Brinje- pozitivan primjer kako se povlače europski novci

Objavljeno: 11/08/2017

Općina Brinje ima izvorni proračun od 6 milijuna kuna, no svake godine još koji milijunčić skupi se iz europskih fondova.Ove godine biti će 8 takvih milijuna koji stižu uskoro. Moglo se to čuti na svečanoj sjednici povodom Dana općine. Zanimljivo na sjednicu su došli gradonačelnici Gospića i Senja, te zamjenik gradonačelnika Otočca, ali među brojnim načelnicima iz raznih dijelova Hrvatske nije bio niti jedan lički načelnik općina iz HDZ-a. Tako je bilo i nedavno povodom dana grada Gospića. To nije zajedništvo na koje je i danas iz Brinja pozvao župan Darko Milinović.

BRINJE- Najsjevernija općina Ličko-senjske županije, Brinje, u utorak 15.kolovoza slavi svoj Dan i Blagdan zaštitnice Velike Gospe. Tim povodom danas je održana svečana sjednica općinskog vijeća koju su uveličali i brojni uzvanici. Došao je tako uvijek rado viđen gost, ne samo u Brinju, već i u ostalim dijelovima županije, general Mladen Markač, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, dva saborska zastupnika, Tomislav koji je ujedno i gradonačelnik Bakra, te ličko-senjski saborski zastupnik Marijan Kustić. Na sjednici je bio i Ličko-senjski župan Darko Milinović sa oboje zamjenika i predsjednicom županijske skupštine Nadom Marjanović, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i Senja Sanjin Rukavina, zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, brojni načelnici općina iz brojnih dijelova Hrvatske, nažalost ne i iz ove županije. Bila je tu i u Brinju uvijek dobrodošla, bivša zamjenica župana Ivana Tomaš, v.d.dekana zagrebačkog Filozofskog, Brinjak Željko Holjevac, dekanica gospićkog Veleučilišta Nikole Tesle Vlatka Ružić, predstavnici vatrogasne zajednice, policije i vojske. Uistinu dobro i kvalitetno popunjen Dom u Brinju koji je postao pretijesan za ovakve događaje.

Načelnik općine Brinje, HSS-ovac Zlatko Fumić na nedavnim lokalnim izborima dobio je čak 82% glasova svojih sumještana. Danas na sjednici najavio je realizaciju 8 projekata koji su prijavljeni na fondove. Radi se o rekonstrukciji i opremanju DVD-a Brinje vrijednoj 4 milijuna kuna, opremanju stare zgrade općine vrijednoj investiciji 3 milijuna kuna, rekonstrukciji centralnog groblja u Brinju za što će se potrošiti 1,2 milijuna kuna. Pola milijuna kuna uložiti će se u uređenje dječjeg igrališta, kupiti će se i traktor za čišćenje cesta, raditi će se na energetskoj učinkovitosti zgrada,a treba izdvojiti i gradnju vodovoda Križ Kamenica-Vodoteč s odvojkom za Brinjsku Kamenicu što će koštati 4 milijuna kuna, kao i gradnju reciklažnog dvorišta također vrijednu 4 milijuna kuna. “Za ova dva posljednje spomenuta projekta imamo pozitivne odgovore iz Europe što znači da nam narednih mjeseci stiže 8 milijuna kuna europskih novaca,a naš izvorni proračun vrijedan je 6 milijuna kuna“- ponosno govori načelnik Fumić,a njegove riječi dokazuju da se u Brinju dobro bori za europske novce. U proteklom razdoblju radilo se na asfaltiranju cesta, javnoj rasvjeti, rekonstruiranju vjerskih i kulturnih objekata. Do kraja godine raditi će se na projektnoj dokumentaciji za tržnicu. Ovu sadašnju Fumić smatra najgorom u Hrvatskoj. Raditi će se i projektna dokumentacija za vodovode, obnovu zgrade vodovoda i vodospreme, raditi će se na zapošljavanju žena, te  i na daljnjim ulaganjima u školstvo na što iz svoga proračuna Brinje već troši više od milijuna kuna,a sada će uvesti i besplatne udžbenike za prvoškolce.

U ime Udruge općina, načelnik slavonske općine Lukač Đuro Bukvić porijeklom Ličanin, istakao je da se uvijek govori da bi trebalo smanjivati broj lokalnih jedinica, no on smatra da to nije tako. “Ne smatram da je problem države što ima 428 općina.Problem je visoka centraliziranost. Reforme moraju krenuti,ali na način funkcionalno fiskalne decentralizacije. Moramo spuštati ovlasti na županije, gradove i općine, a datoga momenta kada se država decentralizira postojati će mogućnosti za rast i za zaustavljanje iseljavanja“- rekao je Bukvić.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić prisjetio se ratnih zbivanja, lijepih i ponosnih dana uz puno sloge i zajedništva. “Mi Primorci vašu i našu Liku smatramo kao svoj dom“- rekao je Klarić i izrazi nadu u ulaganja diljem županije.

Kao posljednji na svečanoj sjednici povodom Dana općine Brinje govorio je župan Darko Milinović koji je istakao da bi županija išla krupnim koracima naprijed da je što više uspješnih općina kao što je Brinje. Rekao je da ličko-senjska županija nije uteg oko vrata Hrvatske. Istakao je niz statističkih podataka koji pokazuju da Ličko-senjska županija nije najnerazvijenija u zemlji već je u puno statističkih podataka iznad nacionalnog prosjeka. Nabrajajući neke investicije koje se događaju u ovoj županiji Milinović je izrekao i jednu zanimljivu misao:”ne smijemo se hvaliti kako se neki hvale u zadnje vrijeme obustavom ulaganja i investicija u grad ili općinu.To nije za hvalu. Itekako je potrebna suradnja svih gradova i općina u županiji jer oni koji se hvale obustavom investicija ne žele dobro svome gradu“- kaže on i poziva na suradnju. No, kako ostvariti suradnju kada primjerice na današnju svečanu sjednicu nije došao niti jedan HDZ-ov načelnik ličko-senjskih općina. Došao je gradonačelnik susjednog grada Senja iz HDZ-a, te gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković koji su išli u izbore s Burom promjena. Na svečanoj sjednici povodom dana grada Gospića nedavno nije bio ni jedan HDZ-ov načelnik. To svakako nije zajedništvo na koje poziva Milinović.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima