Karlo Starčević: “nejasni su i neutemeljeni razlozi namjere preuzimanja projekta spomen obilježja na Ljubovu od strane županije”

Objavljeno: 30/11/2017

 

Iz ureda gradonačelnika Gospića dobili smo priopćenje za javnost vezano uz gradnju spomenika na Ljubovu. U priopćenju se gradonačelnik Karlo Starčević osvrće na, prema njemu, neutemeljeno i neosnovano preuzimanje projekta od strane Ličko-senjske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti uz ugovor i sporazum koji u cijelosti možete pogledati na linkovima na dnu teksta

Poštovani,

  1. studenoga 2017. godine u Kabinetu župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića održan je sastanak na temu izgradnje  spomen-obilježja na Ljubovu poginulim pripadnicima hrvatske vojske i policije u operaciji „Oluja“ gdje je župan apsolutno neutemeljeno i neosnovano inicirao da ovaj projekt preuzme Ličko-senjska županija.

Stoga ovim putem želimo javnost informirati o čemu se zapravo radi.

Naime, za nositelja ovog projekta određen je Grad Gospić koji je potpisao partnerski ugovor za realizaciju projekta sa Udrugom ratnih veterana 9.gbr „VUKOVI“ . U rujnu 2015. g. iniciran je sastanak sa predstavnicima braniteljskih udruga te gradova i općina sa područja Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije sa čijih područja su tijekom Domovinskog rata bile postrojbe HV i policije čiji pripadnici su poginuli u VRO „OLUJA“. Tada je dogovoreno i potpisano pismo namjere svih sudionika sastanka o sufinanciranju projekta na način da bi svaki supotpisnik sudjelovao sa 30.000,00 kuna. Grad Gospić je poduzeo sve potrebne radnje za prikupljanje suglasnosti, idejnog projekta te sklapanja  ugovora sa kiparom Josipom Cvrtilom, djelatnikom Restauratorskog  zavoda iz Zagreba i Umjetničkom ljevaonicom Ujević iz Zagreba koji su izradili skulpturu hrvatskog vojnika u bronci pod nazivom „Pobjednik“ koja će činiti centralni dio spomen-obilježja na Ljubovu. Tvrtka Arhing trade d.o.o. izradila je arhitektonski projekt u travnju 2016.god., a Ministarstvo hrvatskih branitelja je sa Gradom Gospićem potpisalo ugovor o sufinanciranju spomen- obilježja i za navedeni projekt uplatilo 80.000,00 kuna.

Naime, Grad Gospić je do sada uspješno ishodovao suglasnost o pravu služnosti zemljišne čestice na kojoj će se biti podignut spomenik, što bivša vlast ne samo da nije uspjela, već nije niti zatražila.

Grad je potpisao Ugovore o sufinanciranju izgradnje  spomen-obilježja  na Ljubovu s Ministarstvom branitelja, Ličko-senjskom županijom, Primorsko-goranskom županijom i Češkim veleposlanstvom.

U svom je proračunu osigurao 30.000,00 kn za izgradnju spomen-obilježja te je navedenim iznosom, zajedno s uplaćenim iznosima koje je doznačilo Ministarstvo branitelja (80.000,00 kn) i Primorsko-goranska županija (30.000,00 kn), platio autorsko pravo i projektnu dokumentaciju te dio Ljevaonici umjetnina Ujević.

Stoga, na temelju svega navedenog i dokumenata koje dostavljamo u privitku  nejasni su razlozi namjere preuzimanja projekta od strane župana dr. Darka Milinovića.

Većina partnera u projektu, kao i Ličko-senjska županija, nisu uplatili dogovorena sredstva za spomen- obilježje te ih ovim putem pozivamo da to učine.

Naglašavamo, Ugovor s LSŽ je sklopljen 17.03.2017. godine u kojem se županija obvezala uplatiti sredstva u iznosu od 30.000,00 kn do 31.03.2017., što do sada nije učinjeno, pa ukoliko župan želi sudjelovati u ovom projektu, neka izvrši svoju obavezu iz navedenog ugovora kako bi Grad Gospić u suradnji s braniteljskim udrugama uspješno dovršio ovaj projekt i ostaje na čelu njegove provedbe.

 

S poštovanjem,

 

GRADONAČELNIK

  Karlo Starčević

 

 

 

Možda Vas zanima