Nada Marijanović: tko stoji iza kvazi obavijesti kojoj je jedina svrha zastrašivanje i obmana?

Objavljeno: 10/01/2019

GOSPIĆ- Temeljem brojnih upita novinara, kao i upita zaposlenika Županije i zaposlenika Županijskih ustanova temeljenih na obavijesti Službe za financije Ličko-senjske županije upućene proračunskim korisnicima 4. siječnja 2019., kojom se moli da se ne isplaćuju plaće pošto Županijska skupština još nije raspuštena, priopćavam sljedeće:

Zapanjena sam ovakvim činom Županijskih službi koje su uputile “kvazi dopis/obavijest” koji prema mojem shvaćanju i poznavanju propisa to i nije, odnosno upućuje na namjerno ili nenamjerno kršenjezakonskih propisa. Tko uistinu stoji iza nepotpisanog i neovjerenog  „kvazi dopisa/obavijesti“ čija očita i jedina svrha jest zastrašivanje i obmana?!

Nameće se pitanje zašto je poslan, ako je istodobno bila dostupna i uputa Ministarstva uprave koju sam i ja dobila na uvid, gdje jasno stoji citirana odredba Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojoj Odluku o financiranju redovnih i nužnih rashoda i izdataka LSŽ-a donosi Župan do imenovanja povjerenika Vlade RH?

Čak i bez upute Ministarstva uprave, Župan je mogao temeljem čl. 70. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi donijeti tu Odluku o financiranju redovnih i nužnih rashoda i izdataka LSŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2019., već 2. siječnja 2019., a da ne govorim 4. siječnja 2019. kada je uputom Ministarstva uprave otklonjena svaka sumnja. Zašto to nije učinio tada, nego 7. siječnja 2019., ne znam?

Ali ono što se da iščitati, jest neznanje i nekoordiniranost između Župana i županijskih službi ili svjesno oglušivanje o zakonske propise i procedure. Jedini cilj ove radnje je stvaranja atmosfere straha za egzistenciju,kako kod zaposlenih u županiji tako i u ustanovama kojima je Županija osnivač, a to je krajnje neprimjereno i za svaku osudu.

Osim toga, ponovno se pokušala prokazati i staviti u negativni kontekst Županijska skupština zbog neusvajanja Proračuna te se insinuirati njezina odgovornost za neisplatu plaća proračunskim korisnicima, što nije točno.

Na kraju i nažalost, taj „kvazi dopis/obavijest“ nije ništa drugo nego perfidno osmišljen pokušaj unošenja nemira, straha za egzistenciju, manipulacije i prebacivanja odgovornosti na Županijsku skupštinu da bi taj netko tko stoji iza njega politički profitirao.

Ovakvi postupci narušavaju ugled i kredibilitet Županije kao institucije te odaju nebrigu o suštinskoj važnosti i fokusiranosti  Župana  i Županije na prosperitet i razvoj za dobrobit svih građana od kojih smo i izabrani.

S poštovanjem,

Predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović, mag. ing. silv.

Možda Vas zanima