Staklarskom obrtu Marković iz Otočca više od 250.000 kuna europskih sredstava!!!

Objavljeno: 04/04/2018

 Za svoj projekt “Ulaganje u novu liniju za obradu stakla” vrijedan 296.540 kuna, Staklarski obrt Marković,  vlasništvo Tomislava Markovića dobio je 251.540 kuna potpore Europske Unije. Financira se iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. 

OTOČAC- Projekt Staklarskog obrta Marković se provodi s ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti poduzeća, unaprjeđenja energetske učinkovitosti proizvoda, nabavom potrebne suvremene opreme za proizvodnju proizvoda iz svog asortimana.

Staklarski obrt Marković je osnovan 2002. godine, s tradicijom koja seže u davnu 1975. godinu, kada se otac sadašnjeg vlasnika počeo baviti staklarskim zanatom, dakle prije više od 40 godina. Takva duga tradicija dokaz je bogatog iskustva u radu sa staklom. Posao se u početku svodio na male uslužne djelatnosti kao što su: ugradnja stakla na prozore i izrada ogledala. S velikim naporom i trudom posao je kroz četiri desetljeća tradicije opstao. Kako bi obrt uspješno nastavio 40-godišnju tradiciju bavljenja staklarskim zanatom i održao se na tržištu, mora držati korak i biti u skladu sa zahtjevima tržišta što će se postići uvođenjem novih proizvoda koji odgovaraju standardima energetski učinkovite gradnje.

Osnovna djelatnost obuhvaća obradu raznih vrsta stakla, ostakljivanje i uramljivanje. Obrt prati trendove u cilju usavršavanja proizvoda i usluga i zato namjerava uložiti u nove tehnologije i modernizaciju staklarske radionice. “U svakodnevnom radu kontaktiramo s proizvođačima stakla i opreme što nam omogućuje dobru suradnju i stalnu obaviještenost o najnovijim dostignućima u obradi stakla“- poručuju iz obrta Marković.

Projektom će se osigurati kontinuirani razvoj, primjenom novih tehnologija te poboljšanjem kvalitete proizvoda i usluga. Svrha projekta je ostvariti dodatnu vrijednost korištenjem inovacija na tržištu i prepoznatih novih poslovnih mogućnosti. Kroz projekt će se nabaviti nova oprema za proizvodnju izo stakla s niskoemisijskim LOW-E premazom koje karakterizira vrlo nizak koeficijent prolaza topline. Danas su standardna IZO stakla s dvostrukim ostakljenjem debljine 4 mm i razmakom od 16 ili 18 mm, čime se dobiva ukupna dubina stakla od 24 ili 26 mm. Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug = 2,8 W/m² što znači da na 1 m² površine stakla gubimo 2,8 W energije u jednom satu u koliko je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1°C. Prema europskim normama i hrvatskim pravilnicima ugrađuju se stakla koja s unutarnje strane imaju nisko emisioni premaz, tzv. LOW-E staklo punjeno plinom (argonom) koji karakterizira koeficijent prolaza topline Ug = 1,1 W/m²K. Kako bi obrt bio u skladu s tim europskim standardima i održao se na tržištu potrebno je nabaviti stroj za brušenje premaza na LOW-E staklu, stroj za punjenje IZO stakla plinom (argonom) i silikon ekstruder za lijepljenje IZO stakla.

Osim opreme za proizvodnju izo stakla s LOW-E premazom, potrebni su im strojevi za brušenje ravnih i nepravilnih oblika stakla jer imamo dosta upita za staklene balkonske ograde, tuš kabine, stakla za stolove, staklena vrata, stakla za poljoprivredne strojeve, traktore i sl.

Planirani projekt će se nastaviti financirati sredstvima koja će biti generirana kroz prodaju izo stakla s LOW-E premazom. Uvrštavanjem novih, energetski učinkovitih proizvoda u svoju ponudu, obrt će proširiti krug kupaca na tvrtke koje se bave proizvodnjom stolarije koja ispunjava kriterije za mjere energetske obnove stambenih zgrada. Obrt će u svoju ponudu uvrstiti i usluge finog brušenja ravnih i nepravilnih oblika stakla za izradu staklenih balkonskih ograda, tuš kabina, stakla za stolove, staklenih vrata, stakla za poljoprivredne strojeve, traktore i sl. Povećani prihodi će pokrivati sve troškove povezane s proizvodnim procesom kao što su: troškovi repromaterijala, zaposlenika, energenata i trošak amortizacije odnosno održavanja opreme. Staklarski obrt Marković je kroz 40 godina bavljenja staklarskim zanatom, dokazao da ima iskustva i znanja za praćenje trendova na tržištu što postiže stalnim usavršavanjem proizvoda i usluga, kvalitetom svog rada i fleksibilnim pristupom prema kupcima.

 

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima