MOST je političko krilo Opus dei-a

Objavljeno: 01/07/2016

Stipe Petrina, jedan od najatraktivnijih i najupečatljivijih hrvatskih političara boriti  će se na rujanskim parlamentarnim izborima,ali ne kao dio MOST-a već sa svojom  Nezavisnom listom i koalicijskim partnerima. Smatra da Hrvatskoj trebaju nove snage,ali ne samo imenom već i političkim djelovanjem

GOSPIĆ- Stipe Petrina, zastupnik u ovom posljednjem,rekordno kratkom sazivu  Hrvatskog Sabora, lokalno kao načelnik općine Primošten jedno od najjačih političkih imena u Šibensko-kninskoj županiji,  ima velike planove u 9.izbornoj jedinici za nadolazeće parlamentarne izbore. S tako velikim planovima pristigao je i u Gospić, razgovarali smo s njim o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, o nadolazećim izborima, o MOST-u nezavisnih lista putem kojega je i on došao u Sabor. Petrina će na izbore izići  Nezavisnom listom  s koalicijskim partnerima i to najvjerojatnije na razini cijele zemlje. Koji su mu koalicijski potencijalni partneri u Ličko-senjskoj županiji  još ne želi otkriti.

Trenutnu situaciju u zemlji Petrina smatra tragičnom. „Kada bi građani živjeli dobro, kada bi zaposlenost bila veća i kada bi gospodarstvo raslo ovo bi bila lakrdija. No s obzirom na ekonomsku sliku u zemlji ova Vlada i cijela situacija je tragedija“- kaže Petrina kojemu je žao što je došlo do razlaza s Most-om. „To je jedna dobra platforma koju smo gradili 15 godina i imamo najuspješnije vođenje lokalne samouprave u Europi. MOST-u želim sve najbolje i sada idemo svatko na svoju stranu“. Čudno mu je što MOST nema niti jedan lokalni ogranak, iako se radi o stranci nitko nema člansku iskaznicu,o svemu odlučuje nacionalno vijeće kao izvanstatutarno tijelo,a on na takav način rada nije  naviknuo.

Petrina smatra lošim što su  pred izbore za novog predsjednika u HDZ-u svi kandidati odustali pred Andrejom Plenkovićem i smatra da je to loše za budućnost političkog života u Hrvatskoj. „Jasno je da je veliki boss naredio tim kandidatima da se povuku u korist gospodina Plenkovića i u toj situaciji izbori gube smisao i ti stranački izbori biti će još jedna farsa u režiji mračnih centara moći koji 25 godina razaraju Hrvatsku i ne donose nam ništa dobro“. Petrina smatra da će netko instalirati Plenkovića, te da nije dobro da unutar velike i brojne stranke kakva je HDZ vlada samo jedna frakcija. Po njemu i to je dokaz da Hrvatskom upravlja netko izvan legalnih institucija.

Za sebe Petrina kaže da je po vokaciji pravaš. U HSP-u je od 1990.godine, bio je i pripadnik HOS-a, ratni je vojni invalid i izraziti nacionalista. „Ali socijalno sam jako osjetljiv i sklon sam zaštiti i poštivanju ljudskih prava.“ Ne vidi neku veliku razliku između dviju najjačih hrvatskih stranaka. „Moj politički cilj je da se razbije polaritet tih stranaka. Imali su 25 godina pokazati nešto,a pokazali su samo pljačku,krađu,laž i lopovluk“. Petrina je za nove snage,ali ne samo imenom nego i mentalno i domoljubno nove snage. „Nije nikakva tajna da je MOST politički ogranak Opus dei-a. Petrova sam dobro upoznao i njemu ova uloga ne leži. On je odabran da obavi taj zadatak. Mislim da Hrvatskoj treba opcija koja će se probuditi iz nacionalnog korpusa i biti apsolutna slobodna, odgovorna samo Bogu i svom narodu i neovisna od centara moći“.

Kao veliki problem vidi činjenicu što će se izborna kampanja održavati tijekom ljeta. Odaziv na izbore biti će znatno manji, no velikim strankama odgovaraju izbori bez kampanje jer imaju svoje strukture koje su zaposjeli od lokalne do nacionalne razine i njima kampanja ne treba. A zaključujući najavu rujanskih izbora kratak je i jasan. „Vidjet ćemo što Bog da“!

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima