Tomislav Rukavina: “od ličkog janjeta i vuna je slatka”!!!

Objavljeno: 02/11/2018

Lička janjetina dvadeseti je po redu hrvatski proizvod s oznakom europske kvalitete. Nakon paške, to je druga janjetina s europskom oznakom kvalitete i izvornosti. Lavovsku borbu na putu europske oznake za ličku janjetinu odradio je dr.vet.Tomislav Rukavina i njegova udruga. I sam je proizvođač ličke pramenke, autohtone ličke ovce koju  smatra  najboljom pasminom ovce u Hrvatskoj. Pod kontroliranim uvjetima proizvodnje i distribucije trenutno je oko 3,500 ovaca ličke pramenke, no, na području Like još  je šezdesetak tisuća ovaca, pedesetak tisuća upravo je u tipu ličke pramenke. Perspektive ima, sada samo treba tražiti tržište.

GOSPIĆ- Desetak godina Udruga uzgajivača ovaca Lika uporno radi kako bi lička janjetina ovce pramenke dobila oznaku europske kvalitete. Tomislav Rukavina u cijelu priču ušao je 2013.godine kako bi ubrzao proces, zahvaljujući svojoj stručnosti. „Odmah sam primijetio da imamo pravi proizvod koji već ima svoju tradiciju i brend u dosadašnjim potrošačima i ljubiteljima janjetine u Hrvatskoj. Bio mi je samo problem pronaći stručne osobe koje će cijelu specifikaciju složiti. I to sam brzo riješio“- govori nam Rukavina i otkriva da se tada pojavio problem koji se nije rješavao 7 godina,a to je financijska konstrukcija pisanja specifikacije teška 70,000 kuna. Taj iznos prikupljen je tek 2016.godine kada se otvorio Fond EU za zaštićene proizvode. Tada je županija „uspjela“ podmiriti oko 8,000 kuna i zatvoriti financijski okvir. Nakon toga su stvari išle puno jasnije i lakše.

Inače lička janjetina već ima prijelaznu nacionalnu oznaku kvalitete koja je ličku janjetinu odvojila od ostalih janjetina u zemlji i ušli su na tržište Nacionalnog parka Plitvička Jezera. A upravi bi Plitvice morale biti motor pokretač razvoja ovčarstva u županiji. Nitko nakon ovih europskih oznaka ni ne sanja da će skupiti 300,000 janjaca i izvoziti ih po svijetu. „Prvenstveno smo ušli u ovu priču da se zaštitimo u svom dvorištu, u svojoj županiji“- kaže Rukavina i ističe da je prije desetak godina bilo puno nelojalne konkurencije i janjetine kojoj lička nije mogla konkurirati. Sada će se s ličkom janjetinom moći sudjelovati na tržištima na kojima će biti tražena kvaliteta koju oznake garantiraju,a koju na kraju krajeva sve  prate i mehanizmi kontrole.

Po ličkim njivama i pustopoljinama danas „baulja“ šezdesetak tisuća ovaca, oko pedeset tisuća je lička pramenka, no samo je 3,500 grla u kontroliranim uvjetima, odnosno u sustavu udruge. Nažalost siva zona na tržištu janjaca je ogromna, možda i 80% cjelokupnog broja grla. A tržišta za ličku janjetinu itekako ima. Plitvice će možda ove godine povući i 1,500 grla. Plan je, kada sve krene kako treba, značajnije ući na moćno zagrebačko tržište. Tu Rukavina priželjkuje pomoć Lokalne akcijske grupe LAG-a Lika koji može primjerice kroz neku Ličku kuću u sred Zagreba  plasirati sve ličke proizvode. A i malo dijete zna da svi znaju za ličku janjetinu i krumpire, škripavac, basu…. No, sada samo treba jedinstva i zajedništva. A da je i to jedinstvo na tankim nogama govori i činjenica da se na tržištu sukobljavaju proizvodi iz sustava Lika quality i primjerice ove europske oznake koje sada ima lička janjetina. Ne treba ovu priču oko janjetine ugrožavati sa osobnim pričama primjerice o ličkoj buši za koju Rukavina smatra da nema potencijala u mesnom kapacitetu, ni posebnih povijesnih tragova o kvaliteti. „Lička buša je omogućila Ličanima da prežive i to je to“ kaže Rukavina i ističe da se nije tome dobro vraćati samo zbog poticaja.

Udruga je otvorena za suradnju s novim članovima koji će kroz nju moći plasirati svoje proizvode. Za sada je u njenom sastavu malo proizvođača,a kada se omasove sve će biti puno lakše. A još kada se riješimo sive zone i prekupaca… gdje će nam biti kraj. No i za to će trebati puno političke volje,ali i puno rada jer će se iz svojih toplih ureda morati izvući brojni oni koji o ličkoj janjetini ponešto znaju tek iz toga što su je kušali na pladnju. A kako se ona uzgaja i kako ta moćna ovčica prilagođena surovoj ličkoj klimi živi nitko od njih ne zna.

Na kraju pitamo Rukavinu kako bi opisao ličku janjetinu ovce pramenke.  On odgovara: „inače sam lokal patriot, no ljubav prema janjetini nije lokal patriotizam već čisto realna slika. U Primorju se janjci prerano kolju, tako i u kontinentalnom dijelu. U Lici je to od 3 pa čak do 6 mjeseci. U tom periodu janje je cijelo vrijeme uz mamu, siše kada hoće, hoda za mamom i zbog povećane kretnje izrazita je koncentracija mioglobina u mesu pa je naša janjetina crvenije boje, izrazitijeg mirisa po janjetini i ima veću koncentraciju masnog tkiva koje je nositelj arome, mirisa, okusa i slatkoće što nema ni jedna janjetina kao Lička. U Slavoniji postoji  uzrečica „Od ličkog janjeta je i vuna slatka“-govori nam Rukavina i dodaje da će se za prvi atraktivni tržišni datum, Božić i Novu godinu na tržištu naći dovoljno ličke janjetine.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima