Obrt MI iz Malog Polja europskim sredstvima do povećanja proizvodnje

Objavljeno: 19/02/2019

PERUŠIĆ- Obrt MI nalazi se u selu Malo Polje pored Perušića. Trenutno prerađuje 3000 m³ sirovine godišnje. Sirovina za proizvodnju se nabavlja pretežito putem Hrvatskih šuma d.o.o., a jedan manji dio preko poslovnog partnera. Prodaja se obavlja većim dijelom na domaće tržište (60% proizvodnje), a ostalo indirektnim izvozom putem posrednika (40% ukupne proizvodnje).

Inače  obrt je pod nazivom „MI“ proizvodnja ambalaže od drva osnovan  20. siječnja 2004. godine. Njegova povijest seže u 1984. godinu kada je Tomo Milković osnovao Zanatsko stolarsku radnju. Obrt se bavio proizvodnjom ambalaže od drva te proizvodnjom elemenata za stolove i stolice. 2004. godine vlasništvo preuzima sin Ivica Milković. Obrt se bavi proizvodnjom ambalaže od drva, drvenih sanduka, drvenih kuća i manjih objekata za potrebe parkova prirode i nacionalnih parkova. Obrt je 2010. godine ostvario prvi izvoz, u Englesku, a danas putem posrednika izvozi u Egipat i Tursku.

Pretežiti udjel u proizvodnji i ukupnom prihodu Obrta ostvaruje proizvodnja EURO i običnih paleta, koja se najvećim dijelom preko posrednika isporučuje na tržišta Egipta i Turske, a ostali dio na domaće tržište. U grupi proizvoda ambalaža od drva, Obrt izrađuje različite sanduke i kutije za potrebe sektora trgovine domaćih kupaca. Zadnjih godina povećan je udjel proizvodnje manjih objekata od drva koja obuhvaća proizvodnju lovačkih čeka, manjih objekata za potrebe sektora turizma koji se postavljaju u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Svrha ovog novog  projektaUlaganje u proizvodnju ambalaže od drva, vrijednog 150,000 kuna bez PDV-a. je ulaganje u nabavu novog stroja – dvolisnog cirkulara za okrajčivanje dasaka koje se koriste u proizvodnji ambalaže od drva. Novim strojem bi se omogućilo povećanje produktivnosti proizvodnje i rast proizvodnih kapaciteta. Obrt želi nabaviti stroj opremljen laserskom tehnologijom kojom se povećava preciznost kod rezanja daske i smanjuje otpad (piljevina) od proizvodnje. Stroj ima daljinske komande čime se uvelike poboljšava sigurnost radnika za strojem. Realizacijom ulaganja žele se postići vlastite koristi kroz pozitivne financijske pokazatelje, i to promjena postojeće strukture u korist finalne proizvodnje i izvoza finalnih proizvoda, bolje iskorištenje drvne sirovine,  povećanje proizvodnih kapaciteta ,  povećanje ukupnog prihoda, povećanje udjela izvoza u ukupnom prihodu i povećanje iskorištenja proizvodnih kapaciteta.

   Proizvodnja ambalaže od drva “MI” provodi projekt s ciljem povećanja produktivnosti i konkurentnosti poduzeća investiranjem u opremu za obradu drveta kako bi se u postojeći proizvodni proces uvele nove tehnologije. Specifični ciljevi projekta su: smanjenje otpada materijala i utroška energije te povećanje dodane vrijednosti proizvoda kao i povećanje sigurnosti zaposlenika. Povećanjem proizvodnih kapaciteta će se ispuniti preduvjeti za direktan izvoz. Dodatna vrijednost projekta je zapošljavanje 3 nova radnika.

Lika-express

Možda Vas zanima