Analiza Mirka Kalanja- Usvojen nikad veći proračun grada Gospića – 100 milijuna kuna, najveći poraz Darku Milinoviću

Objavljeno: 26/12/2019

GOSPIĆ- Sve što se prethodnih dana uoči usvajanja Proračuna Grada Gospića za 2020. godinu događalo pokazuje svu „raskoš“ i „sjaj“ lokalne politike. Predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević suprotno svim procedurama u nekoliko je navrata pokušao izbjeći započeti sjednicu Vijeća i izbjeći usvajanje nikad većeg proračuna. Najprije se čekao dopis Ministarstva Uprave, kojega je zapravo bilo nepotrebno čekati jer se Ministarstvo financija već očitovalo da sporne, na 26. Sjednici ranije donesene odluke nisu prošle zakonsku proceduru Odbora za financije i proračun, niti su imale procjenu fiskalnog učinka, a isto tako nisu usvojene sukladno člancima 37. I 50, Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Budući da je predsjednik Vijeća na 26 Sjednici prekršio proceduru, ovaj puta je predsjednik Vijeća samo želio dobiti na vremenu, jer ni on sam ne zna na kojoj bi stolici sjedio pa uz onu stolicu predsjednika Gradskog vijeća, sjedi na još dvije, HDZ- ovoj i Darka Milinovića. Osim predsjednika Petra Radoševića, autonomiju u donošenju pozitivnih odluka za Grad nisu pokazali ni „stoljetni“ vijećnici, Marijan Brkljačić i Zdravko Župan koji su netragom nestali, tj. utekli na poziv Darka Milinovića, ali se ipak vijećnik HSS-a Zdravko Župan kasnije vratio na već započetu sjednicu, valjda opet po nalogu.

U ovom političkom kupusu kojega je ukiselio Darko Milinović, nije potpuno jasna niti pozicija predsjednika županijske skupštine Marijana Kustića na kojega su se pozivali neki vijećnici HDZ-a, iz čega se zaključuje da ni sami vijećnici ne znaju koga u vijeću zastupaju i koga moraju slušati, HDZ ili Darka Milinovića tj. ne znaju što je politički stav HDZ-a a što Marijana Kustića. Sjednica je više podsjećala na neku loše režiranu predstavu u kojoj predsjednik Gradskog vijeća, Perica Radošević, pita vijećnike HDZ- a koji su ostali do kraja sjednice, da li oni žele da se održi sjednica, a i samim tim što su ostali, iskazali su nedvojbeno svoj stav, te zahtijeva da se još jednom izjasne žele li započeti sjednicu ili ne. Nikada viđeno do sad VELIKI, mali, PETRE!

Gradonačelnik Starčević, na upit što misli o svemu, kratko je odgovorio: „nikad veći proračun, nikad više sredstava za poljoprivredu, poduzetništvo, turizam, obrazovanje, mlade, projekte i  socijalu. Dakako usvojili smo i sve amandmane koje su vijećnici konkretno ponudili. Time smo pokazali da smo mi za dijalog i dogovor, ali ne i za perfidne i podmukle igre kojima dirigira Darko Milinović iz pozadine. Neće nam nitko iz županije krojiti gradski proračun a poglavito nećemo dozvoliti osovini potrošenih političara, Branislav Šutić – Darko Milinović, da se miješaju u politiku Grada. Pa te smo prste odavno potjerali  iz pekmeza!

Nije mi jasna uloga niti Marijana Kustića koji je iz pozadine u dogovoru sa Darkom Milinovićem tražio odgodu Sjednice za siječanj 2020 godine. Sve već viđeno na županijskoj skupštini. Zašto i u čijem interesu to radiš gospodine Kustiću?

Zahvaljujem vijećniku LISTE MLADIH, Josipu Županu na iskrenim riječima i pozivu na razum i dobre namjere prema našem Gradu. I vijećnica Serdar Pašalić i vijećnik Petar Đapić pokazali su da im je stalo do usvajanja proračuna, ne zbog mene osobno, nego zbog grada Gospića kao i realizacije svih onih projekata koje smo im stavili na stol i koje ćemo i ostvariti.

Gradonačelnik Starčević svima je uputio najljepše želje za Božić zazvao Božji blagoslov i zaželio svako dobro i puno uspjeha u Novoj Godini svim građanima Grada Gospića.

 

Mirko Kalanj

Možda Vas zanima