Tvrtke FAZA , COTRA i gospićki Komunalac izmijenit će kompletnu javnu rasvjetu u gradu Gospiću. Ulaganja će se otplatiti uštedama

Objavljeno: 22/11/2021

GOSPIĆ- „Grad Gospić dobit će energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja  će omogućiti potpuno novu tehnologiju nadzora i smanjiti troškove i energije i održavanja ukupne infrastrukture na javnoj rasvjeti“-rekao je u Gospiću Marino Šinjori, direktor poduzeća COTRA koji je danas s gradom Gospićem potpisao ugovor o javnoj nabavi „ENERGETSKI UČINKOVITA I EKOLOŠKA JAVNA RASVJETA NA PODRUČJU GRADA GOSPIĆA“.  Osim poduzeća COTRA ugovor je potpisalo i domaće, gospićko poduzeće Elektroinstalacijski obrt FAZA u radovima će sudjelovati i domaće poduzeće Komunalac.  Šinjori očekuje da će radovi, naravno ako to vremenske prilike dopuste, biti gotovi u planiranih četiri mjeseca. Gradonačelnik Karlo Starčević rekao nam je da se obnavlja javna rasvjeta, radovi su vrijedni skoro 4 milijuna kuna, ali Starčević smatra da će se uštedama ta ulaganja vratiti. Gospić u duljini oko 90 kilometara od Pazariškog Bakovca do Ploče ima oko 4,500 rasvjetnih tijela. Ako se bude racionalno upravljalo s tom javnom rasvjete bit će više od 60% uštede na jednaku kvalitetu rasvjete. Rasvjetna tijela imat će daljinsko upravljanje,a ono što je najvažnije ovaj ugovor pokriva kompletan grad Gospić. Važan je ovaj posao i za domaću tvrtku FAZA čiji „šef“ Ivan Uremović kaže da sada imaju osigurana četiri, pet mjeseci posla i plaće za radnike. Posla ima, no najveći problem u Lici je vrijeme, jer pola godina radiš, pola ne.

Ovaj Ugovor sklapa se na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti (mješovita nabava). Projekt „Sustav javne rasvjete Grada Gospića – prva funkcionalna cjelina“, sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjenih realizaciji HBOR-ovog Programa kreditiranja ESIF Krediti za javnu rasvjetu u okviru Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Specifični cilj 4c4 „Povećanje sustava učinkovite javne rasvjete“ iz investicijskog prioriteta 4c „Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade, i u stambenom sektoru“.

Vrijednost ovog Ugovora iznosi  3.334.496,81 kn.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima