Obilježavanje Dana državnosti

Objavljeno: 24/06/2016

Obilježen je Dan državnosti, dan kada je 25.lipnja  1991. Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske

GOSPIĆ- Svetom misom i polaganjem vijenaca Dan državnosti obilježili su Ličko-senjska županija i Grad Gospić. Svetu misu u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije predvodio je gospićki župnik, velečasni Mile Čančar koji je u propovijedi povezao blagdan Rođenja Ivana Krstitelja i rođenje neovisne Republike Hrvatske. Rođenje Svetoga Ivana Krstitelja prijelomni je trenutak u kršćanstvu i predstavlja prelazak iz Staroga u Novi Zavjet. S rođenjem započinje i novo doba, rađa se nova budućnost i tako je bilo i prije 25 godina kada je rođena neovisna i samostalna Hrvatska. Velečasni Čančar  poziva  vjernike da mole za domovinu,  mole da ona raste, jer rast svakog djeteta je  čudesan,ali i naporan. „Možda se danas pitamo što će biti s ovom domovinom i narodom. No Bog, kao i u životu Ivana Krstitelja kaže „ne boj se Ja sam uz Tebe“. Bog je bio uz Ivana, Bog je i uz nas. Tako se prije 25 godina rodila domovina,a tadašnji predsjednik Hrvatskog Sabora Žarko Domljan je rekao „Rođena je Hrvatska, neka joj je sretan i dug život“. To molimo i mi svi zajedno, Boga koji je vjeran svojim obećanjima i koji će uvijek biti uz nas“- zaključio je u nadahnutoj propovijedi tijekom mise za domovinu gospićki župnik, velečasni Mile Čančar.

Po završetku mise položeni su vijenci kod  Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama civilnog rata, te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Ličko-senjske županije i Grada Gospića, Policijske uprave Ličko-senjska i naravno onih koji su svoje živote i zdravlje ili nekoga iz svoje obitelji dali za stvaranje neovisne i samostalne Republike Hrvatske- predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima