Nikola Maras: “odlazak Darka Milinovića je prioritet za našu županiju”!

Objavljeno: 07/08/2017

 

Nikola Maras, čelnik gospićkog SDP-a i političar koji je bio aktivan član u dva mandata gradskog vijeća, nakon posljednjih lokalnih izbora “preselio” se u klupe županijske skupštine. Da će biti aktivan i u toj novoj ulozi pokazao je već na prvoj radnoj sjednici kada se oštro sukobio s ličko-senjskim županom i najmoćnijim ličkim političarom Darkom Milinovićem. Ovih dana razgovarali smo s Marasom i o toj temi, o SDP-u koji je podbacio na lokalnim izborima u Lici i pred kojim su vjerojatne promjene. Razgovarali smo i o ekonomskom i demografskom trenutku županije, s posebnim akcentom na financijsko stanje Ličko-senjske županije kao jedinice regionalne samouprave.

GOSPIĆ- Gospodine Maras, prije mjesec dana, točno 7.srpnja, dogodila se sjednica županijske skupštine koju je obilježio Vaš oštar sukob s županom Darkom  Milinovićem. Pale su i teške riječi, pa je čak zatražena i stanka da se glave malo ohlade. Vi ste po prvi put član županijske skupštine, molim Vas za kratki komentar te nove političke dužnosti i te borbe protiv Milinovića:

*Da ovo je moj treći mandat u politici i mogu reći samo neka se javi još netko od vijećnika tko je bio na svim gradskim sjednicama u osam godina i na svakom Aktualnom satu borio se za boljitak građana. Tako  sam odmah krenuo i na županijskoj razini, a naravno tako ću i nastaviti. U deset godina politike stekao sam gomilu iskustva i zato znam kako se boriti protiv onoga što pokazuje Darko Milinović. A tko god je bio tamo vidio je njegovo pravo lice koje nije dostojno župana Ličko-senjske županije. Njegov autoritet za mene ne postoji, a nije nikada niti postojao jer netko tko manipulira i laže godinama svoj narod samo kako bi se on obogatio ne zaslužuje da ga se tako uvažava. Elementarnu pristojnost ću sačuvati za sebe, ali ću biti odlučan da se istina izvuče na vidjelo. Samo treba raditi i postavljati konkretna pitanja. Tražiti odgovore koji zahtijevaju djelovanje u smjeru boljitka naših građana.  Na sjednici sam govorio o radu Razvojne agencije LS županije i  projektu Razvojnog centra LS županije i danas je jasno uz javno priznanje ravnatelja Drage Vlainića  da nisu mogli  bolje raditi jer nisu imali odriješene ruke. Nažalost bojim se da to Milinović ne oprašta a tužno je i tragično i postavlja se pitanje za koga to Milinović radi sve ove godine?  Uz sve to još smješnije je da on sam piše tekstove na portalu Lika-online kojega plaćaju ti isti građani, pa tako odmah nakon toga  kaže da je osigurao 20 milijuna kuna za iste projekte i to se sjetio nakon 20 godina galame, ili zijanja što mu je također dobro rekao jedan član županijske skupštine. Smiješno je da je Aktualni sat sveo na jedno pitanje po članu skupštine, što nigdje nema i da se pitanje njemu osobno mora dan unaprijed najavljivati, ali javno se na prošloj sjednici složio da sjednice mogu biti prenošene uživo i da se Poslovnik može promijeniti. Pozivam ga da se ne boji demokracije i da bar jednom drži do svoje riječi. Jer ako se itko boji onda se Milinović boji i otuda nervoza na prošloj sjednici.

Hoćete li ustrajati na traženju istine o malverzacijama i u najmanju ruku nečasnim radnjama u županijskom proračunu o kojima se jesenas toliko govorilo, pa je bivši župan Milan Kolić cijelu situaciju predao nadležnim institucijama, no onda se o svemu zašutjelo:

*Kao uvod u ovo pitanje bih napomenuo da je klub SDP-a tražio da se u skladu s racionalizacijom troškova naknade članovima Županijske skupštine ukinu. Što nije u potpunosti prihvaćeno ali su naknade smanjene na 300,00 kn po sjednici što je uredu, ali smiješno je da Milinović predlaže smanjenje naknada a niti riječi nije progovorio u smanjenju svoje plaće župana. Godinama uživa povlastice proračuna od besplatnog auta do tisuća kuna koje je dobivao zbog raznih nagomilanih funkcija, a danas kada je županija u debelom milijunskom minusu za koji je on direktno odgovoran kao prošli predsjednik Županijske skupštine upire prstom u bivšeg župana i racionalizira sve osim sebe. I zbog svega toga sam tražio da najprije sebi smanji plaću, ali nije dovoljno medijski preneseno. Ovakve stvari možeš doživjeti samo od Milinovića i Branislava Šutića, tragikomičnog tandema zaduženog za devastaciju Like. Na Vaše pitanje moj je odgovor da je  moja dužnosti i obaveza prema građanima da ustrajem  i danas apsolutno ništa ne znamo, jer prema natpisima iz medija radi se o mogućim milijunskim pronevjerama.  Prema Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna LS županije jasno je navedeno da je ukupni obračunski manjak prihoda od 3.894.696,11 kn, a ukupne nepodmirene obaveze Županije  na dan 31.12.2016. iznose 17.014.781,38 kn. Znači radi se o ogromnom nedostatku novca u proračunu i za to bi Milinović trebao odgovarati najmanje politički svojom ostavkom. Ujedno važno je konstatirati kako je Služba za financije i Jedinica za unutarnju reviziju novim rebalansom proračuna u 2017. godini doživjela smanjenje sredstava po prijedlogu župana u iznosu od 192.000,00 kn, a upravo su te službe bile medijski navedene vezano za  milijunske pronevjere. Dok s druge strane Kabinet župana po istom rebalansu uživa povećanje sredstava za 880.000,00 kn.  Sve je to nejasno i nelogično prikazano i na to Milinović mora dati transparentne odgovore. Kako je Milinović pokazao nesnalaženje oko proračuna na prošloj sjednici jasno je zašto pokušava pobjeći nemoćnom galamom od konkretnih odgovora. Ali u laži su kratke nogice i zato ću biti uporan.

Demografski, ali i u svakom drugom pogledu Ličko-senjska županija, možda je teška riječ  propada,ali ne stoji dobro. Nedavno smo od župana Milinovića mogli čuti statističke podatke da to nije tako i da se gospodarstvo budi. Što Vi osobno,ali i stranka mislite o tome:

*Samo rad, rad i rad nas može spasiti! Zajedništvo oko projekata također, ali Milinović koji je odgovoran za to stanje mora što prije otići! Da ima imalo morala nakon toliko godina istog trena bi dao ostavku, ali on se boji kako ne bi odgovarao za puno toga drugog o čemu su mediji pisali i zato se grčevito bori. Ako ostavimo Milinovića na stranu imamo ogroman potencijal i moramo početi kao da gradimo vlastitu kuću. Od temelja čvrsto i transparentno, uz izbor ljudi koji žele raditi i dokazivati se sa svojom vizijom posla. Lokalno članske iskaznice ostaviti na stranu i zajednički ne dopustiti korumpiranim ljudima da nam kroje sudbinu. Moramo biti odlučni i vjerovati u sebe jer imamo toliko toga za ponuditi. Ljude koji znaju i hoće treba zadržati na sve moguće načine, a ne da nam oni koji nešto mogu odlaze u veće sredine. Treba definirati projekte i rokove za izvršenje te za to platiti sposobne ljude. Da se tako do sada trošio novac iz proračuna već bi  bili bogata županija. U tom pogledu vidim Razvojnu agenciju LS županije i budući Razvojni centar LS županije kao glavne pokretače, tu moramo zadržati i dovesti najbolje ljude i dati ima ako možemo menadžerske ugovore ali uz mjerljive rezultate rada.

Iz svega ovoga vidljivo je da je za Vas najveći problem ličke politike,ali i ukupno društva Darko Milinović. Znači li to da ćete  ustrajati na rušenju,ili smanjivanju moći Darka Milinovića i njegovih  suradnika?

*Odlazak Darka Milinovića je preduvjet i prioritet za našu županiju.  Svi proračuni koji su bili direktno ili indirektno pod kontrolom Darka Milinovića su u debelom milijunskom minusu i to samo po sebi dovoljno govori. Čovjek je svojom politikom devastirao Ličko-senjsku županiju a pogotovo Liku. On je kočnica razvoja našeg kraja to znaju svi. Razgovaram i s istaknutim članovima HDZ-a i slažu se sa mnom, ali jednostavno ga se  boje, boje mu se suprotstaviti zbog vlastite egzistencije i radnog mjesta jer znaju kako on funkcionira. Ali smatram da je u političkom smislu on gotov i da mu je ovo zadnji mandat. Sve ću učiniti da Liku oslobodimo tog pritiska i da krenemo putem razvoja. U tom pogledu me ne zanimaju stranke, već samo ljudi, ali za razliku od Milinovića svima mogu gledati u oči. Već sam rekao da ima imalo morala dao bi on sam ostavku odmah!

U kakvom je stanju SDP u županiji, koja je lokalna organizacija jača koja je slabija, koja je organizacija na izborima ostvarila slabiji rezultat i zašto je tako?

*Uskoro su unutarstranački izbori i vjerujem da će SDP biti jak, jer ima najviše iskustva, jaku bazu i prvi je predvodio u svim bitnim društvenim temama. Bili smo najhrabriji i najodlučniji kada je bilo i teže zato očekujem da budemo još bolji. Analiza izbornih rezultata se provodi na lokalnoj i nacionalnoj razini, a iz toga će se sigurno izvući pozitivni zaključci.

HDZ je u LSŽ bio do sada daleko najjača politička snaga,ali stvari se mijenjaju. Jeli s promjenama koje je uglavnom na izborima donijela Bura promjena i SDP spreman na promjene, odnosno na dodatno umanjivanje snage HDZ-a koji ipak, ruku na srce, i dalje ima daleko najjaču potporu u LSŽ

*Podsjećam da je 2013. godine imao drugi najbolji rezultat iza HDZ i da je SDP bio uvijek vjetar koji je stabilno puhao za razliku od nekih koji su po potrebi puhali u svim smjerovima. Ima tu naravno odličnih ljudi, ali i nekih koji ne znam da li više mogu biti više predvodnici pozitivnih vjetrova pošto je u politici bitna dosljednost. Ali spremni smo na suradnju sa svima koji podržavaju naš program i borbu za opće dobro.  SDP mora više raditi na terenu jer medijski nismo dovoljno pokriveni, a vjerujem da to možemo. SDP ima cilj postati najjača stranka u Ličko-senjskoj županiji i borit će se za to!

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima