Počela turistička sezona za Park prirode Velebit. Od sada imaju i turistički vlak!!!

Objavljeno: 12/03/2020

 

Otvorenjem uvale Zavratnice za posjete, počela je nova turistička sezona za Javnu ustanovu Park prirode Velebit. Ove godine, osim već poznate ponude, u Parku prirode pripremili su  i neke novitete poput suradnje s  Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru i poput turističkog vlaka na Baškim Oštarijama 

GOSPIĆ- Sezona u uvali Zavratnici traje od 01. ožujka do 31. listopada. Cijene ulaznica se nisu mijenjale tako da grupna ulaznica iznosi 20,00/osobi, dok je individualna ulaznica 30,00/osobi. Djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz. U ponudi također imaju  nekoliko poučnih staza: Terezijana, Kudin most, Starigrad Senjski – Donja Klada, te staza u uvali Zavratnici. Edukativna vođenja nude na navedenim stazama kao i na pojedinim lokalitetima u Parku. Do sada je najveći interes posjetitelja bio za vođenjima na poučnim stazama Terezijani (gdje nude dužu i kraću turu vođenja), te na poučnoj stazi Kudin most na rijeci Krupi. Više informacija o turističkoj ponudi u Parku se može naći na našim Internet stranicama: www.pp-velebit.hr.

„Tjedan odmora vrijedan“ je promotivna akcija Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma kojom se u tjednu od 10. do 19. travnja 2020.g. omogućuje građanima Hrvatske da posjete i upoznaju druge dijelove naše zemlje uz dodatne popuste na mnoge turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti i sl. Naša Ustanova se također uključila u ovu akciju na način da ćemo u navedenom razdoblju dati 50 % popusta na ulaznice u uvalu Zavratnicu. Park prirode  je dio Klastera Lika Destination kojemu je cilj brendiranje i promoviranje Like kao posebne turističke destinacije.  Zajedno s Klasterom Lika Destination i ostalim zaštićenim područjima u destinaciji Lika bili su uključeni u formiranje zajedničke ulaznice s ciljem poticanja duljeg zadržavanja turista na ovom području. Kupnjom ove ulaznice posjetiteljima je omogućen ulaz u slijedeća zaštićena područja: NP Plitvička jezera, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, uvalu Zavratnicu (PP Velebit), Pećinski park Grabovaču, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda, te u Memorijalni centar „Nikola Tesla“. Cerovačke špilje su do daljnjega zatvorene za posjete zbog provođenja projekta „Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje“. S Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru Park prirode Velebit ima  dobru višegodišnju suradnju koju planiraju  nastaviti i dalje. Ustanova je u posjedu drvene kućice koja je postavljena u blizini hostela Baške Oštarije i koju planiraju  uz kreativnu pomoć studenata Odjela za nastavničke studije vizualno urediti za posjete i edukaciju djece kroz stvaranje zanimljive priče o Vili Velebita. Kao donaciju od NP Plitvička jezera dobili smo 1 turistički vlak koji će upotpuniti našu ponudu na Baškim Oštarijama. Vlak će voziti posjetitelje do pojedinih zanimljivih lokaliteta. Sastavni dio vlaka je audio oprema pomoću koje će posjetitelji sjedeći u vlaku slušati informacije o području kojim prolaze. Vlak će biti oslikan velebitskim motivima. Vlak će biti servisiran i opremljen zahvaljujući zajedničkim sredstvima NP i PP. Općina Karlobag će osigurati garažu za vlak. Predstavnici Hrvatskih Šuma, UŠP Gospić prepoznali su turistički potencijal Baških Oštarija te su kroz Program ruralnog razvoja RH izgradili dvije počne staze: poučnu stazu „Pod Filipov kuk“ i počnu stazu „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“. Poučna staza „Pod Filipov kuk“ dobila je ime po najjužnijem kuku u nizu Dabarskih kukova, koji je ujedno pogodan za alpinizam i penjanje. Na početku staze nalazi se cret Ljubica i istoimeni potok, a na kraju staze se nalazi izvor Crno vrilo s malim jezerom. Poučna staza „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“ za svoj početak ima zaseok Stupačinovo i gleda na prekrasnu vizuru Kize i Dabarskih kukova. Obje staze su opremljene informativno-edukativnim tablama i kao takve biti će iskorištene za nova edukativna vođenja.

PP Velebit

 

 

 

 

Možda Vas zanima