Humanitarni trkački spektakl na Grabovači

Objavljeno: 07/06/2016

23.srpnja od špilje do špilje trčat će se na 7,15 i 25 kilometara, a natjecatelji i posjetitelji trke moći će se upisati u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

PERUŠIĆ- Kako bi javnosti skrenuli pozornost na važnost zdravog načina života,humanog djelovanja pojedinca prema onima kojima je to najpotrebnije, te uvažavanja prirode kao najvećeg čovjekovog prijatelja Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode “Pećinski park Grabovača”,  Zaklada Ana Rukavina, WWF Adria i zagrebački tim Outdoor.hr  organiziraju  prvi “Lika Cave trekk . Radi se o  natjecanju u trčanju od špilje do špilje u Pećinskom parku Grabovača  i to na 3 dionice  7, 15 i 25 km. Jedan od osnovnih ciljeva jest i  popularizacija prirodne baštine, odnosno geobaštine i geoturizma Hrvatske,a upravo pećinski park Grabovača ima itekako što pokazati. Naime,  jedini je to  pećinski park u Hrvatskoj, a ustanova koja je osnovana kako bi vodila računa o perušićkim pećinama i osnovana je kako bi   očuvala  geobaštinu kojom područje Perušića s više od 40 speleoloških lokaliteta  obiluje. Bitan segment poslovanja Javne ustanove Pećinski park Grabovača odnosi se i na  popularizaciju geobaštine te održivi razvoj turizma s naglaskom na geoturizam.

Jedan od organizatora ove iznimno zanimljive utrke je i Zaklada Ana Rukavina. Zaklada utemeljena nakon smrti hrabre djevojke Ane Rukavine  koja je digla na noge cijelu Hrvatsku izjavom “Želim Život”. Kako nam govori ravnateljica Javne ustanove Pećinski park Grabovača Katarina Milković, Ana je zadužila cijelu javnost. „Kao naša sugrađanka, oboje Aninih roditelja je iz Perušića, ona nas je zadužila  da i sami ustrajemo u nastojanjima osvješćivanja javnosti o važnosti zdravog načina života, o pomaganju jednih drugima te o očuvanju prirodne baštine, dara koji nam je ostavljen u naslijeđe sa zadaćom da ga ispravno koristimo“- ističe Milković

WWFAdria, kao svjetska organizacija za zaštitu prirode, čiji su ciljevi očuvanje bioraznolikosti, odnosno pronalaženje praktičnih rješenja za zdrav planet partner je u ovom projektu sa željom skretanja pažnje javnosti na probleme s kojima se priroda susreće, jer , priroda bez čovjeka može, ali čovjek bez prirode ne može.

Stoga je suradnja Pećinskog parka Grabovača, Zaklade Ana Rukavina , WWF Adrie i tima Outdoor.hr koji potiče zdrav način života kroz trčanje osmišljena s ciljem održavanja ovakve manifestacije i u narednim godinama na istome mjestu.

Natjecatelji, kao i posjetitelji ove manifestacije će tom prilikom imati mogućnost upisati se u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Poruka svake akcije upisa u Registar je „Lijek je u nama“. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra  upisano 51.574 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 61 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.“ Na ovaj način, a s obzirom da se radi o ljetnoj sezoni, omogućit ćemo svim posjetiteljima / turistima Like i priobalja da se upišu u Registar i tim činom omoguće nastavak života onima kojima je potrebno“- zaključuje Milković.

Lika cave trekk, spektakularne utrka od špilje do špilje u Pećinskom parku Grabovača održat će se 23.srpnja.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima