Mišljenje Povjerenstva:uz dužnost župana Milinović ne može uz naknadu raditi u Općoj bolnici Gospić!

Objavljeno: 26/11/2017

GOSPIĆ- Nakon posljednje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa brojni nacionalni mediji raspisali su se o mišljenju vezanom uz najmoćnijeg ličkog političara. Naime, prema mišljenju  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa župan Ličko-senjski Darko Milinović više neće moći raditi u Općoj bolnici Gospić i za to primati naknadu.

Kao saborski zastupnik Milinović je mogao uz naknadu raditi u bolnici jer mu je to omogućavao posebni zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru. Povjerenstvo je ukazalo na to da je Milinović mogao raditi u bolnici uz dužnost saborskog zastupnika koji prema posebnom zakonu mogu obavljati i druge poslove.

No, na posljednjim, svibanjskim lokalnim izborima postao je ličko-senjski župan. On osobno tražio je mišljene može li uz novu dužnost raditi liječnički posao. Povjerenstvo je ukazalo  na odredbe zakona o lokalnim izborima po kojem dužnosnici ne mogu biti djelatnici ustanove kojoj je osnivač tijelo u kojem obnašaju dužnost, navodeći da je Ličko-senjska županija osnivač bolnice.

Povjerenstvo je utvrdilo da u primarnoj ginekološkoj ambulanti Darko Milinović obavlja poslove jedan dan u tjednu, u bolničkoj ambulanti za ultrazvuk još jedan dan, te da uz to obavlja i dežurstva prema potrebi službe i za to prima naknadu prema evidenciji o radnom vremenu. Prema ugovoru između Milinovića i bolnice također je utvrđeno da izvršitelj za obavljanje drugih poslova, operativnih zahvata za koje ginekološka služba bude imala potrebu neće primati nikakvu naknadu.

S obzirom da se takav rad može smatrati redovitim i stalnim poslom, Povjerenstvo je donijelo odluku po kojoj se Milinoviću ne daje mogućnost da uz profesionalno obnašanje dužnosti župana može obavljati poslove u ambulanti, osim za dio operativnih zahvata koji obavlja bez naknade.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima