HDZ sjednicu Vijeća grada Gospića odgodio zbog nečijeg sitnog politikantstva izvan Gospića?

Objavljeno: 29/10/2019

GOSPIĆ- U ponedjeljak 28.listopada trebala se održati sjednica vijeća grada Gospića, no ona je odgođena, kako je pojašnjeno na traženje HDZ-a i koalicijskih partnera, iz čijeg “tabora” dolazi i osoba koja saziva sjednicu, predsjednik Vijeća. Donosimo  pojašnjenja ove situacije  iz grada Gospića koje prenosimo u cjelosti:

“Jučer planiranu sjednicu Gradskog vijeća Grada Gospića do daljnjeg je odgodio predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević i, ne ulazeći u druge razloge, kazao kako  HDZ  tako traži.  Svima koji poznaju ličke i gospićke političke prilike nedvojbeno je jasno da među HDZ-ovim i Milinovićevim vijećnicima odavno ne vlada nekadašnje jedinstvo  i sloga. To je, izgleda, bio razlog da netko izvan Gospića naprasito  naredi otkazivanje sjednice Gradskog vijeća.

Ono što je javnosti manje poznato, a potpuno je vidljivo iz materijala koje su službe grada pripremile,  je činjenica da su na ovoj sjednici Gradskog vijeća, uz druge nešto manje važne točke dnevnog reda, predložene i 3. Izmjene i dopune proračuna, odnosno Rebalans proračuna za 2019. godinu koje su se odnosile na osiguravanje  pozicije u proračunu za provedbu zdravstvenog projekta „Okreni list“ te na povećanje sredstava za poticaje u poljoprivredi.

„Okreni list“ zdravstveni je projekt za kojega je Grad Gospić kao nositelj projekta ugovor potpisao 23. srpnja 2019. godine s Ministarstvom zdravstva  kao posredničkim tijelom razine 1  i Hrvatskom zavodom za zapošljavanje posredničkim tijelom razine 2.  Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta iznosi 263.618,19 kuna, a razdoblje provedbe je 18 mjeseci.

Ovaj projekt provodi se s ciljem povećanja znanja i jačanja svijesti svih stanovnika na području Gospića o prevenciji bolesti kroz poticanje zdravih životnih navika.Aktivnosti projekta su konkretno usmjerene na promociju zdravlja i važnost prevencije različitih vrsta bolesti a ponajprije malignih bolesti i bolesti kardiovaskularnog sustava koje su na vodećem mjestu po smrtnosti u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. U sklopu projekta provodit će se pregledi mobilnim mamografom s te pregledi jetre FibroScanom u sklopu edukacija o zdravlju jetre. Osim toga organizirat će se i mjerenja razine šećera u krvi, masnoće u krvi te mjerenja krvnog tlaka.

Što se poticaja u poljoprivredi tiče, Grad Gospić ovim je Rebalansom proračuna namjeravao osigurati dodatna sredstva za poljoprivrednike nositelje OPG-a koji su se javili na Natječaj za potpore u poljoprivredi i pokazali veliki interes za korištenje gradskih sredstava u razvoju svojih OPG-a.

Za nepovjerovati je da  netko izvan Gospića zbog svog sitnog politikantstva odgađa sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se trebao izglasati Rebalans proračuna za 2019. godinu kako bi se moglo nesmetano pristupiti provedbi projekta kojima bi se, poglavito među starijim stanovništvom promicalo znanje vezano uz prevenciju bolesti koje su zaslužne za veliku smrtnost na našem području i dodatno poticalo lokalne poljoprivrednike.

Uz ovaj projekt manje financijske vrijednosti nabrojit ćemo još samo neke projekte koje   ova gradska vlast provela u prethodnoj godini dana.

  • Smanjili za 40 % cijenu vrtića i uveli plaćanje po dohodnovnom cenzusu roditelja
  • Osigurali upis sve djece zaposlenih roditelja u vrtić za 2019./2020. godinu
  • Sredstvima ministarstva regionalnog razvoja obnovili igrališta vrtića
  • Kroz EU projekt osiguravali pomoćnike u nastavi i prehranu u školi za djecu u riziku od siromaštva
  • 5 milijuna kuna za projekt „Zaželi”- zaposlili 32 osobe
  • 4 milijuna kuna za rekonstrukciju ceste Vaganac – Kruščica
  • U proračunu osigurali pola milijuna kuna OPG-ima kroz poticaje za  razvoj poljoprivrede
  • U tijeku su završni radovi na revitalizaciji Šume Jasikovac – 3 milijuna kuna
  • U tijeku su završni radovi na projektu Energetske obnove zgrade Osnovnoj školi dr. Franjo Tuđman u Ličkom Osiku, projekt vrijedan 5,2 milijuna kuna
  • Kanalizacija u Budačkoj ulici- u tijeku su završni radovi
  • Vodoopskrba Gospić – Lički Novi – u tijeku su završni radovi
  • Aglomeracija – potpisan Ugovor za Vodoopskrbu i odvodnju u visini od 247 milijuna kuna

Na kraju neka čitatelji sami procijene tko ovdje gleda i radi isključivo za interese grada, a tko za svoje osobne i političke interese.

Gradska uprava vjeruje da će se vrlo brzo sazvati sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića.”

Možda Vas zanima