HDZ prekinuo sjednicu Vijeća grada Gospića!!!

Objavljeno: 02/12/2017

Sjednica Vijeća grada Gospića na zahtjev vijećnika HDZ-a i njihovih partnera je prekinuta. Točka na kojoj je sjednica prekinuta bio je rebalans gradskog proračuna iako se o njemu malo raspravljalo. Gradonačelnik Karlo Starčević smatra da se radi o pokazivanju mišića i isključivo o stranačkoj stezi, odnosno ispunjavanju želje šefa HDZ-a da se opstruira uprava grada, a Gospić dovede pred kolaps. Izlaz vidi ili u novim izborima ili mjenjanju stavova HDZ-ovih vijećnika i njihovih partnera u koaliciji

GOSPIĆ- Opasnost koja već pola godine visi nad djelovanjem grada Gospića, opstrukcija rada grada, sinoć se pokazala opravdanom. Naime HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima zatražio je prekid sjednice (pogledajte video)nakon što se raspravljalo o rebalansu ovogodišnjeg proračuna. Iako je rebalans tehnička stvar usklađenja prihoda i rashoda HDZ-ovci su se ponašali sasvim drugačije. O temi, rebalansu, gotovo da nije ni bilo riječi pa je vijećnicima promaklo da je bilo više prihoda nego rashoda i  da je aktualna izvršna vlast uspjela “pokrpati” puno minusa koje im je bivša ostavila. Najveći problem im je tako 70,000 kuna namijenjenih za stipendije studenata koji su iz proračuna maknuti. Žalosna je činjenica da su HDZ-ovci tek sad primijetili tih 70,000 kuna koje nisu dodijeljene studentima iako one već godinama nisu dodjeljivanje odnosno ostale bi neutrošene. Bivši gradonačelnik Petar Krmpotić najprije je napao gradonačelnika zato što je “skinuo” sredstva sportu i braniteljima i dodijelio svakom nezaposlenom 300 kuna. Krmpotić kaže da se trebalo konzultirati s HDZ-om naći sredstva i za umirovljenike i onda izglasati rebalans. “Mi smo većina,ali ne većina koja bi vas ucjenjivala,no nećemo biti ni isključeni“- poručuje Krmpotić. Gradonačelnik Starčević kaže da je predsjednik vijeća pozvan da da primjedbu. “On je uzeo kompletne materijale i ja sam mislio da ste razgovarali o tome. Sve ideje su dobrodošle i mi ćemo ih prihvatiti. Bit će mi drago da sudjelujete u kreaciji boljitka grada“- pomirljivim tonom ističe Karlo Starčević. On dodaje da ni lipe nije uzeto braniteljima, odnosno do lipe je ispoštovano sve ono što je u proračun stavila bivša vlast. “Nije istina to, nemojte pričati nebuloze“- kaže on. Ivanu Bronzoviću, mladom HDZ-ovcu smeta što je iz proračuna maknuto 70,000 kuna za stipendije,a Starčevića poziva da kada već daje svoje stipendije zašto taj odnos nepodupla. Zanimljivo razmišljanje u svakom slučaju. Mogao je Bronzović pozvati i bivšeg gradonačelnika i njegove zamjenike da plaće koje su dobili nakon predaje vlasti, radi se o šest mjeseci plaća i velikom iznosu, doniraju studentima. No, to je njihova stvar zar ne. Bronzović je prozvao i Nezavisnu listu mladih zato što podržava gradonačelnika koji iz proračuna miče sredstva za stipendije. Još jednom podsjećamo, sredstva za stipendije već godinama se ne troše na tu namjenu no iz bivše gradske vlasti nitko to nije spomenuo. 

Gradonačelnik Karlo Starčević oštro odbacuje tvrdnje da je išta uzeto od sporta i branitelja i ističe da nije uzeta ni lipa. Da stipendiju nije dobio ni on potvrdio je Josip Župan iz Nezavisne liste mladih koji kaže da su se uvijek ruke dizale za rebalanse i proračune,ali da nitko nije poticao studente. On je oštro pozvao bivšu vlast da sada priča o odlasku mladih, a s druge strane ništa nisu učinili da mladi ostanu u ovome gradu. “Svi vi imate plaće, samo ja nemam, a ja sam se jedini odrekao svoje naknade. Što ste vi napravili i s čime ste izišli u javnost?” Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša također je pitala bivšu vlast koliko je prošle godine dodijeljeno stipendija:”niste odgovorili na pitanje kada ste dionijeli pravilnik o stipendiranju. A za sve dušebrižnike za sport ja pitam zašto ste sportske klubove prošle godine oštetili za 200, 000 kuna. Zašto ste im to oduzeli?“- konkretno će Prša. Svašta se moglo čuti tijekom rasprave o rebalansu, iako rebalans više nitko nije ni spomenuo, odnosno spomenuo ga je tek Ivan Nekić. A potom je u ime kluba vijećnika stanku zatražio Petar Krmpotić kako bi klub obavio prijeko potrebne konzultacije u svezi ove točke. Nakon stanke predsjednik Vijeća Petar Radošević rekao je da rebalans treba vratiti na doradu kako bi se u proračun uvrstila HDZ-ova obećanja koja nisu megalomanska, te gradonačelnikova obećanja,ako on to želi. I potom je sjednica prekinuta.

Nakon toga tražili smo izjave od Petra Krmpotića i Petra Radoševića. Krmpotić kaže “ja sam svoje rekao. Poštujem vaš rad duboko,ali sam sve rekao sa govornice“- kaže Krmpotić. Izjavu nam je dao gradonačelnik Starčević:”to je natezanje mišića, da se dokaže tko je gazda u ovome gradu. Meni je žao ovih ljudi jer mnogi od njih ne govore iz svoje glave, čast iznimkama. Mnogi isključivo rade po stranačkoj stezi, a cilj je osnovni i temeljni njihovog glavnog šefa da se opstruira uprava grada i da se Gospić dovede u kolaps. Neće dovesti grad u kolaps jer mi znamo kako se upravlja gradom i izvesti ćemo ga iz ove situacije. Bude li potrebno izići ćemo na izbore,a onda će građani reći zbog čega gubimo godinu dana. Ovo je krajnja neodgovornost. Rebalans je tehnička stvar,  prošle godine imali smo rebalans 23.prosinca kada se donosio i proračun i nitko nije stvarao probleme“- kaže Starčević. Dodaje da pravilnik o dodijeli stipendija nije napravljen,a nije raspisan ni natječaj”ja u aktima i arhivi nisam mogao naći da je u proteklih 15 godina raspisan natječaj”-kaže on. “Kapric je najveći oblik malograđanstva. Ovo će se riješiti ili novim izborima, ili će oni shvatiti da nanose štetu gradu pa će promijeniti svoj stav, izići iz cipela stranačke stege i podnijeti račun onima koji su im dali povjerenje na zadnjim izborima“- zaključuje Starčević.

Klubovi vijećnika dogovoriti će se o nastavku sjednice, najvjerojatnije već u ponedjeljak.

Izjavu Karla Starčevića pogledajte OVDJE

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima