Iskoristite značajna sredstva za projekte

Objavljeno: 18/02/2017

Lokalna akcijska grupa Lika od ovoga tjedna “bogatija” je za nešto više od 10 milijuna kuna. Radi se o namjenskim sredstvima za provedbu Lokalne razvojne strategije Lika. Taj iznos samo je dio od ukupno 463 milijuna kuna koliko je dobilo 54 LAG-ova poput našeg, ličkog. Dodjeli sredstava u Ministarstvu poljoprivrede svjedočio je i ministar Tomislav Tolušić. 

GOSPIĆ- Lokalne akcijske grupe, skraćeno  LAG-ovi, malo pomalo postaju sve važniji oslonci stanovništvu ruralnih područja u osiguranju boljih životnih i radnih uvjeta na svojim područjima. Pokretač su ruralnog  razvoja lokalne zajednice, naselja, općina i gradova. I LAG Lika postao je jedan od takvih,a da je to tako svjedoči i podatak da su do sada ličkim poljoprivrednicima osigurali više od 11 milijuna kuna. Ovaj novo dobiveni iznos velika je injekcija u razvoju pod palicom LAG-a Lika. U ministarstvu poljoprivrede,a čini se sve niže i prema “lokalnijim” institucijama svjesni su da  zajednička poljoprivredna politika EU upravo LAG-ovima prepušta provedbu projekata ruralnog razvoja u svrhu revitalizacije sela i stvaranja novih radnih mjesta, odnosno, kako ističu u ministarstvu poljoprivrede  ljudi s terena najbolje znaju kako upravljati poljoprivrednim resursima i pokrenuti razvoj na vlastitom području. LAG-ovima su izdane odluke o dodjeli 463.096.945,70 kuna za provedbu podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije« (provedba LRS), podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« iz PRR 2014. – 2020«. Konačnim odabirom, 54 LAG-a su odabrana za provedbu lokalnih razvojnih strategija za vrijeme trajanja PRR 2014. – 2020. putem kojih se sufinanciraju odabrani projekti od strane LAG-ova za korisnike sa LAG područja i za ulaganja koja se provode na LAG području. LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave s 6161 naseljem, a u područjima djelovanja LAG-ova nalazi se više od 2,2 milijuna stanovnika.

Sredstva za LAG Lika preuzeo je njegov voditelj,  Tomislav Kovačević. Tih nešto više od 10 milijuna kuna   namjenjeno je  za provedbu Lokalne razvojne strategije LAG-a LIKA za razdoblje 2014.-2020. putem kojih će se sufinancirati odabrani projekti od strane LAG-a za korisnike s LAG područja i za ulaganja koja se provode na LAG području. 85% sredstava je predviđeno za jačanje gospodarskog sektora a preostali iznos za podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici. Prilikom odabira projekata LAG LIKA će dodatno bodovati projekte koji doprinose ciljevima projekta INTEGRA LIKA 2020. Kao što smo rekli potpisivanju ugovora o dodjeli čak 463 milijuna kuna za 54 LAG-a s područja Hrvatske prisustvovao je i ministar Tomislav Tolušić koji je tom prigodom rekao:

Danas dodjeljujemo ugovore vrijedne 463 milijuna kuna za 54 lokalne akcijske  grupe. Novac je namijenjen za provedbu njihovih lokalnih razvojnih strategija i za operativne troškove. Provedbom svojih lokalnih strategija novac će se dalje distribuirati korisnicima za projekte – a LAG-ovi odabiru koji su projekti najvažniji za njihova područja – „pristup odozdo prema gore“. Lokalne strategije su zapravo Program ruralnog razvoja u malom, jer mogu provoditi 24 operacije iz Programa RR. Dakle ovo je pravi primjer decentralizacije sustava“. 

Ministarstvo poljoprivrede/LAG Lika/Milan Tomašević

 

Možda Vas zanima