Geodetske uprave, Porezne uprave i Ministarstva  graditeljstva gradu trebali dostaviti sve relevantne podatke o korisnicima i vlasnicima nekretnina. “Grad Gospić dobio je podatke iz Geodetske i Porezne uprave,ali do današnjeg dana nije dobio podatke iz Ministarstva graditeljstva. Mi te podatke nemamo. Djelatnik iz našeg Komunalnog odjela izvršio je uvid u podatke iz Geodetske uprave koji su mu nepotpuni. Svi gradovi u Hrvatskoj ovakve obavijesti poslali su ranije,a mi šaljemo sada. Naime došlo je vrijeme predizborne kampanje i izbora pa je sve zastalo. Moje je mišljenje da se to trebalo napraviti ranije,ali nažalost nije do sada“- ističe ona. Pošto grad nema sve podatke i kao bi se utvrdilo pravo stanje potrebni su im podaci od samih korisnika. U zakonu i piše da su korisnici dužni do 31.listopada dostaviti te podatke. Preporuka je zato građanima da se upitnik u obavijesti popuni i dostavi gradu Gospiću.

Iako se u javnosti već danima govori da će se primjenjivanje ovoga poreza odgoditi od onog ranije najavljenog datuma, 1.siječnja 2018.godine, grad nije dobio službeno takvu obavijest, odnosno potrebno je skupiti sve potrebne podatke. Inače sam porez, odnosno visina poreza ovisi o vrsti građevine, kvadraturi, mjestu gdje se građevina nalazi. A najvažnija je starost građevine jer će za stariju građevinu biti manji koeficijent. U ovu obavezu  ulaze stambeni objekti, pomoćni objekti, garaže, građevinsko zemljište pa čak i poljoprivredno u namjeni gradnje. Zamjenicu Prša pitamo tko će procjenjivati koeficijente, ona odgovara da će biti imenovano povjerenstvo,a onda će grad sam donijeti visinu koeficijenata. Ukratko, najvažnije je popuniti upitnik, poslati ga gradu Gospiću i čekati da spomenuti zakon zaživi, odnosno da krene primjena poreza na nekretnine.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima