Pećinski park Grabovača okupio međunarodnu znanstvenu kremu

Objavljeno: 18/02/2017

Javna ustanova Pećinski park Grabovača u Perušić iz godine u godinu dovodi sve više  turista i samim time i sebe,ali i općinu Perušić i Ličko-senjsku županiju predstavlja Hrvatskoj i svijetu. Sada su napravili i korak više pa su u Perušić doveli više od 130 znanstvenika iz Hrvatske i susjednih zemalja kako bi govorili o georaznolikosti, geobaštini i geoturizmu, odnosno svemu onome što ima direktne veze s ovim parkom,a cijeloj zajednici može donijeti korist. Iza svega toga stoji ravnateljica ove ustanove Katarina Milković

PERUŠIĆ- “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“- znanstveno je stručni skup koji se danas i sutra održava u Perušiću i koji je, u pravom smislu te riječi, okupio znanstvenu i stručnu kremu iz Hrvatske i susjednih zemalja na tom području. Pećinski park Grabovača još uvijek je mlada institucija, s cijelom pričom krenulo se prije otprilike osam godina. Tada je mjesto na kojemu se park danas nalazi bilo obično brdo s nekoliko, manjem broju ljudi poznatih, pećina. Park se prostire na skoro 600 hektara, obuhvaća bogatu floru i faunu,ali i ono najvažnije, geomorfološke spomenike prirode kakva je primjerice špilja Samograd iz koje je cijela priča o geoturizmu u ovom kutku svijeta i krenula. “2012.godine krenuli smo s proširenjem granica parka jer na cijelom tom području nalazi se izobilje svega što se može uokviriti u geoturizam. Pokrenuta su istraživanje na više od 5,000 hektara prostora na kojemu smo došli do famoznih podataka“- govori nam ravnateljica Pećinskog parka Grabovača Katarina Milković. Sada je broj zaštićenih ili ugroženih vrsta dodatno proširen, područje obuhvaća dodatne spomenike prirode,  geomorfološke skupine,ali i brojne arheološke lokalitete, povijesne cjeline, sakralne i civilne građevine te Terezijansku cestu. Ipak i nažalost cijela priča traje oko pet godina,ali pomalo stoji jer nema izrađene stručne podloge. Možda bi se sve to moglo i ubrzati nakon ovoga skupa jer na njemu je bio i ministar zaštite okoliša i energetike pod čijim su nadzorom i oni koji bi trebali pokrenuti izradu stručne podloge. No prije ministra samo još dodajemo da je bitna stvar koja bi trebala dati koristi i turizam. 2009.park je imao oko 800 posjetitelja, no nakon toga se krenulo s proširenjem ponude, pa je broj posjetitelja skoro pa rapidno rastao i stiglo se do posjete od nekoliko tisuća ljudi.

Kako to obično biva, ovakvi skupovi budu i poligon za predstavljanje i samohvalu  politike i političara. Sve je nazočne naravno pozdravio i načelnik općine Perušić Ivica Turić koji kaže da je kada je on došao na čelo općine 2005.godine  našao skromnu općinu s malim proračunom. Krenuo je tada s idejom osnivanja ustanove i prešao težak put i brojne odbijenice. No podrška i pomoć stigli su iz županije. “U Javnu ustanovu do sada smo utrošili oko 3 milijuna eura, za naš skromni proračun to su ogromna sredstva. Katarina je treća ravnateljica, prva se nije snašla, druga se nije snašla, ona jest i veliko joj hvala“- kaže načelnik općine Perušić. Ličko-senjski župan Milan Kolić pohvalio se s činjenicom da smo županija s najviše zaštićenih područja. “Prošlo je desetak godina otkako smo donijeli odluku o osnivanju Javne ustanove Pećinski park Grabovača. Da općina nije poticala razvoj ove ustanove, a djelatnici zdušno promišljali i radili na njenom razvoju, ne bi danas bili na ovom skupu“- kaže Milan Kolić. Podsjetio je on i na jednu pomalo već zaboravljenu ustanovu koja je pompozno ustanovljena, malo je toga napravila, kasnije je spojena Veleučilištu Nikole Tesla, a po svome imenu i radu trebala biti usko vezana uz ovu temu. Radi se o Centru za krš koji sada nije aktivan, no Kolić očekuje da će ga se ponovno pokrenuti uz suradnju s ministarstvom. Na sreću od politike se u svome govoru udaljio ministra energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović. Opraštamo mu i grešku na početku govora kada se na organziranju skupa zahvalio pećinskom parku “Gromovača“, brzo ga se ispravilo,a on priznao grešku. Kaže ministar da mi o prirodi znamo brinuti, znamo je istraživati,ali znamo i organizirati posjetu sukladnu održivom razvoju. Kaže on da ne trebamo zaštićena područja skrivati pod staklenim zvonom već ga predstavljati ljudima. “Posebno je interesantno krško područje i vjerujemo da ćemo naći način da osim mora i ovako šarolik kraj sa špiljama i jamama čini jedan zaokruženi sadržaj“- ističe Dobrović. Podržava znanstvenu tradiciju stručnih aktivnosti koja idu za istraživanjem fenomena krša i pronalazi način za suživot očuvanja prirode i turizma. “Ne smijemo dozvoliti da se zaštićenim područjima rukovodi na isti način kao običnim turističkim destinacijama. To osigurava  dugotrajnost ponude, zdravog okoliša. Hrvatska u segmentu krša ima što ponuditi“- kaže ministar Dobrović. Znatvena i stručna predavanja u Perušiću traju danas cijeli dan, predstaviti će se brojna iskustva, stručna istraživanja i planovi. Konkretno mjesto, bogato špiljsko perušićko područje znanstvenici će posjetiti sutra od 13 sati.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima