Lički HSS složno uz Hrvoja Račića

Objavljeno: 25/08/2016

U Gospiću su se okupili čelnici lokalnih odbora Hrvatske seljačke stranke kako bi saslušali program predstavnika svoje stranke na parlamentarnim izborima, Hrvoja Račića. Pokazali su time da podržavaju njegovu kandidaturu i stoje uz njega

GOSPIĆ- Kandidat Hrvatske seljačke stranke na parlamentarnim izborima u 9.izbornoj jedinici, Hrvoje Račić predstavio je stranačkim kolegama i novinarima program koji zagovara i kojega će s pozicije saborskog zastupnika, naravno ukoliko uđe u Sabor, provoditi. Ističe da je to program Like i Hrvatske, proveden je na malom uzorku u općini Lovinac,a sada ga on želi provesti na razini županije, izborne jedinice i Hrvatske. Račić želi da prestane depopulacija pa u svome programu želi vratiti ljude i napučiti Liku. Na prvom mjestu u njegovom programu je poljoprivreda koju on veže uz turizam.  Ukoliko uz poljoprivredu postoji i turizam onda je osigurano i tržište, i to je, prema Račiću dobitna kombinacija. Želi nastaviti brendiranjem proizvoda kao što je napravio s krumpirom. U tijeku je osnivanje Centra brdsko-planinske poljoprivrede koji bi se napravio na razini županije i bio bi servis poljoprivrednicima. „Naši su poljoprivrednici obezglavljeni, nema potpornih institucija koje bi pružila znanja i alate suvremenim poljoprivrednicima“ . Prema njemu apsurdno je da Ličko-senjska županija nema poljoprivredne škole i on će se zalagati za to. „Poljoprivreda je loše kad se naše strukture i politike nisu udostojile otvoriti poljoprivrednu školu i stvarati ljude koji znaju proizvoditi. To pokazuje totalnu nebrigu prema poljoprivredi“- smatra on. Zalagati će se i za osnivanje zadruga jer bez njih nema razvoja poljoprivrede. Treba sačuvati prirodna bogatstva Like i Dalmacije. Velika vrijednost je zemlja i ona se ne smije uništiti. Kao saborski zastupnik Račić će gurati institucionalizaciju kontinentalnog turizma. U Hrvatskoj je turizam more, i drugoga nema, no s druge strane unutrašnjost zemlje ima veliki turistički potencijal,ali nema institucije koja bi to iskoristila. Osim toga Račić želi da se u Hrvatskoj pomaknu datumi školske godine. Naime on želi da školska godina traje od 1.listopada do 15.srpnja. „Na taj način, bez ijedne uložene kune Hrvatska dobije milijardu eura jer bi Hrvati na ljetovanje onda išli u rujnu po povoljnijim cijenama,a u kolovozu bi se otvorila mogućnost za dolazak velikog broja turista“- kaže Račić.

Tražiti će i uvođenje novih zakona koji će donijeti dobro stanovnicima ruralnih prostora. Želi podizanje standarda življenja u manjim lokalnim jedinicama,a o tome veću brigu mora voditi država.

Tražiti će i konačno uvođenje ličkih poljoprivrednih proizvoda na veliko tržište, Nacionalni park Plitvička jezera. To će se moći napraviti upravo brendiranjem proizvoda jer tako se otvara mogućnost plasmana proizvoda s brendom lički.

Većih razvojnih projekata na području županije Račić ne vidi, vidi jedino projekt Sveto Brdo koji i jest upravo projekt s područja njegove općine. Taj projekt će gurati,ali i sve druge koji su dobri i koji se pojave. Račić se zalaže za jače povezivanje Like i Dalmacije jer time se otvara velika mogućnost za ličke proizvođače koji bi svoje poljoprivredne proizvode mogli plasirati na jako turističko dalmatinsko tržište.

Odbacio je optužbe da je glas za Račića glas za Vesnu Pusić. On ističe da s njom nema ništa, pripada hrvatskoj stranci i tako se i ponaša. Na predstavljanju programa bili su prisutni predstavnici svih lokalnih organizacija stranke, predsjednik županijskog HSS-a Zlatko Fumić istakao je da to znači da Račić ima potporu kompletnog ličkog HSS-a,a sva naklapanja da stranka iza Račića ne stoji on oštro odbacuje.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima