U Gospiću će se graditi Centar brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva

Objavljeno: 22/03/2022

GOSPIĆ- O poljoprivredi u Lici uvijek se puno priča, o velikim potencijalima koje Lika ima, ali se one ne koriste. Hoće li kakvih pomaka biti nakon danas održane konferencije Ličanka teško je reći, ali eto, barem se opet nešto konkretno pričalo. Konferenciju je organizirala tvrtka Apriori world kako bi  inspirirali i potaknuli sve poljoprivrednike. Konferencija je organizirana  pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ličko-senjske županije, uz pomoć grada Gospića i sponzora,  organizirao je  konferenciju Ličanka.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i ovaj put u govoru je bio britak i konkretan, istaknuo je da je problema u poljoprivredi jako puno, a hrvatska poljoprivreda je na koljenima. Uzroke vidi u Domovinskom ratu koji je razorio i industriju i poljoprivredu, ali i u nepravednim poticajima koji su stvorili kult nerada, jer nismo u stanju nagraditi one koji rade i proizvode. Veliki problem je i odlazak mladih.  „Gledajmo u budućnost, Lika ima perspektivu samo treba pomoć Zagreba da bi se pokrenula. Ako nam Zagreb pomogne mi ćemo uspjeti i lička poljoprivreda i gospodarstvo će procvjetati. “

Župan Ernest Petry  kaže da županija treba poticati razvoj poljoprivrede, stočarstvo, drvnu industriju i finalizaciju drvnog proizvoda, proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i turizam. Odnosno, kako kaže župan :“trebamo beneficirati ono što nam je dala priroda i dragi Bog kako bi naša djeca ostala živjeti na ovim prostorima“.

Video vezom u konferenciju Ličanka uključila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je podsjetila da je Sabor izglasao Strategiju poljoprivrede do 2030.godine čiji je zahtjev učinkovitije i pravednije korištenje javnih sredstava kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora putem ostvarivanja četiri cilja. Ti ciljevi su povećanje produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje, jačanje konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, obnova ruralnog gospodarstva i unaprjeđenje uvjeta života u ruralnim područjima, te poticanje inovacija u poljoprivrednom sektoru. I ministrica Vučković istaknula je velike potencija Like u poljoprivredi. Tijekom konferencije predstavljen je Centar brdsko planinske poljoprivrede i stočarstva koji će se graditi na izlasku s autoceste u Gospiću. Institucija koja će dodatno pomoći razvoju poljoprivrede u brdsko planinskom prostoru Hrvatske, ne samo Like. Nadajmo se da će tako i biti.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima