Marijan Šuljić (HSLS):Župan je trebao preuzeti političku odgovornost za nepravilnosti u računovodstvu

Objavljeno: 20/12/2016

Na aktualnom satu sjednice Skupštine Ličko-senjske županije razgovaralo se o poreznoj reformi, o radu Antikorupcijskog povjerenstva i o navodnom dugu njegova predsjednika prema državi. Razgovaralo se i o financijskim malverzacijama u županijskom računovodstvu o kojima se još uvijek zna jako malo detalja

GOSPIĆ-Aktualni sat  sjednice skupštine Ličko-senjske županije, posljednje u ovoj godini, sastojao se od tri vijećnička pitanja. Ivan Bižanović iz Hrvatske stranke umirovljenika, koja je u ovome sazivu skupštine  HDZ-ov koalicijski partner, pitao je kako će građani, ali i jedinice lokalne i regionalne samouprave proći s novim poreznim reformama. Bižanović primjećuje da će veća povećanja plaća dobiti oni koji već sada imaju veće plaće. S druge strane i lokalne jedinice će loše proći, ostati će bez 2,3 milijarde kuna, Vlada će kompenzacijom nadomjestiti milijardu, no bez 1,3 milijarde kuna lokalne jedinice će ipak ostati. On se nada da se to neće nastojati nadomjestiti od dječjih vrtića ili staračkih domova i bez kojih će se investicija morati ostati. Župan Milan Kolić jučer je bio na sastanku, zajedno s kolegama županima, kod premijera Plenkovića i ministara pa ima informacije iz prve ruke. No dok je Kolić objašnjavao o kakvom se sastanku radilo isteklo mu je vrijeme za odgovor pa nije niti stigao reći članovima skupštine kako će se reforma reflektirati na građane i na lokalne jedinice. Jedino su uspjeli doznati da je na tom sastanku kod Plenkovića bilo govora o decentralizaciji, o upravljanju državnom imovinom, gospodarenju otpadom i prometnoj povezanosti. Za ovu županiju je svakako važno, da kada je u pitanju prometna povezanost, možemo očekivati realizaciju strateškog projekta,  spajanja Križišća i Žute Lokve. Problem je, kaže Kolić, indeksacija Republike Hrvatske koja je donesena 2013.godine, pod Vladom Zorana Milanovića i koja je devastirala područja od posebne državne skrbi, stradala u domovinskom ratu jer su ispali iz indeksa nerazvijenosti.  „Model i metodologija nisu uključivali demografsku strukturu područja obuhvaćena indeksacijom“- počeo je govoriti Kolić,a onda mu je zbog isteka vremena predsjednik skupštine Darko Milinović oduzeo riječ.

Marijan Šuljić iz HSLS-a postavio je pitanje o nepravilnostima županijskog ureda za financije što je u zadnje vrijeme pobudilo interes javnosti. „Ja vas neću pitati detalje o nepravilnostima. Pitati ću vas možete li zamisliti privatnu tvrtku sa 70-ak zaposlenih u kojoj vlasnik ne zna da  djelatnik sebi isplaćuje tri godine duplu plaću“. Milan Kolić odgovorio je da može zamisliti da ima poduzetnika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima. Šuljić naravno nije zadovoljan odgovorom i smatra da je župan trebao preuzeti odgovornost, barem političku. „Vaša je,i odgovornost političke stranke i stranaka koje vas podržavaju za nepravilnosti u radu. A sada ispada da je najveći problem osoba koja je predsjednik Antikorupcijskog vijeća i osoba koja u javnosti govori o nepravilnostima, nije on problem“- ističe Šuljić. Na predsjednika antikorupcijskog vijeća odnosilo se i pitanje HDZ-ova skupštinara Ivice  Čačića koji je od župana zatražio informacije o radu Antikorupcijskog povjerenstva, jer priča se da predsjednik povjerenstva Ante Franić državi duguje nekoliko stotina tisuća kuna i da s druge strane dobiva poticaje od države. „Osobno sam kao župan kroz svoje službe, prije svega unutarnju reviziju, utvrdio nepravilnosti oko određenih radnji u računovodstvu. A sad, kako to mediji ili netko prezentira ili tumači, to je s moje strane ok, tako sam se ponašao do sada, i dalje ću. Dali je to trajalo godinu, dvije, tri,ili jedan mjesec, bitno je da smo utvrdili i vidjeti ćemo postupak“- odgovara Kolić. Nadalje ističe da je Franić pokušao izmanipulirati Antikorupcijsko povjerenstvo jer je njegove djelatnosti pokušao usmjeriti na istražna povjerenstva. „Ja sam putem medija informiran da ima nekih situacija oko gospodina Franića u što ja ne bih ulazio, niti želim bilo koga prozivati da ima obaveza. Ali simptomatično je da Franić na sjednici nije potpisao da nije dužan državi s osnova poreza i obaveza“- kaže Kolić. Sukladno poslovniku Ante Franić koji je i sam član skupštine nije mogao odgovoriti, iako je iz klupe pokušao dobaciti da se krše poslovnik i statut.  Inače kao prvi pitanje je na aktualnom satu trebao postaviti Nezavisni vijećnik Stjepan Ćaćić, no on je na početak aktualca zakasnio,  propustio je svoju priliku  i nije imao pravo na pitanje. Kasnije se ispričao za kašnjenje, ali i uputio zanimljivu opasku da u županiji ima ljudi koji ne dolaze na posao, a imaju plaću, da ima onih koji dobivaju dvije ili više plaća mjesečno a njemu se zamjera par minuta kašnjenja.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima