Raste broj posjetitelja MC Nikole Tesle u Smiljanu

Objavljeno: 07/06/2016

Svibanj je u Centru donio rekordnu posjetu pa se očekuje rekordna godina. A godina je posebna jer predstavlja i dva okrugla jubileja 10 godina od otvorenja Centra i 160 godina od rođenja znanstvenog velikana Nikole Tesle

SMILJAN- S 13,000 zabilježenih posjetitelja od 1.siječnja do 31.svibnja i sa svibanjskim rekordom od 8,200 posjetitelja u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu očekuju rekordnu godinu. Voditelj Centra  Mile Čorak ističe da je ovogodišnji rekordni svibanj tijekom kojega je centar obišlo čak 1,200 posjetitelja više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu pokazatelj da bi ova godina mogla biti rekordna i da bi se itekako mogla premašiti brojka od 34,000 posjetitelja koji su lani obišli centar posvećen jednom od najvećih svjetskih znanstvenika Nikoli Tesli. Inače ovih dana, a tako će biti sve do pred kraj lipnja najviše posjetitelja dolazi organizirano, uglavnom se radi o školskim ekskurzijama. Tijekom ljeta intenziviraju se individualni dolasci, pogotovo stranih posjetitelja.  Čorak ističe i veliki interes posjetitelja iz susjednih zemalja, pogotovo Slovenaca koji dolaze i u organiziranim većim grupama.

Ove godine Memorijalni centar slavi i 10 godina od otvorenja i kada se podvuče crta pod tih 10 godina može se reći da ga je obišlo blizu 300,000 posjetitelja.  Na razvoju ovoga Centra i na poboljšanju njegovoga rada i ponude posjetiteljima intenzivno se radi. Pišu se projekti kojima se osiguravaju sredstva za obnovu i uređenje pojedinih dijelova Centra. Obnavlja se  infrastruktura, prošle godine obnovljeno je krovište na kući,a trenutno se mijenja krovište na štali koja je prekrivena slamnatim krovom i upravo tako će biti pokrivena i dalje,ali sa novom slamom. Pun pogodak je i uvođenje obiteljske ulaznice koja košta 80 kuna što znatno pomaže obiteljima da jeftinije obiđu Centar. I suvenirnica koja se nalazi unutar centra od prošle je godine u njegovom vlasništvu i sada nudi isključivo suvenire koji imaju veze s Teslom i rodnim mu Smiljanom. Hit su  majice sa Teslinim likom, te posebno reprint Tesline autobiografije koje posjetitelji itekako rado kupuju.

10.srpnja obilježit će se 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 10 godina otvorenja Memorijalnog centra u rodnoj mu kući za što se priprema i bogat i raznovrstan program.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

 

Možda Vas zanima