Pravo na vodu je ljudsko pravo

Objavljeno: 28/01/2017

Iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke dobili smo priopćenje vezano uz jednu, za Hrvatsku, ali i za cijeli svijet iznimno važnu temu- vodu, i pravo na vodu kao ljudsko pravo. Priopćenje je medijima poslano nakon okruglog stola na temu “Pravo na vodu je ljudsko pravo”, a na okruglom stolu, osim predstavnika stranke bilo je i niz predstavnika važnih nacionalnih institucija i političkih čimbenika. Bio je tamo i predsjednik Ličko-senjskog HSLS-a, te potpredsjednik stranke na nacionalnoj razini Ante Franić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

GOSPIĆ- HSLS, polazeći od svojih temeljnih načela zaštite interesa pojedinaca, građana i države, smatra da je potrebno, hrvatskim Ustavom, pravo na vodu proglasiti temeljnim ljudskim pravom.

Razlozi za to su:

  1. Voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima, već je pravo na vodu čovjekovo iskonsko pravo.
  2. Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa.
  3. Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.
  4. Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno nosi rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena.
  5. S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske.

Predlažemo da se postojeći Ustav RH dopuni novom  ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba. U Hrvatskoj su vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro. Međutim, promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena  raznim  pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrijednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava. U svijetu su zabilježena  mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, smatramo kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti. S obzirom da će potreba za vodom sve više rasti zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, uslijed klimatskih promjena i sl., potrebna je veća kontrola obnovljivih zaliha vode kojima je Hrvatska iznadprosječno bogata. HSLS smatra kako je hrvatsko društvo danas dovoljno zrelo za novi civilizacijski iskorak i da su postojeće političke elite dovoljno odgovorne i državnički zrele da prepoznaju dugoročnu važnost proglašenja prava na vodu, ljudskim pravom, kao prioritetni nacionalni interes.HSLS ističe kako ova inicijativa ne podrazumjeva da je država dužna osigurati vodu besplatno. Njome se želi onemogućiti bilo kakva diskriminacija u pristupu vodi te osigurati njena ekonomska dostupnost. HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje. Također, smatramo kako na predloženi  način, izmjena Ustava neće zahtijevati veće zadiranje u ostalu legislativu.

Možda Vas zanima