Tko koči Ivančićev projekt u Lici?

Objavljeno: 15/06/2017

Poduzetnik Ivan Ivančić u postrojenje na području općine Lovinac uložio je 10 milijuna eura, no iako je postrojenje izgrađeno i prikupljena kompletna dokumentacija projekt još nije realiziran. Radi se o tvornici koja bi godišnje zbrinjavala 7,000 tona raznog otpada, primjerice od PVC boca do automobilskih guma. Od toga bi se godišnje proizvelo 4,000 tona nafte. Ivančić se boji da projekt stoji jer ova nova tehnologija smeta nekim ustaljenim carstvima u okruženju

LOVINAC- Ovaj projekt bi u prvoj fazi osigurao 25 radnih mjesta. Ako bi se proizvodnja odvijala u više smjena to je dodatnih 30-ak radnih mjesta.  U konačnici, s punim obujmom posla u ovome postrojenju radilo bi čak do 150 ljudi. Ipak, cijela investicija i projekt stoje. Ivančić je ovih dana bio i kod Ličko-senjskog župana Darka Milinovića kako bi i preko politike i lokalne izvršne vlasti pokušao pronaći rješenje da krene s realizacijom svoje ideje. Kako doznajemo “zapelo” je u Fondu za zaštitu okoliša pa će se Milinović tijekom sljedećeg tjedna sastati s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem kako bi se problem riješio. “Demografska obnova ne rješava se samo kroz poticaje za drugo,treće,četvrto dijete već ovakvim ulaganjima i projektima koji su jamac snage i razvoja“- rekao nam je Milinović pokušavajući pokazati koliko su važni ovakvi projekti za Liku.

Ivan Ivančić kaže da je pokušavao već i ranije na visokoj vladinoj razini riješiti ovaj problem, no uvijek bi to ostalo na deklarativnoj razini, “vidjet ćemo, riješiti ćemo“. Pojašnjava da njemu u ovome projekt trebaju i ljudi nekvalificirani i polukvalificirani,ali i kemičari, informatičari, razni profile ljudi. “To se dalje povezuje i s reformom obrazovanja, odnosno školstva koje treba biti usko povezano s gospodarstvom, a naš pogon pogodan je i u tom dijelu“.

Inače radi se o novom tehnološkom rješenju koje sve materijale kojima je baza nafta ponovno vraća u naftu. “Mi smo u Lovincu napravili mali petrokemijski pogon koji jednoga dana može uključiti set poduzeća koji će se baviti konfekcioniranjem proizvoda nastalih u ovoj primarnoj proizvodnji“- kaže Ivančić. Pogon je završen još u prosincu  2013.godine. Odmah se krenulo i u zadovoljavanje propisa vezanih uz zaštitu okoliša. Dobili su uporabne dozvole, status ovlaštenika i što je posebno bitno provedena je studija utjecaja na okoliš. I tu dolazi do zastoja. Naime status ovlaštenika dobili su 7.travnja 2015.godine.”Tim ovlaštenjem naloženo je Fondu zaštite okoliša da sklopi ugovor s nama.No u Fondu pronalaze razna opravdanja, primjerice da nisu doneseni propisi i pravilnici, itd.,što nije ničim utemeljeno jer zakon je jasan, ovlaštenje je pravomoćno i izvršno i razlog zašto ne radimo cijelo ovo vrijeme su etablirani interesi u okruženju.Bojim se da smo s ovim novim tehnološkim rješenjem dodirnuli neka carstva“- kaže Ivančić. Ovo novo tehnološko rješenje u Hrvatsku je stiglo iz Japana i Malezije i Ivančić očekuje da će s licenciranjem, na kojemu se radi, te dodanim hrvatskim rješenjima,  to postati hrvatski izvozni proizvod. No u Hrvatskoj, konkretno u Lovincu ne radi zbog Ivančiću nepoznatih razloga. Nadamo se da će se cijeli problem riješiti jer, ako je vjerovati onome što smo čuli na sastanku Ivančića i Milinovića, projekt donosi puno i u snabdijevanju tržišta,ali što nam je još važnije u zapošljavanju.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima