Karlo Starčević: “sigurnim koracima idemo prema svojim ciljevima”!!!

Objavljeno: 11/06/2018

Povodom prve godišnjice mandata gradonačelnik Karlo Starčević i njegovi zamjenici Kristina Prša i Ivica Tomljenović održali su konferenciju za novinare na kojoj su podvukli crtu pod tu prvu godinu. Stanje,  pogotovo financijsko,  kod preuzimanja vlasti bilo je u najmanju ruku loše s ogromnim obavezama i minusom gradske blagajne. No, kako je rečeno danas, veliki dio tih dugova je vraćen pa bi već u rujnu,ali sigurno do kraja godine račun bio na nuli, uz kredite od ranije. Puno se radilo na socijali, na projektima i infrastrukturi, a radi se i na gospodarstvu. Efekti tog truda biti će vidljivi u narednim godinama mandata.

GOSPIĆ- O financijskim dubiozama gradskog proračuna na koje je naišao kod preuzimanja mandata Karlo Starčević je već govorio, praktički od prvog dana mandata. Kaže da su u rujnu prošle godine razne gradske obaveze iznosile čak 20 milijuna kuna, bilo je i puno štetnih ugovora potpisanih s “partnerima grada” koji su svoj biznis isključivo temeljili i razvijali na račun proračuna grada i novcem poreznih obveznika. Raskinuto je čak šezdesetak takvih ugovora, a sa nekim za grad štetnim ugovorima još uvijek se bore.

U prethodnih godinu dana uveli smo red u poslovanje grada koliko je to bilo moguće sa postojećim kadrom. Iako znamo da su neki građani nestrpljivi i da se rezultati očekuju brzo, mogu reći da sigurnim koracima idemo prema svojim zacrtanim ciljevima. Osobno za mene su ove promjene prespore iako je dio građana s njima zadovoljan“- kaže Starčević i dodaje da je nova izvršna vlast svakodnevno suočena s opstrukcijama i pokušajima  rušenja legitimno i od naroda izabrane vlasti. Odnosno ni danas se neki ne  mire s gubitkom vlasti, privilegija i financijskih pogodnosti.

Od konkretnih poteza svoje “vlade” Starčević izdvaja povećanje rodiljne naknade s 1,000 na 2.000 kuna. Nastavljeno je sufinanciranje prijevoza učenika srednjim školama, produženi boravak u osnovnoj školi, uvedeno je plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu pa je za više od dvije trećine roditelja plaćanje vrtića jeftinije,a tek za manji broj onih s velikim plaćama nešto malo skuplji. Krenulo se i u projekt otvaranja jaslica u dječjem vrtiću u Ličkom Osiku, te obnovu vrtićkih igrališta u Gospiću i Ličkom Osiku.

Nakon mnogo godina grad je dodijelio stipendije učenicima i studentima, ukupno njih 24 u ovoj školskoj godini. A gradonačelnik sam je povukao odličan potez, odrekao se  svoje gradonačelničke plaće i usmjerio je na još da desetak stipendija. Mislilo se i na siromašne i nezaposlene pa su uoči lanjskog Božića isplaćene jednokratne pomoći.

Radi se ili se priprema dokumentacija za uređenje infrastrukture, primjerice nogostupa od ulice dr.Ante Starčevića prema Osnovnoj školi. Taj projekt najavljivan je i ranijih godina, no nije imao potrebnu dokumentaciju sve do sada. Konačno je sređena dokumenatcija i za spomenik žrtvama domovinskog rata na Ljubovu. Puno je razvojnih planova vezano uz Memorijalni centar Nikole Tesle uz koji će u skorijoj budućnosti niknuti Inovacijski centar i digitalni Park gradova. Puno se radilo na javnoj rasvjeti koja je proširena ili uvedena u 9 naselja, a preuzimanjem održavanja rasvjete i božićnog kićenja grada od ranijeg koncesionara Komunalac je gradu uštedio više od 1,5 milijuna kuna. Po prvi put Gospić ima i registar imovine. Za uređenje Budačke ulice osigurana su sredstva s Hrvatskim vodama, no već treći put je raspisan natječaj. U nekoliko naselja radi se na vodoopskrbi.

VIDEO pogledajte OVDJE

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša istakla je da grad tijekom godine dana mandata  aktivno sudjeluje u prijavljivanju projekata na razne natječaje, bilo za sredstva iz europskih ili nacionalnih fondova. Petnaestak projekata je ili u provjeri proračuna, ili u odabiru,ili su već počeli. Izdvajamo projekt rekonstrukcije šumske ceste Vaganac-Kruščica koja će povezati grad s jezerom Kruščica, projekt rekonstrukcije stadiona u Ličkom Osiku, ceste Žabica-Lički Novi, revitalizacije parka Jasikovac, te oko 5 milijuna kuna težak projekt energetske obnove škole u Ličkom Osiku. S nekoliko projekata doći će se do većeg zapošljavanja marginaliziranih građana i starijih žena, a i projekt asistenata u nastavi siguran je na dulji vremenski period.

VIDEO pogledajte OVDJE

Planova je pred izvršnom gradskom vlasti puno. Želja je uz socijalne i infrastrukturne projekte realizirati i gospodarske koji bi donijeli radna mjesta.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima