INTERVIEW: Karlo Starčević za Lika express

Objavljeno: 17/08/2020

 

Iza gradonačelnika Karla Starčevića i aktualne gradske vlasti u Gospiću nešto je više od tri godine mandata. Novi lokalni izbori “kucaju na vrata”. O tome što je napravljeno u te tri godine, o projektima koji su realizirani, o ulaganjima u socijalu, poljoprivredu, o Budačkoj ulici, priznanju dr.Ratkoviću,ali i o kritikama pročitajte u ovom razgovoru

Nakon tri godine kako biste opisali svoj mandat?

Kada se osvrnem na prethodne tri godine mandata mogu reći da je Grad Gospić svakako napravio velike iskorake te smo poduzimali sve one korake koje smo mogli u zatečenim okolnostima, a one nisu bilo nimalo lijepe. Prije svega uveli smo prijeko potreban red, odmaknuli smo politiku iz Gradske uprave i to prvenstveno na način da službenici za radnog vremena obavljaju službeničke, a ne stranačke poslove. Zaustavili smo slobodan pad i promijenili smjer. Izbacili smo sve nepoželjne prakse poput korištenja službenih vozila u privatne svrhe i korištenja gradskih bankovnih kartica (jedini smo grad u RH čiji dužnosnici ne koriste bankovne kartice), a ono što je izuzetno važno za napomenuti jest da plaćamo sve račune redovito i da smo pokrili velike dugove nastale prethodnih godina (više od 23 milijuna kuna ostavljenih obveza). Osim toga, poboljšali smo pravovremenu naplatu gradskih prihoda i oformili ured za izdavanje građevinskih dozvola koji radi besprijekorno i gdje nema nepotrebnih čekanja, već se građevinske dozvole izdaju u rekordnom roku. Sve su to važni preduvjeti za normalno poslovanje, ali i za stvaranje zdravog ozračja jer je grad  do našeg mandata bio prepoznat više po negativnim nego po pozitivnim praksama. U tom smislu sam ponosan na svoj gradonačelnički mandat i mandat mojih zamjenika. Zaista smo mnogo toga napravili i tek nakon stabilizacije koja nam je oduzimala izuzetno važno vrijeme, možemo još ozbiljnije prionuti projektima.

Koje biste od njih izdvojili kao projekte koji su najviše utjecali na bogatiji i ugodniji život građana?

Prvenstveno bio bi to projekt Uređenja i revitalizacije Šume Jasikovac vrijedan 3 milijuna kuna koji smo ove godine uspješno priveli kraju. Novouređeni Jasikovac iz dana u dan postaje omiljeno mjesto za izlet i rekreaciju naših sugrađana i zaista ga vidim kao projekt koji je obogatio život sugrađana jer ne samo da utječe na to da više vremena provode u prirodi nego mi se čini i da pozitivno utječe na povećanje druženja građana. Za najmlađe smo dovršili Energetsku obnovu škole u Ličkom Osiku vrijednu 5 milijuna kuna te dječje igrališta u vrtiću u Gospiću i Ličkom Osiku što se pokazalo kao jako dobro uložen novac jer sam se osobno uvjerio da su djeca oduševljena svojim novim igralištima. Paralelno s tim pripremamo  javni natječaj za izgradnju – dogradnju sportske dvorena za borilačke športove kako bi privukli u Grad borilačkih športova uz hrvačku i druge reprezentacije RH, te završavamo projektiranje Atletske staze na Balinovcu, kao i šetnice na Novčici.

Važno je i za napomenuti da je javna rasvjeta nekada bila privilegij, dok danas sa ponosom kažemo da pred svakom nastanjenom kućom je ugrađeno rasvjetno tijelo te da danas nema niti jedne trafostanice u koju nije ugrađena upravljačka garnitura za javnu rasvjetu. Osim toga, ove godine idemo u zamjenu postojećih lampi u LED lampe koje će osigurati veću energetsku učinkovitost te postići velike uštede važne za financije našeg Grada. Ovaj projekt stoji ca.3,5 milijuna kuna i sam se otplaćuje uštedom električne energije.

U zadnje dvije godine smo izgradili gotovo 14 kilometara vodovoda u prigradskim naseljima što nas je koštalo nekoliko milijuna kuna.

Izgradili smo i vodovodnu mrežu – zamjena dotrajalih azbestnih cijevi novim zdravstveno ispravnim od Ličkog Novog pa do Bilajske ulice u  Gospiću.  Izgradili smo upravljačko okno za upravljanje vodoopskrbom Grada u kojem se upravlja i kontrolira kakvoća vode i vodoopskrba velikog dijela Grada. Ova dva projekta su vrijedna preko 6 milijuna kuna.

Trenutno projektiramo priključak novog vodocrpilišta u Divoselu prema vodospremama Oštri i u Bilaju kako bi riješili vodoopskrbu u Gospiću za slijedećih 50 godina. Ovaj cijeli projekt je u visini od dvadesetak milijuna kuna. Projektiramo i cjelokupnu vodoopskrbu i odvodnju- AGLOMERACIJU – kojom ćemo riješiti gotovo cjelokupnu vodoopskrbnu i odvodnu infrastrukturu  grada sa pročistačem otpadnih voda na koji priključujemo Perušić, Lički Osik i sva usputna naselja. Vrijednost ovog projekta je oko 240 milijuna kuna i zaista je složen i na njemu radi veliki broj ljudi.

 

 U  medijima se puno pisalo i o izuzetno velikom projektu širokopojasnog interneta u Lici gdje ste kao Grad nositelj projekta. Recite nam više o tome.

Prije tri tjedana potpisao sam ugovor kojim će se realizirati najveći projekt u povijesti Grada Gospića a to je izgradnja širokopojasne Internet mreže vrijedne 99 milijuna kuna od čega Europa financira gotovo 80 milijuna, a ostalih 20 milijuna lokalne uprave Grada Gospića, Otočca i Općine Plitvičkih jezera. Sam projekt trebao bi biti gotov do kraja 2023. godine. Ovdje napominjem da se radi o brzini interneta, odnosno postavljanju infrastrukture bez koje je razvoj Grada nemoguć. Radi se zaista o revolucionarnom projektu, jer svi vrlo dobro znamo što internet znači danas i možemo samo nagađati što će značiti za nekoliko godina, a ja uvijek volim gledati u budućnost. Pogledajmo samo ovu epidemiju koja nas je zahvatila i činjenicu da je gotovo cijeli svijet radio od kuće te da će brojne tvrtke čak i zadržati taj način poslovanja. Da ne spominjem da ne možemo očekivati investitore ako im ne možemo osigurati ono najvažnije,a to je danas svakako brzi internet. Vjerujem da će ovaj projekt svima biti od koristi, a naročito učenicima, studentima, poduzetnicima i turističkom sektoru Like.

Kako utječete na razvoj poljoprivrede u Gospiću?

Tako da sustavno potičemo naše OPG-ovce sve većim i većim sredstvima. 600 tisuća kuna uložili smo u potpore u poljoprivredi i naš program ruralnog razvoja prepoznat je kod domaćih poljoprivrednika. Svake godine sve više poljoprivrednika se javlja na gradske potpore, što nas jako veseli. Ove godine zbog epidemije potpuno besplatno našim smo OPG-ima ponudili platformu za prodaju svojih proizvoda tj. našu e-tržnicu Grada Gospića.

Što je sa socijalnom osjetljivosti i našim najugroženijim sugrađanima?

Kada smo preuzeli dužnost, unatoč potpuno suprotnoj propagandi naših političkih protivnika,  pokazali smo veliku socijalnu osjetljivost. Prvi smo uveli isplatu Božićnica za umirovljenike i nezaposlene, zaposlili smo 32 žene na projektu „Zaželi“ kojim osiguravamo pomoć starima i nemoćnima, povećali smo naknade za novorođenu djecu, uveli plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu sa čime su mladi roditelji dobili najpovoljniji vrtić u državi,  smjestili smo već drugu godinu svu prijavljenu djecu u vrtić, a ove godine upravo pred novu školsku godinu osigurali smo sredstva za kupnju radnih bilježnica našim prvašićima kao i drugog pribora za starije učenike osnovnih škola. Time olakšavamo roditeljima i smanjujemo im troškove obrazovanja. Svakako bih spomenuo da smo nakon 36 godina na inicijativu Nezavisne Liste Mladih postavili spomenik poginulima na pružnom prijelazu u Bilaju. Moram spomenuti i da smo nakon 10 godina prazne priče izgradili spomenik na Ljubovu braniteljima poginulim u Oluji u samo 6 mjeseci od spoznaje da se tamo trebao graditi spomenik, a izgradili smo i kosturnicu za žrtve II. Svjetskog rata i poraća. Sve je to napravljeno u samo tri godine.

Kako je danas biti poduzetnik u gradu Gospiću?

Kao poduzetnik iz prve ruke sam upućen u sve probleme poduzetništva, zbog čega je Gospić zasigurno vrlo dobro mjesto za poduzetnike kada govorimo o gradskim uslugama. Jedan smo od prvih, a možda i jedini grad u Hrvatskoj koji je u ovoj krizi malim gospodarstvenicima osigurao potpore za likvidnost i svima koji su se javili na naš natječaj smo u skladu sa brojem zaposlenih osigurali sredstva za  očuvanje likvidnosti i radnih mjesta. O tome se mnogo govorilo u medijima posljednjih mjeseci, gotovu u cijeloj RH osim kod  nekih kritičara  u Gospiću, a mi smo izuzetno ponosni što smo prepoznati kao grad primjer. U tom smjeru će nastaviti i naše ostale politike usmjerene prema poduzetničkom sektoru. Sve potrebne dozvole koje su pod ingerencijom Grada izdajemo u rekordnom roku i stojimo na usluzi svima.

Pitanje Teslinog spomenika jedno je od često spominjanih pitanja u Vašem mandatu. U kojoj je fazi projekt?

Upravo je završen javni natječaj i odabran ponuditelj radova na izgradnju Trga ispred Kulturno informativnog centra te uskoro očekujemo povratak Teslinog spomenika u Gospić.

Također jedno je od često spominjanih pitanja u Vašem mandatu je i Budačka ulica iako konstantno napominjete da za nju niste nadležni.

Ma koliko god bilo problema na Budačkoj ulici činjenica je da smo mi  upravo u tom dijelu grada napravili kanalizaciju dugu gotovo 2 kilometra uz velike napore i odricanja. Zašto naši prethodnici to nisu napravili pri prvoj sanaciji Budačke prije ca 12 godina, trebalo bi ih upitati? Uređenje te iste ulice u nadležnosti je Hrvatskih cesta i vjerujem da će ispuniti dogovoreno i napokon srediti tu Budačku ulicu. Radovi bi trebali početi slijedeći tjedan.

Kada već govorimo o cestama želim napomenuti i da smo napravili cestu Vrebac – Barlete – Kamenolom koja je bila gotovo neprohodna. Vrijednost projekta je 4, 5 milijuna kuna. Cesta Bilajska ulica – Rakitovac – odlagalište otpada u potpunosti je gotova, proveden je vodovod i struja koji su nam potrebni za uređenje odlagališta i ishodovanje uporabnih i građevinskih dozvola. I tu smo uložili 25 milijuna kuna. Trenutno se završava i rekonstrukcije šumske ceste Vaganc – Kruščica, vrijedna 4 milijuna kuna uz 100 postotno financiranje Europske unije.

Posebno me čini sretnim što sam dionik događaja i vremena u kojem je u mojemu mandatu položen kamen temeljac prvom samostanu Sestara Karmelićanki u Gospiću i Lici u povijesti.

Uredili smo i nanovo izgradili Trg žrtava Široke Kule na Ličkom Osiku kao i dio okoliša koji je danas zrcalo toga naselja. Obnovili smo zajedno sa Uredom za stambeno zbrinjavanje jednu zgradu na L. Osiku i ovu jesen bi trebali nastaviti sa obnovom drugih ratom oštećenih zagrada na L. Osiku.

U kuloarima se može čuti da niste otvorili radna mjesta, ali i neke druge kritike u vašem mandatu…

Poštujem konstruktivne kritike. Međutim, objede i laži, pisanje neistina na osobnoj razini nisu konstruktivne kritike. Kako sam puno puta rekao to su objede onih koje sam maknuo od gradskog bankomata. Zlobnici će reći da nikad nije dovoljno.  Pa i sam se mogu složiti s takvim stavovima. Doista, nikad nije dovoljno i uvijek se može napraviti još više. Nisam čarobnjak. Ne mogu ja otvarati toliko radnih mjesta koliko su moji najžešći kritičari zatvorili i to još zdušno proslavili. Uništili su poslije rata 10.500 radnih mjesta i sada traže da im ja zaposlim djecu u gradsku upravu. Svi mi znamo koliko je toga razdijeljeno i razgrabljeno 90-ih godina. Ja radim već 3 godine na promjeni poduzetničke atmosfere ali naglašavam ide jako sporo. Ove godine već imamo prve rezultate. Već su se tri tvrtke prijavile u Gospiću i pripremaju otvaranje nekoliko desetaka radnih mjesta.

Radim s najboljim namjerama, bez ijedne kune plaće, u svakom smislu (sa čime sam postao mjerilo u Hrvatskoj) sam se dao svome gradu na raspolaganje. Svoj sam kapital, zarađen u inozemstvu, kao poduzetnik uložio u rodnom kraju, političko djelovanje usmjerio sam na razvoj ovog kraja, kao gradonačelnik također, i na to sam ponosan. I dalje stipendiram studente svojom plaćom koje sam se odrekao i za razliku od svih mojih prethodnika ja dajem, a ništa ne uzimam. Ako nije tako neka me netko pobije argumentima. Sa svojim suradnicima  ja ću i u narednoj godini raditi kako bih ispunio zacrtane ciljeve.

U gradskim krugovima i na društvenim mrežama dobili ste kritike vezane uz obilježavanje Dana Grada, zašto ste otkazali manifestacije?

Kada ste  u situaciji da vam je donošenje odluka posao, onda je vaša obveza da odluke i donesete. Moji suradnici sve su pripremili za Dan grada i druge koncerte i događaje. Sve je bilo planirano, sredstva u Proračunu osigurana, nastupi i događaji dogovoreni. Međutim  točno dan prije koncerta GROCKSA Nacionalni stožer donio je preporuke o popisivanju događanja s više od sto ljudi, mjerenju temperature i slično jer se u Hrvatskoj situacija s koronom opet počela komplicirati. U tom je trenu bilo vrlo teško ispuniti tražene uvjete, a onda je jedina ispravna odluka bila odgoditi koncerte jer nismo imali  mogućnosti za organizaciju uz takve mjere, a nisam želio da se dogodi bilo što nepoželjno.

Izuzetno me potresla briga malog broja sugrađana koji su se silno zabrinuli za sudbinu Grada Gospića zbog neodržavanja  koncerta. Nisu se naši zabrinuti sugrađani osvrnuli na Stožer civilne zaštite RH, na mjere koje su blago rečeno neobične,  već na mene, iako sam odluku donio svjestan da je bolje odgoditi koncert nego biti odgovoran za moguće širenje virusa. Ne bih želio da Gospić postane žarište, a znamo da postoji mogućnost da na koncerte poznatih izvođača dođu posjetitelji  i iz drugih gradova. Puno mi je draže da nam učenici normalno krenu u školu, nego da se mučimo s prisutnošću virusa. Moja odluka bila je takva i iza nje stojim.

Međutim nisam nigdje pročitao da su ovi sugrađani bili zabrinuti prije 3 godine kada smo im predočili stanje gradske blagajne koje je naraslo u nevidljivim obvezama preko 20 milijuna kuna. Grad je praktički bankrotirao a oni su šutjeli, valjda radi svojih kumova ili pajdaša od kojih su imali debele koristi.

Čudi me da se nisu javljali, npr. prošle godine, kada je proslava Dana grada bila sadržajnija nego ikada. Nisu se javili ni kada ih je Grad pozvao na sastanak održan uoči manifestacije „Prosinac u Gospiću“ da direktno, svojim prijedlozima, događajima  i štandovima sudjeluju u Adventu na Trgu. Niti jednog prijedloga nisu dali.

Pišu da bi oni sada Grad zadužili i 100 milijuna kuna radi proslave ili derneka, pa da opet netko drugi vraća njihove dugove. Mislim da to Gospićani više neće dozvoliti. Neka poštovani kritičari potroše svojih 100 kuna za uljepšavanje grada Gospića, od srca ću im čestitati. Nisam osoba koja popušta pod pritiscima i tada donosi nerealne odluke, pa se to niti u ovom slučaju nije dogodilo unatoč što su pritisci postojani. Meni su građani na prvom mjestu, a ono što me vodi u svim aspektima vođenja grada je racionalnost.

Drznut ću se i reći da za moj rad i mene zna veliki dio Hrvatske, a ni u ostatku Europe nisam baš nepoznat, dok moje kritičare ne poznaje ni 15  ljudi dalje od Budačkog mosta. To je ta naša razlika i stvarnost sa kojom se oni ne mogu pomiriti.

Spomenimo onda i spornu odluku da nagradu Grada Gospića dobije dr. Drago Ratković. Što se tu točno dogodilo?

Da, upoznat sam s komentarima na društvenim mrežama i svakako smatram da puls građana treba slušati, zbog čega kao Grad već godinama putem društvene mreže Facebook pokazujemo transparentnost i otvorenost za komunikaciju s građanima i njihove kritike. No, kada kritike dolaze s lažnih profila i nepotpisane, tu vidim samo kukavičluk.

Što se tiče nagrade ona je dodijeljena prema kriterijima – na prijedlog građana koji su se mi se obratili da Gospića  da kandidiram dr. Ratkovića. Pozivam građane koji su se javili, da ako doista imaju dokaze o Dr. Ratkoviću neka ih iznesu javnosti s argumentima i podnesu kaznenu prijavu institucijama koje su za to zadužene. Sramotno je da na ovakav način blatimo nekoga za koga nemamo dokaza, ili još gore imamo dokaze a šutimo o njima.

Prisjetimo se da je dr. Ratković bio 1991. godine s dr. Johmanom i još par liječnika u Pazarištima gdje je dislocirana ratna bolnica pa se pitamo  je li trebao biti u Metku ili u Pazarištima. Gdje su ti liječnici trebali ostati – u praznoj bolnici u Gospiću?  Osim toga, nisu li svi liječnici obitelji Ratković po završetku studija došli u Gospić i ostali raditi u našem gradu, zajedno sa svojim obiteljima? Nisu li te obitelji kao i sve druge u Gospiću, u vremenima kad svi žele živjeti u velikim gradovima jer su veće mogućnosti, a one se odlučuju raditi i doprinositi našoj sredini, doista naše zajedničko bogatstvo?

 

I za kraj:

Pred nama je izborna godina . Gospićani će ponovno odlučivati i odlučiti.  U kratkom vremenu učinili smo puno. Neke se stvari ne događaju preko noći. Da nismo imali naslijeđenih obveza i dugova sigurno bi premašili naša izborna obećanja. Stoga danas poručujem: treba nastaviti ovim smjerom i Gospić će uspjeti.

Možda Vas zanima